Középdöntő

Újabb mérföldkőhöz érkezett az UNICEF Magyarország hátrányos helyzetű fiataloknak szóló Rajtad áll a jövőd! programja. Az első országos fordulóba jutott tíz csapatból ötöt választott ki a zsűri, ők ezer-ezer dollárt és további szakmai segítséget kapnak terveik megvalósításához. A nemzetközi vetélkedőn 14-24 éves fiatalok vehetnek részt, a csapatok mind azonosítottak egy-egy életüket befolyásoló társadalmi problémát, amelyre egy több hónapon át tartó mentorált műhelymunka folyamatban igyekeznek kreatív, helyi megoldást találni.

A döntőbe öt csapat került be:

A Szajla Gyöngye fiataljai adományközpontot hoznak létre Ószajlán, mert sok olyan adomány érkezik, amire nincs szükségük és olyan dolgokat pedig nem kapnak, amikre pedig szükségük lenne. Mivel az emberek sokszor szégyenlik, hogy kérjenek, ezért egy saját applikációt is fejlesztenének, hogy ott adják le az igényeiket a rászorulók. A fiatalok pedig segítenének más szervezetekkel ezt a kereslet-kínálati problémát megoldani.

A tomori TomoRRow csapata a munkakeresés támogatására segítenek videókat készíteni a hátrányos helyzetben lévő munkakeresőknek, amiben bemutatkozhatnának, elmondanák, hogy milyen képesítésük van és milyen munkát szeretnének. Ezt elküldenék a potenciális munkáltatóknak, így segítve a közmunkából élő embereket a munkaerőpiacra integrálódni. Ehhez egy online platformot hoznának létre.

Budaörsi Tanoda – Romano Glaszo csapata olyan játékokkal, közös zenéléssel egybekötött beszélgetéseket szervez majd, amik segítenek a xenofóbia leküzdésében, aminek keretében játékokat is készítenek közösen a résztvevőkkel.

Az NZV Tatán tanuló diákokból álló csapata egy applikációt fejleszt majd a tanároknak, ami segíti azokat, akiknek az osztályába diszlexiás tanuló jár. Az applikáció összefogná egy közösségbe a problémában érintett fiatalokat, szülőket, tanárokat. Példákkal szolgálnának és tippeket adnának, hogy milyen módon lehet segíteni az ilyen problémával küzdő tanulókat.

A Kerekes és lábas csapata a fóti gyermekvárosból érkezett és olyan digitális útvonaltervezőt készítenének, ami segítene a mozgáskorlátozottaknak, hogy akadálymentesen tudjanak közlekedni, mert nagyon fontos számukra, hogy ki tudjanak mozdulni a lakóhelyükről. Mesterséges intelligencia segítségével felmérnék az egyetemi épületek belső akadálymentességét is, ezzel segítve a mozgáskorlátozottak felsőoktatási tanulmányainak elvégzését, illetve azt, hogy ők is aktív részesei lehessenek a hallgatói közösségnek.

Molnár Ferenc Caramel személyében egy meglepetésvendég is köszöntötte a csapatokat. Az énekes beszélgetett a fiatalokkal és elmesélte nekik a saját útját, tapasztalatait, hiszen neki is számos nehézséggel kellett megbirkóznia pályája során. „Dolgozzatok keményen, mert a munkát senki sem végzi el helyettetek. Nem kell mások vállveregetésére várni, merítsetek erőt magatokból és a számotokra legfontosabb emberekből, a családotokból, barátaitokból” – tanácsolta a fiataloknak az ország egyik legsikeresebb énekese.

 

„A Rajtad áll a jövőd! egy különleges társadalmi kísérlet, amelyben végre nem a felnőttek mondják meg a fiataloknak, hogy mit tegyenek, hanem maguk az érintettek orvosolják a problémáikat, mi pedig minden lehetséges támogatást megadunk nekik, hogy sikerre vigyék terveiket” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A csapatok a következő hónapokban tovább dolgoznak terveiken szakértők és mentorok bevonásával, bemutathatják elképzeléseiket vállalatok képviselőinek, szakértőknek, valamint a nagyközönségnek is, majd a zsűri által legígéretesebbnek tartott elképzelés nemzetközi színtéren is megméretheti magát.

A program a támogatók köszönhetően jöhetett létre, stratégiai partnerként az OTP Bank, az Accenture Magyarország és a Videoton Holding Zrt, támogató partnerként az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a General Delegation of Flanders in Vienna és a Celanese Magyarország, együttműködő partnerként az E.ON és a Kolibri Pictures  vesz részt a Rajtad áll a jövőd programjában.

 

Vissza a főoldalra

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek