Sajtóközlemények

Az európai serdülők körében a második leggyakoribb halálok: az öngyilkosság.

2023. május 22. 09:52

Sürgős cselekvésre van szükség, hogy időben felismerjük az idevezető jeleket, és ebben az óvoda- és iskolapszichológusok is nélkülözhetetlenek – hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyarország a lelki egészségtudatosság hetének alkalmából

 

Budapest, 2023.05.22. – A lelki egészségtudatosság hetének első napján az UNICEF Magyarország súlyos problémára hívja fel a figyelmet a köznevelésben dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet és a kapcsolódó törvények módosítását illetően. A gyermekvédelmi szervezet szerint különösen aggasztó a módosítások óvoda- és iskolapszichológusi ellátásra gyakorolt lehetséges hatása. 

Az óvoda- és iskolapszichológusok kiemelt szerepet játszanak a gyerekek és fiatalok mentális egészségének megerősítésében. Az UNICEF Magyarország már 2021-ben eljuttatta a Kormányhoz a mentálhigiénés javaslatait, amelyek között kiemelten szerepelt az is, hogy a Kormány növelje meg az iskolapszichológusok számát az intézményekben. A jelenlegi szabályozás szerint a gyermekek pszichológiai ellátásának megszervezése az óvodákban és iskolákban törvényileg garantált, és irányszámokhoz kötött. A módosítási javaslat szerint ez a létszámhoz kötött ellátási garancia kerülne kivezetésre a törvényből, ami valós kockázatot jelenthet arra, hogy a jövőben még ennél is kevesebb óvoda – és iskolapszichológus lesz elérhető, pedig egyre több gyermek és fiatal szorul ellátásra. Az Alapvető jogok biztosának álláspontja szerint a már előzetesen az iskolákban bevezetett 500 fős tanulói létszámhoz kötött szakellátás sem volt képes biztosítani valamennyi gyermek számára a lelki egészséghez való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét.

Az UNICEF Magyarország határozottan úgy véli, hogy a gyerekek és fiatalok mentális egészségére irányuló nemzetközi és hazai kutatási adatok, valamint a szakmai ajánlások alapján a szakemberek számának növelése lenne indokolt. Tudományosan bizonyított, hogy a mentális egyensúlyvesztés, az enyhébb pszichés nehézségek legtöbbször kezelhetőek és a súlyosabb pszichés zavarok is jobbára megelőzhetőek a lelki egészség támogatása révén, ha van, aki időben észreveszi a problémát.A mentális egészséggel összefüggő problémák fele 14 éves korig, háromnegyede pedig a 20-as évek közepéig elkezdődik. Ennek a korosztálynak a támogatásában az iskolapszichológusok nélkülözhetetlenek, ugyanis az esetek többsége, bár kezelhető lenne, mégis felderítetlenül és kezeletlenül marad, ami az egész életpálya során tartós egészségügyi és társadalmi-gazdasági következményekkel jár. A problémát csak súlyosbítja, hogy világszerte 4 gyermekből 1 olyan szülővel él együtt, aki mentális zavarral küzd.

Az UNICEF nemzetközi szinten is vizsgálta a gyermekek, fiatalok lelki egészségének helyzetét. Becslések szerint világszerte minden hetedik serdülő küzd mentális betegséggel. Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében. 

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban és Szakambulancián kezelt esetek magas száma és a rendellenességek súlyosbodó tendenciája szintén azt mutatja, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. A Vadaskert szakemberei szerint a világjárvány óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, amit a sürgősségi esetek 40%-os emelkedése kísért. A kutatások szerint világszerte a diagnosztizált mentális zavarok 40%-át a szorongás és a depresszió okozza, Európában pedig még ennél is magasabb, 55%-os arányról számolnak be. 

Hol van a segítség?

Az OECD egészségügyi adatbázisa szerint 2022-ben az európai fiatalok fele arról számolt be, hogy nem kapott megfelelő mentálhigiénés ellátást.

Az UNICEF Magyarország határozottan kiáll az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 24. cikke mellett, amely elismeri minden gyermek jogát az egészséghez és az egészségügyi szolgáltatásokhoz, beleértve a mentális egészséget is. A pszichológusok számának csökkenése az óvodákban és az iskolákban ellentétes lenne az ENSZ gyermekjogi egyezményében foglalt jogokkal, és súlyosan veszélyeztetné a gyermekek és fiatalok hosszú távú mentális jóllétét, mert minden eddiginél több szakemberre van szükség az alapellátásban.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is jelezte ajánlásait Magyarország felé, amelyben fokozott erőfeszítéseket sürget a mentális egészségügyi problémák kiváltó okainak azonosítására és kezelésére – különösképpen a serdülő korosztályt illetően.  Hangsúlyozza a pszichológiai tanácsadáshoz való megfelelő hozzáférés biztosítását, a mentális egészségügyi szolgáltatások online elérhetőségének bővítését, továbbá szorgalmazza, hogy a gyermekek – beleértve a 14 év alattiakat is – számára az egész ország területén legyen elérhető a személyes és gyermekbarát ellátás.

Fontos, hogy minden érintett gyermek, fiatal és a velük foglalkozó felnőttek is felismerjék a problémát és segítséget kérhessenek.

Az UNICEF Magyarország Lélekemelő Programjáról, témában készült kutatásairól, szakembereket és szülőket segítő anyagairól bővebben itt tájékozódhat: https://unicef.hu/mentalis-egeszseg

Az állásfoglalás részletes szövegét itt olvashatják:

https://unicef.hu/allasfoglalas

Az UNICEF Magyarország állásfoglalását az Országos Iskolapszichológiai Módszertani Bázis is támogatja, a szervezet részletes állasfoglalása az óvoda és iskolapszichológusok szakmai keretrendszeréről itt található.

Az UNICEF Magyarország állásfoglalását a Vadaskert Gyermekpszichiátria Kórház és Szakambulancia is támogatja.