Ukrajna

3.4 millió ember szorul segítségnyújtásra, amelyből 60% a nők és gyermekek aránya.

A kelet-ukrajnai Donbasz régióban 2014-ben robbant ki a fegyveres konfliktus, amely azóta sem csillapodott a kormányerők és a keleti országrész függetlenedését követelő csoportok között. Az összecsapásokban eddig több tízezren sebesültek vagy haltak meg, és 1.6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A háború sújtotta területeken olyan alapvető szükségletek biztosítása vált napi szinten bizonytalanná, mint amilyen az ivóvíz- és az egészségügyi ellátás, valamint az oktatás. A béke megteremtésére irányuló erőfeszítések folyamatosan kudarcot vallanak, a családok helyzete pedig egyre kilátástalanabb. Az UNICEF most is a helyszínen dolgozik, hogy biztosítsa a gyermekek számára az alapvető szükségleteket és az oktatáshoz való hozzáférést.

 

 

 

 A konfliktus kirobbanása óta

  • Több mint 700 oktatási intézmény és 130 kórház sérült meg a bombázások következtében.
  • A fegyverszünet gyakori megszegése következtében gyakoriak az áram- és fűtéskimaradások, akadozik a vízellátás. A donyecki és luhanszki területeken 3,4 millió ember vízellátása csak részben megoldott.
  • A helyi tanárok és a szociális munkások egyre nehezebben tudnak pszichoszociális támogatást nyújtani 100 000 kisfiúnak és kislánynak.
  • Az egészségügyi hálózat sok helyen sérült, másutt teljesen megsemmisült. Az egészségügyi ellátás szűkössége vagy teljes hiánya összeadódva az alacsony oltási aránnyal súlyos járványok elterjedéséhez vezethet. A konfliktustól leginkább sújtott donyecki régióban a legmagasabb a HIV fertőzöttek száma egész Európában.
  • Azokon a területeken, melyek nem a kormány irányítása alatt állnak kifejezetten nehéz a humanitráius segélyezés. Bár a gránátok többnyire a frontvonalak mentén koncentrálódnak, továbbra is hatalmas veszélynek vannak kitéve a donyecki és luhanszki gyerekek.

Az UNICEF azon dolgozik, hogy az ukrán gyerekek jobb körülmények között élhessenek. Az UNICEF együttműködik a helyi civil szervezetekkel és a közüzemi társaságokkal annak érdekében, hogy a konfliktus sújtotta területeken élőket segítse.

 

 gyerekek beszámolói a frontvonalról

Az UNICEF 2017-ben Ukrajnában:

  • Már 962 000 ember számára biztosított tiszta ivóvizet a lerombolt infrastruktúra és vízhálózat helyreállításával.
  • Megközelítőleg 160 000 ember, köztük 30 000 gyermek részesült készpénzre váltható utalványokban.
  • Az aknákkal összefüggő kockázatokról szóló oktatáson már 700 000 gyermek és családjaik vettek részt.
  • Már 87 iskolát állítottak és óvodát helyre. A frontvonal 5 kilométeres körzetében oktatási eszközöket osztott szét. A felsoroltak eredményeképp az UNICEF 138 000 iskolás tanulását segítette elő.
  • Az UNICEF továbbra is a legnagyobb antiretrovirális gyógyszer ellátó Ukrajnában. Több mint 11 000 ember számára biztosít életmentő orvosságot a konfliktus sújtotta területeken.

Az UNICEF további támogatásra szorul, hogy a konfliktus sújtotta ukrán gyerekek és családok jobb körülmények között élhessenek. A frontvonal mindkét oldalán élő védtelen gyerekek számára 2018-ban is biztosít egészségügyi ellátást, oktatást, ivóvizet, gyógyszert és pszichoszociális támogatást.

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek