UNICEF a világban

Afganisztán

Afganisztánban 2020-ban 14 millióra nőtt azon emberek száma, akik humanitárius segítségnyújtásra szorulnak. Az erőszak továbbra is napi szinten sújtja az embereket, főképp a gyermekeket és a nőket, akik a polgárok ellen elkövetett támadások 40%-át teszik ki. A koronavírus-járvány még nagyobb terhet rótt az egyébként is gyenge egészségügyre, így megnehezítette a gyermekek és nők védelmét.

2021-ben az UNICEF-nek 143,6 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő humanitárius segítségnyújtással támogathassa az Afganisztánban élő gyermekeket és nőket.

Afganisztánt már hosszú ideje súlyos humanitárius szükséghelyzet sújtja.  A konfliktus kirobbanása óta 2017-ben volt a legmagasabb az erőszakban életüket vesztett civilek száma.

2017-ben körülbelül 295 000 embernek kellett elhagynia otthonát, ők az országon belül kaptak menedéket. A szomszédos Iránból 336 000, Pakisztánból 146 000 menekült költözhetett vissza Afganisztánba. A visszatérők azonnali humanitárius segítségnyújtásra szorulnak.

A konfliktus elmúlt évei során:

  • Megközelítőleg 13,5 millió afgán számára vált bizonytalanná a korszerűsített vízellátáshoz való hozzáférés.
  • A 6-11 éves gyerekek több mint egyharmada szenved súlyos hasmenéses megbetegedéstől
  • 2014 és 2016 között az egészségügyi intézmények ellen elkövetett támadások száma 110%-kal nőtt. A konfliktusban résztvevő felek már 189 egészségügyi intézményt zártak be.
  • A háború során számos iskola rongálódott meg vagy vált a földdel egyenlővé. Ezáltal nem csak az oktatási lehetőség szűnt meg több ezer gyerek számára, de az iskolák óvóhelyként sem használhatóak a továbbiakban.
  • Az elmúlt évben több mint 180 000 öt éven aluli kisgyereket kezeltünk súlyos alultápláltság ellen, azonban az alultáplált gyerekek valós számát ennél jóval magasabbra becsülik.

Az UNICEF és partnerszervezetei azon dolgoznak, hogy az afgán gyerekek jobb körülmények között élhessenek. Több nemzetközi és helyi szervezettel együttműködünk ahhoz, hogy a konfliktus által érintett afgán gyerekek és családok alapvető ellátáshoz juthassanak.

Az UNICEF 2017-ben Afganisztánban:

  • 117 500 gyermek lett beoltva kanyaró ellen. Mind az otthonaikat elhagyni kényszerülő, mind a szomszédos országokból visszatérő menekült gyerekek részesültek oltásban.
  • Körülbelül 78 000 kismama jutott terhes- és újszülöttgondozási ellátáshoz és részesült felelős egészségügyi nevelésben.
  • Már 145 819 embert sikerült biztonságos ivóvízzel ellátni.
  • Az év vége felé, felkészülve a közelgő télre, az UNICEF több mint 200 000 gyermeknek és családjaik számára juttatott paplanokat, téli ruházatot és egyéb kihűlést megelőző felszerelést.
  • Az UNICEF gyermekvédelmi intézkedéseinek köszönhetően több mint 50 000 gyermek részesült pszichoszociális segítségben.

 

Friss híreink a témában

Segítsen a háborúban élő gyerekeknek

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek