Zalaszentgrót

Zalaszentgrót méltatása

„Tevékeny részvételünk nélkül az ünnep csak halott forma, merev díszelgés valami előtt, ami tiszteletet érdemel, az ünnep mint jólneveltség, mint imamalom, mint hatalom, mint kötelességtudás (mert rend a lelke mindennek), elhárítás, elkerülés, megúszás, konzerválás, ilyen az az ünnep, amelyből elvesszük a személyes tétjeinket. Az ünnep nem ünnepség, ahol mindent előkészítettek már, s csak be kell vonulnunk, hogy legyen végre valaki, aki értékelje a hidegtálakat és a ragtime-zenekart.” – írta Esterházy Péter.

Ez most olyan ünnep – ünnepi alkalom – hidegtál nincs csak pogácsa, ragtime helyett pedig majd Élő népzene – ahol – ahogy a megjelentek szép számából is látszik, tétje, személyes tétje is volt a tevékeny részvételnek.

Zalaszentgróton mindenképpen.

Sosem jártam Zalaszentgróton, talán sokan mások sem, hát mint afféle turista szétnéztem a neten. A Programturizmus ezt írja: „Zalaszentgrót, a Zala folyó völgyében megbújó kis város a Nyugat-Dunántúlon, ahol vidéki romantika, madárcsicsergés, festői szépségű zalai dombok, vendégszerető emberek, helyi borok és ételek várják a látogatóba érkezőket. A bőséges reggeli, a sétával elért gyönyörű kilátás és a borok élvezete után elfogyaszthatjuk a helyi különlegességekből álló ebédünk. Délután pihenhetünk a termálfürdőben, amely idilli fekvésével, hamisíthatatlan zalai panorámájával különleges kikapcsolódási élményt jelent akár kevésbé jó idő esetén is. Az aktív pihenésre vágyóknak indulhat a lovas túra, kerékpárra pattanhatunk, vagy folytathatjuk a pincék bebarangolásával a napunkat. Ha épp fesztivál vagy kulturális program van a városban mindenképp látogass ki, garantáltan kitűnő szórakozásban lesz részed! Érdemes megtekinteni a város történelmi emlékeit is: a Batthyány-kastélyt, Zala megye legrégebbi kőhídját a Hatamov hidat, vagy a kisszentgróti Romtornyot, mely a XV. században épült. A városközpontban található Szent Imre templom kiemelkedő értéke az 1490-es évekből származó Szentgróti Madonna. Látogass el hozzánk, és élj meg egy felejthetetlen “szentgróti” pillanatot! Szeretettel várunk Zalaszentgróton!

A  Zala megyei hírportál ezzel csalogat minket a településre: „az önkormányzat az előző évek gyakorlatának megfelelően támogatja a civil szervezeteket, és beépítette a költségvetésbe a rendezvényekre szánt összegeket is. Külön soron szerepelnek a hozzájárulások a Puszika Oszika, az Öreg Traktorok Fesztiválja, a GrótTrapp és a Kultúrtivornya megrendezéséhez, valamint a Villa Negra egyesület alkotótáborához.  Zala megyei hírportál.”

Milyen település az ilyen: Puszika Oszika (maguk gyártotta úszó alkalmatosságokon versenyeznek a Zala folyón a jelentezők), Kultúrtivornya, GrótTrapp vannak.  Vídám település.

Ezen a vidám településen 967 gyerek él. Segítésükre van család-és gyermekjóléti szolgálat, hol még családkonzultáció-és párterápia is igénybe vehető, bölcsőde, óvoda, iskolák, tanulói bérlettámogatás, sportolási lehetőségek, kalandtábor – de ilyesmi talán másutt is van. De, ami ritka egy olyan erős és hosszú évek óta  a településért – a kistérségért és a településekkel együtt dolgozó dolgozó egyesület, a Zalai Hazatérőkért Egyesülete, ami a település és a kistérség motorja pályázataival, ifjúságsegítő és közösségfejlesztő munkával, Baba-mama klubbal, iskolai prevenciós programokkal. Ők hozták létre 2016-ban az ifjúsági önkormányzatot és olyan nyári táborokat, ahol a középpontban a demokráciára nevelés és a munka értékének megtanulása áll.

A gyermekek részvételét fontosnak tartják és a gyerekek elképzeléseit igyekeznek beépíteni a döntésekbe. Évente kétszer ifjúsági fórumot szerveznek és év végi értékelő kerekasztalt.

Zalaszentgrót népességszáma csökken ezért is fontos, hogy az önkormányzat jó gazdája a településnek és gondját viseli a gyermekeknek.

Ahogy a pályázat is megfogalmazza: Fontos, hogy a fiatalok jól érezzék magukat, ne veszítsék el a kedvüket és hogy támogassuk őket ötleteik megvalósulásában. Nagyon fontos számukra a helyi identitás erősítése és hogy jól érezzék magukat abban, amit csinálnak. Szerencsére szeretnek itthon lenni és itt élni a fiatalok.

Zalaszentgrótot Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyerekjogi igazgatója méltatta.

 

További információ a díjátadásról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek