Gyermekjogok

Gyermekjogi munkánk Magyarországon

Az UNICEF Magyar Bizottság a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végez Magyarországon. Munkánk során kormányzattal, civil szervezetekkel, szakemberekkel és gyermekekkel közösen dolgozunk a gyermekjogok érvényesüléséért.

  • A gyermekjogok ismertségét próbáljuk növelni, és a gyermekjogi megközelítést hirdetjük (pl. Ébresztő-óra, tévéspotok). Figyelemfelhívó, szemléletformáló kampányokkal próbáljuk meg közelebb hozni a gyermekjogokat az emberekhez (ld. például babakocsis gerillavideónkat, Szívünk rajta gyermekkönyv-ajánló programunkat).
  • Küzdünk a gyermekekkel szembeni erőszak ellen. Innovatív eszközökkel (HelpAPP) segítjük a gyerekeket az erőszak felismerésében, megelőzésében és kezelésében, és kutatásokat, kampányokat indítunk (pl. adó 1% felajánlásához készült magyar kampány, és nemzetközi szinten pedig az ENDViolence kampány).
  • Kutatásokat végzünk, mely segít rávilágítani a főbb kihívásokra, és elősegíti a bizonyítékokon alapuló érdekérvényesítő munkánkat. (2012: Gyermekszemmel a Gyermekjogi egyezmény; 2013: „Te hogy vagy?” Gyermekjólléti kutatás; 2014: Gyermekek tapasztalatai a sportban; „Jogod van a jogaidhoz!” jogismereti kutatás)
  • Média akadémia programunk során újságírókat és média szakembereket készítünk fel arra, hogyan tudnak a gyermekekre és jogaikra érzékenyen bemutatni egy gyereket érintő vagy tartalmazó ügyet, és hogyan tudnak a gyerekjogokat tiszteletben tartva dolgozni gyerekekkel.
  • Az UNICEF központi publikációinak hazai bemutatásával és kommunikációjával elősegítjük a hazai a gyermekvédelmi és gyermekjogi érdekérvényesítő munkát. (Kiemelten foglalkozunk például az UNICEF Innocenti Kutatóközpontja által évente kiadott, a fejlett országokban élő gyermekek jóllétét vizsgáló jelentéssorozattal.)
  • Gyermekjogi Civil Koalíciót létrehozva és koordinálva elősegítjük a szakmai együttműködést és a hatékony érdekérvényesítést a gyermekek és jogainak védelme érdekében.
  • Szakmai partnereinkkel és a kormányzattal együttműködve azért dolgozunk, hogy a gyermekek jogai és érdekei bármely témában és ügyben elsőbbséget élvezzenek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek