Híreink

A pandémiák és járványok idején is él a remény

2020. május 18. 10:55

Az UNICEF válságos időkben mindig a gyermekek mellett állt.

Több mint 70 éve dolgozunk azért, hogy a világ egy biztonságosabb hellyé váljon a gyermekek és családjaik számára. Küldetésünk megvalósításában olyan elkötelezett szakemberek vesznek részt, mint amilyenek az orvosok, a klinikusok vagy a logisztikai és kommunikációs szakértők.

Szervezetünk több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a válsághelyzetek kezelésében. A jelenlegi pandémia tükrében most visszatekintünk arra, hogy a korábbi egészségügyi vészhelyzetek során az UNICEF milyen szerepet vállalt a krízisek felszámolásában, és hogyan támogatjuk jelenleg a koronavírus elleni harcot a világban.

 

Betegségmegelőzés

Az UNICEF a kezdetektől fogva azért dolgozik, hogy a gyermekeknek védelmet biztosítson az oltással megelőzhető betegségekkel szemben, és forradalmasítsa a gyermekek egészségügyi ellátását. Ezen célok érdekében szervezetünk olyan globális szereplőkkel működik együtt, mint amilyen az Egészségügyi Világszervezet (WHO).  A közös fellépés keretében együtt harcolunk az olyan betegségek ellen mint a himlő vagy – a mostanra a megszűnés határán álló – járványos gyermekbénulás. Erőfeszítéseink eredményeként 1988 óta mintegy 99 százalékkal csökkent a poliovírus okozta megbetegedések száma.

Napjainkra az UNICEF nagy tapasztalatra tett szert abban, hogy akár a világ legelszigeteltebb területein élő közösségeket is felkutassa, és az ezekben a közösségekben élő gyermekek és családjaik számára is eljuttassa az életmentő segítséget. Az 1980-as években szervezetünk indította útjára azt a globális forradalmat is, amelynek célja a gyermekek túlélési esélyeinek javítása volt  – az egészségügyi problémák kezelésétől kezdve egészen a megelőzésig – és amelynek köszönhetően mostanra számos országban közel 80%-kal csökkent a gyermekhalálozási ráta.

A tömeges immunizációs kampányok szintén jelentős szerepet játszottak a megelőzhető betegségek visszaszorításában. A kanyaró elleni oltási kampányok segítségével az UNICEF és partnerei mintegy 20 millió gyermek életét mentették meg a 2000-2015 közötti időszakban.

 

HIV-fertőzés és az AIDS betegség

1987-ben az AIDS vált az első olyan betegséggé, amelynek problémáját az ENSZ Közgyűlése elé terjesztették. Amikor a tagállamok összehívásra kerültek, az UNICEF és a WHO már aktívan kutatta a betegség, az immunizáció, valamint az anyatejes táplálás közötti lehetséges összefüggéseket.

A betegség terjedésével párhuzamosan az UNICEF kutatói munkáját, céljait és adománygyűjtési tevékenységét annak szolgálatába állította, hogy olyan módszereket fejlesszen ki, amelyek segítségével megelőzhetővé válhat a fertőzés anyáról gyermekre történő átadása. Szervezetünk egy globális információs kampányt is elindított, amelynek keretében megbízható és tudományosan megalapozott ismeretekkel látta el a közösségeket – különös tekintettel az afrikai szubszaharai területeken élő közösségekre – valamint hozzájárult a HIV-fertőzést és AIDS betegséget övező stigma és diszkrimináció elleni küzdelemhez is.

2010 óta 1.4 millió újabb HIV megbetegedést sikerült megakadályoznunk a gyermekek körében. Az anyáról gyermekre történő fertőzések csökkenését mostanra közegészségügyi sikertörténetként tartják számon. Az UNICEF azonban nem állhat meg egy percre sem: szervezetünk partnereivel jelenleg azért küzd, hogy 2030-ra az AIDS-et mindenütt sikerüljön leküzdeni a világban.

Sertésinfluenza

A 2009-ben az egész világon végigsöprő sertésinfluenza első sorban azokat a gyermekeket és fiatalokat érintette, akik máskülönben jó egészségi állapotban voltak.  Az UNICEF 90 országban tett megelőző intézkedéseket, hogy felkészüljön a megbetegedések számának hirtelen emelkedésére. Ezek az intézkedések a világjárvány után is megmaradtak a jövőbeli hasonló helyzetek elkerülése végett.

Ebola

A 2014-ben Nyugat-Afrikában kirobbant Ebola-járványban több mint 28.616-en betegedtek meg és 11.310 ember vesztette életét. A két és fél évig tartó válsághelyzet alatt az UNICEF gondoskodott mind a fertőzésgyanús gyermekek, mind azon gyermekek ellátásáról, akik az Ebola következtében veszítették el szüleiket vagy gondviselőjüket. 

2018 óta, a valaha volt második legnagyobb Ebola-járvány kezdetétől fogva az egész régióban jelen vagyunk, hogy megakadályozzuk a fertőzés tovább terjedését és megvédjük a járványban érintett gyermekeket. Partnereinkkel emellett egy év alatt több mint 32.400 pedagógust képeztünk ki arra, hogyan adják át a gyermekeknek az Ebola megelőzésével kapcsolatos hatékony módszereket és miként tehetik az iskolákat védett környezetté a gyermekek számára.

Koronavírus-járvány 

A jelenleg is pusztító koronavírus-járvány (COVID-19) világszerte nagy kihívást jelent a családok számára. A gazdasági tevékenységek leállása, az iskolák bezárása, valamint a karantén intézkedések mind súlyos hatást gyakorolnak a gyermekekre, nem beszélve a hosszabb távú következményekről, amelyek biztonságukat, jóllétüket és jövőjüket is veszélybe sodorhatja. Az UNICEF gyors és globális fellépést sürget, amely nélkül az egészségügyi válsághelyzet akár gyermekjogi válsághelyzetet is eredményezhet.

Az UNICEF több, mint 190 országban működik együtt a helyi kormányokkal, egészségügyi dolgozókkal és más élvonalbeli döntéshozókkal a gyermekek egészségének, biztonságának és oktatásának biztosítása érdekében, függetlenül attól, hogy hol és milyen körülmények között élnek.

A koronavírus-járvány történelmünk egyik legnagyobb kihívása, amelyet csak együtt tudunk leküzdeni.

Ugye te is velünk tartasz?

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek