Híreink

A koronavírus-járvány ellenére tovább folytatódnak az oltási kampányok Észak-Afrikában és a Közel-Keleten

2020. május 04. 17:20

A mozgást korlátozó intézkedések számos országban lassítják a humanitárius szervezetek munkáját, ennek ellenére az UNICEF több mint 17.5 millió adag védőoltást juttatott el az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten élő gyerekek számára.

Észak-Afrikában és a Közel-Keleten számos ország vezetett be szigorú intézkedéseket a koronavírus-járvány megállítása céljából, az alapvető oltások ugyanakkor a legtöbb területen továbbra is elérhetők a gyerekek számára. Akadnak azonban olyan országok is, ahol a helyi egészségügyi intézmények minden erőforrásukkal a vírus elleni védelemre összpontosítanak, emiatt ezeken a területeken jelenleg nem folytatódnak az oltási kampányok. A gyermekek oltását nehezítő körülmények következtében minden ötödik öt éven aluli gyermek – számszerűsítve mintegy 10 millió gyermek – kimarad a poliovírus elleni oltásból, a 15 éven aluli gyermekek között pedig 4.5 millió gyermek kanyaró elleni oltása marad el.

Ted Chaiban az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős regionális igazgatója 2020 januárjában egy szíriai egészségközpontot látogatott meg, ahol szervezetünk segítségével továbbra is számos kisgyermek jut hozzá az alapvető védőoltásokhoz. “A nehézségek ellenére is közel 1.5 millió gyermek kap védőoltást minden hónapban”- mondta el szervezetünk képviselője.

A koronavírus-járvány idején is lehetséges a gyermekek immunizálása azáltal, hogy a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett gondoskodunk mind a gyermek, mind az édesanya, valamint az oltást beadó szakember biztonságáról. Alapvető fontosságú, hogy minden gyermeket elérjünk az oltásokkal, és ezáltal védelmet nyújtsunk számukra az olyan halálos veszélyt jelentő betegségekkel szemben, mint amily a gyermekbénulást okozó poliovírus, a kanyaró, a diftéria vagy a hepatitisz” – mondta el Ted Chaiban az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős regionális igazgatója.

Az immunizációs kampányok során az óvintézkedések része az alapos fertőtlenítés és a védőfelszerelések – védőkesztyű, arcmaszk, védőruházat – használata, valamint az egészségközpontokban a zsúfoltság elkerülése és a fizikai távolságtartás betartása is. „Tavaly az UNICEF és partnerei közel 34 millió gyermeket értek el az életmentő védőoltásokkal, amelyek az olyan megelőzhető betegségek ellen nyújtanak védelmet, mint amilyen a kanyaró és a poliovírus. A koronavírus-járvány miatt az egészségügyi rendszerek jelenleg nagyon leterheltek, mivel a betegek ápolásában résztvevő szakemberek minden erejükkel a vírus megállításán fáradoznak. A nehézségek ellenére azonban így is közel 1.5 millió gyermek kap védőoltást minden hónapban”– tette hozzá szervezetünk képviselője.

Az 1 éves Wafran megkapja élete első védőoltásait egy UNICEF által támogatott egészségközpontban, a libanoni Azraq menekülttáborban. “Nem szeretném, hogy a gyermekeim betegek legyenek. Nekünk, anyáknak nagyon fontos, hogy itt a táborban is hozzáférhető a gyermekeink számára a védőoltás” – osztja meg gondolatait Wafran édesanyja.

Annak érdekében, hogy Észak-Afrikában és a Közel-Keleten az immunizációs kampányok folytatódni tudjanak, az UNICEF tovább támogatja a helyi egészségügyi intézményeket és az egészségügyi szakembereket a biztonságos munkavégzésben. A segítségnyújtás keretében szervezetünk

  • számon tartja a vírusban érintett országokban az elérhető oltáskészletet, és gondoskodik az védőoltások szavatosságának megőrzéséről különös tekintettel azokra az országokra, ahol átmenetileg felfüggesztették az immunizációs kampányokat;
  • tovább támogatja az egészségügyi hatóságokat és a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat azáltal, hogy az egészségügyi intézmények számára alapvető orvosi felszerelést, egészségügyi és higiéniás csomagokat, védőfelszereléseket – védőmaszkot, védőöltözetet és kesztyűt, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet, fertőtlenítőszert, kézfertőtlenítő gélt és lázmérőt – biztosít, valamint a dolgozók számára a vírus megelőzésével kapcsolatos képzéseket tart;
  • az olyan akadályok ellenére, mint amilyen a közlekedés korlátozása, a határzár vagy a légi forgalom korlátozása, az UNICEF az év eleje óta 17.5 millió adag vakcinát juttatott el Észak-Afrika és a Közel-Kelet országaiba, és a védőoltások utánpótlásáról is gondoskodik.

2017 óta az UNICEF fél milliárd dózisnak megfelelő védőoltást juttatott el Észak-Afrikába és a Közel-Keletre, hogy a helyi gyermekek számára védelmet biztosítson a kanyaró, mumpsz, a rubeola és a poliovírus ellen. Szervezetünk azon erőfeszítése azonban, hogy minden öt év alatti gyermek védőoltásban részesüljön, mostanra veszélybe került. Az oltási kampányok felfüggesztése miatt 10.5 millió öt éven aluli gyermek poliovírus elleni oltása maradt el Szíriában, Szudánban, Irakban és Jemenben, további 4.5 millió 15 éven aluli gyermek pedig nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltást Libanonban, Jemenben és Dzsibutiban.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek