Híreink

10 éve tart a szíriai háború: az erőszak, a gazdasági válság és a COVID-19 hatására a gyerekek 90%-a szorul humanitárius segítségnyújtásra

2021. március 15. 11:13

Naponta átlagosan három gyerekáldozatot szed az erőszak, az elmúlt 10 évben 12.000 gyermek veszítette életét vagy szerzett súlyos sérüléseket a szíriai háborúban  

A szíriai konfliktus gyermekek generációinak jelenét és jövőjét semmisíti meg – áll az UNICEF legújabb jelentésében, amelyet a világszervezet a konfliktus 10. évfordulójára, március 15-ére időzített. A jelentés szerint jelenleg a gyermekek 90%-ának van szüksége humanitárius segítségnyújtásra, ez 20%-kal több mint az előző évben.  

„A mostani évforduló nem lehet csupán egy újabb zord mérföldkő: miközben a világ másfelé tekint, a szír gyerekek és családok folyamatosan az életükért küzdenek” – mondta Henrietta H. Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, hogy békét teremtsen Szíriában és támogassa a gyermekeket.”

Az egy évtizednyi konfliktus tragikus csapást mért a szíriai gyerekek és családok életére:
 • Az elmúlt évben 230%-kal növekedett egy alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár ára.
 • Több mint félmillió öt éven aluli gyermek szenved krónikus alultápláltságtól.
 • Szíriában közel 2.45 millió gyermek, a környező országokban pedig további 750.000 szír gyerek maradt ki az oktatásból.
Megerősített források szerint 2011 és 2020 között:
 • közel 12.000 gyermek veszítette életét vagy szerzett súlyos sérüléseket
 • több mint 5.700 gyereket soroztak be katonának, néhányan mindössze hét évesek voltak
 • több mint 1.300 oktatási és egészségügyi intézményt, valamint azok személyzetét érte támadás

A poszttraumás stressz tüneteit mutató gyerekek száma megduplázódott 2020-ban. A véget nem érő erőszak, a szörnyű traumák és sokkhatások romboló hatással vannak a gyermekek mentális egészségére.

Különösen aggasztó a helyzet Szíria északi részén. Északnyugaton gyermekek milliói élnek belső menekültként. A családok nagy részének többször is útra kellett kelnie, hogy biztonságosabb területre vándoroljanak. A hosszú tél alatt a kemény hideggel, esőzésekkel, fagyokkal és hóval is meg kellett küzdeniük – sátrakban vagy befejezetlen, lerombolt épületekben meghúzódva. A súlyos erőszakos cselekmények 75%-a szintén az északnyugati régióban történt.

A szomszédos országokban befogadott szíriai menekült gyermekek száma több mint tízszeresére, 2.5 millióra nőtt 2012 óta. Ezek az országok a szír menekültek 83 százalékának elhelyezéséről gondoskodtak, ami további terhet ró a már így is szűkösen élő közösségekre.

Szíria háború romos épület gyerek

Az elmúlt 10 évben az UNICEF mindent megtett azért, hogy azonnali, valamint hosszútávú segítséget biztosítson a szíriai háború áldozatainak. 2020-ban:
 • közel 900.000 gyermek részesült rutin immunizációban vagy kapott kanyaró elleni oltást
 • több mint 400.000 gyereknek nyújtottak pszichoszociális támogatást
 • több mint 3.7 millió gyermek részesült oktatásban
 • több mint 5.4 millió ember jutott tiszta ivóvízhez
 • több mint 55 millió ember kapott egészségügyi tájékoztatást a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban
A szíriai háború 10 éves évfordulóján az UNICEF felhívást intéz a háborúban álló felekhez, a rájuk befolyással bíró szereplőkhöz és a szélesebb nemzetközi közösséghez:
 • Az olyan nemzetközi szervezetek, mint amilyen az UNICEF, sürgős támogatásra szorulnak, hogy tovább segíthessék a szír gyermekeket. Az UNICEF-nek 1,4 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy teljesítse a 2021-re kitűzött célokat a Szíriában és a szomszédos országokban élő szír menekült gyermekek megsegítésére.
 • Azokat a gyerekeket, akiket a helyi fegyveres csapatok soroztak be a soraikba, integrálni kell a helyi civil közösségekbe.
 • A háborúban álló feleknek tartózkodniuk kell a gyermekek, az iskolák, a kórházak, a klinikák és a vízszolgáltató rendszerek támadásától.
 • Meg kell újítani az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határokon átnyúló segítségnyújtásról szóló határozatát, amelynek értelmében tovább folytatódhat az életmentő támogatás Szíriában.
 • Ennek a háborúnak nincsenek nyertesei, a legnagyobb vesztesei pedig a gyermekek. Itt az ideje, hogy a harcban álló felek letegyék a fegyvert és leüljenek tárgyalni egymással. A béke és a diplomácia az egyetlen kiút ebből a sötét szakadékból.

„Az óriási kihívások ellenére, a szír gyermekek és fiatalok megmutatják nekünk, mi a valódi kitartás és elszántság. A tanulás és egy reménytelibb jövő építése iránti elhivatottságuk fantasztikus” – mondta Ted Chaiban, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai régiójának igazgatója. „Továbbra is kiállunk a szír gyermekekért és a befogadó országokért, valamint számítunk a nemzetközi közösség nagylelkű támogatására is” – mondta Chaiban.

A szír gyerekek segítségre szorulnak. Támogassa az UNICEF munkáját Szíriában és a térségben. Látogasson el weboldalunkra: https://unicef.hu/10-eve-tart-a-szir-konfliktus 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek