Híreink

Irakban egyre súlyosbodik a humanitárius helyzet

2019. november 24. 20:46

Északkelet-Szíriából az október első hetében kirobbant konfliktus hatására mostanra 14.000 szíriai ember, köztük 7000 gyermek menekült Északnyugat-Irak kurdok lakta területeire. A menekültek többsége nő, gyermek és fiatal felnőtt. Sok család az éjszaka leple alatt gyalog kelt át a sivatagon, hogy biztonságos menedékre találjon.

A legtöbb menekült a Dohuk melletti Bardarash-i menekülttáborban került elhelyezésre, amely a legnagyobb tábor a térségben, és amely az elmúlt hetekben 12.000 embert fogadott be. Mostanra az északnyugat-iraki menekülttáborok befogadóképességük határára kerültek, emiatt az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága azon dolgozik, hogy minél több alternatív szálláslehetőség váljon elérhetővé az újonnan érkezők számára.

A Bardarash-i menekülttáborban az UNICEF gondoskodik a menekült családok vízellátásáról, valamint a higiéniai körülmények javításán is dolgozik. Szervezetünk partnereivel mobil latrinákat és zuhanyozókat állít fel, felügyeli a vízminőséget, valamint tisztálkodási csomagokat oszt. Az UNICEF más humanitárius szervezetekkel együttműködve vészhelyzeti gyermekvédelmi szolgáltatásokat biztosít az iraki határon, valamint a Bardarash-i menekülttáborban. A hideg időre való tekintettel szervezetünk  meleg ruházatot küld a menekült gyerekek számára. A Bardarash-i táborban hamarosan az oktatás is elérhetővé válik. Az UNICEF a Norvég Menekültügyi Tanáccsal egy iskola felállításán dolgozik, ahol képzett tanárok segítségével akár decemberben megkezdődhet a tanítás.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek