Híreink

Fel kell lépni a gyermekek bántalmazása ellen

2016. május 26. 12:31

A gyermekek bántalmazása világszinten is komoly társadalmi problémát jelent: az UNICEF – 2014-ben publikált – nemzetközi adatai szerint világszerte körülbelül 120 millió húsz év alatti lányt (10-ből 1) kényszerítettek közösülésre vagy egyéb szexuális cselekedetre. Minden harmadik 15 és 19 év közötti (84 millió) kamaszlányt bántalmazott már érzelmileg, fizikailag vagy szexuális úton a férje vagy a partnere.  A gyilkosságok áldozatainak egyötöde 20 év alatti gyermekek és kamaszok.

Dr. Radoszáv Miklós gyermekvédő, jogász elmondta: a gyermekek bántalmazása nemcsak fizikai erőszakot jelent, de ide sorolható az elhanyagolás, a lelki bántalmazás és a különféle szexuális cselekmények is. Magyarországon a hivatalos bűnügyi statisztikák szerint az elmúlt 5 évben közel 30 000 gyerek vált bűncselekmény áldozatává. Ezek az adatok azonban nem mutatják azokat a látens eseteket, amelyek nem kerülnek napvilágra. Szakmai vélemények szerint minden nyilvánosságra került esetben 10- 24. titokban maradt cselekmény jut.

Dr. Lux Ágnes, az UNICEF gyermekjogi igazgatója hangsúlyozta: a segélyszervezet világszerte a családokat és a kormányzatokat egyaránt érintő stratégiát sürget annak érdekében, hogy a gyermekek elleni erőszak megszűnjön, illetve csökkenjen. Ezek között szerepel a szülők támogatása; a gyermekek képzése; a segítő szolgáltatások fejlesztése; az erőszak és annak szocio-ökonómiai hatásainak tudatosítása annak érdekében, hogy a társadalom hozzáállása megváltozzon.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány elsődleges küldetésének tekinti Magyarországon, hogy csökkentse a gyermekek elleni visszaélések és erőszakos cselekmények számát. Ennek érdekében a közelmúltban kampányt indított, amelynek célja az volt, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét erre a jelenségre. A kampányban használt videók a gyermekek szemszögén keresztül sokkolták a felnőtteket azzal, hogy milyen pusztító hatással járhat a gyermekek személyiségére a bántalmazás. Sajnálatos módon néhány társadalmi szervezet félreértette a film mögött húzódó koncepciót, és valódi – a gyermekek számára készült útmutató videóként – kezelte a kampány során használt filmeket. Mivel az UNICEF mindig tiszteletben tartja mások véleményét, érzékenységét, ezért a filmeket úgy módosította, az ne sértsen senkit, de az eredeti üzenet se csorbuljon.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a kampány a félreértések ellenére elérte a célját, hiszen egyre szélesebb mederben zajló vita kezdődött a gyermekek bántalmazásáról. Ezt a párbeszédet a gyermekek érdekében tovább kell folytatni, ezért az UNICEF egy asztalhoz kívánja ültetni mindazokat a szakmai és civil szervezeteket (így a kampány ellen tiltakozókat is), akiknek bármiféle ötletük vagy javaslatuk van arra nézve, hogy miként lehetne a gyermekbántalmazások elleni fellépést hatékonyabbá tenni.

Ezeket a javaslatokat a parbeszed@unicef.hu-ra várják.

Az idén ősszel pedig szakmai konferenciát szerveznek, amelyet teljes egészében a gyermekek bántalmazása elleni fellépésnek szentelnek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek