Híreink

Iskolai étkező, tiszta mosdók és közösségi tér: ilyesmire vágynak az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programjának szakiskolás nyertesei

2024. április 04. 12:07

Szakmai zsűri választotta ki az UNICEF Magyarország „Rajtad áll a jövőd! nevű programjának díjazottjait.  Az idei évben a legtöbb versenybe került projekt az alapvető iskolai szükségletekre és hiányokra hívta fel a figyelmet, illetve a diákok által betöltött fizikai terek fejlesztésére irányult: illemhelyiségek felszerelésének és állapotának javítása, étkező és közösségi helyiség kialakítása, pihenőszoba létrehozása. A „Rajtad áll a jövőd!” programon keresztül az UNICEF Magyarország nemcsak közvetíti a diákok hangját és kézzelfogható segítséget ad ilyen és hasonló elemi igények kielégítésére, hanem sok esetben össze is hozza a legfontosabb helyi szereplőket. A pályázati lehetőség a helyi vállalkozók, a szülők és az intézmény fenntartójának figyelmét is a gyerekeket leginkább érintő problémákra tereli, így sok esetben ők is a projekt mellé állnak és munkájukkal vagy további forrásokkal segítik a fiatalok ötleteinek megvalósítását.

A szervezet kezdeményezése 2018 óta fut Magyarországon, amely keretében fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy szakértők és mentorok segítségével maguk találjanak kreatív megoldásokat az őket érintő társadalmi problémákra. Mindemellett fő célja, hogy a résztvevő diákok felismerjék, hogy befolyással vannak jövőjük alakulására. A legjobbak anyagi támogatást is kapnak a megvalósításhoz és egy nemzetközi fordulóban is megmérettethetik magukat.

Az innovatív nyertes projekteket 2024. márciusában, a program záróeseményén hirdették ki. A zsűri idén a szegedi SzC Csonka János Technikumból érkezett Csoda(t)evők és a komlói Baranya Vármegyei SZC Komlói Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból érkezett Jövőépítők csapatát juttatta tovább a nemzetközi fordulóba és őket jutalmazta további 300.000 forintos támogatással projektjük továbbfejlesztésére. A Csoda(t)evők egy régóta várt étkező helyiség kialakítását valósítják meg a nyereményből, a Jövőépítők pedig egy közösségi helyiséget hoznak létre, ami alkalmas kikapcsolódásra, programok megvalósítására, workshopokra és az iskolai szociális munkással, valamint pszichológussal való mélyebb beszélgetésekre is teret ad.

Csoda(t)evők

A fiatalok bevonása az őket érintő kérdések megvitatásába és aktív részvétele a megoldások megtalálásában az UNICEF kiemelt céljai közé tartozik. A program lehetőséget teremt számukra, hogy fontos témákban felszólaljanak és saját igényeik, elképzeléseik mentén formálják az iskolai közösséget, fizikai környezetüket. Mindemellett a problémák beazonosítása, projektjük kidolgozása és prezentálása során olyan készségekre és önbizalomra tehetnek szert, amelyek későbbi életükben is segítik őket a véleményük kifejezésében, fontos kérdések megfogalmazásában, konstruktív gondolkodásban és terveik megvalósításában.

A program célja, hogy egy ötéves ciklus alatt az ország minden részébe eljusson. 2023-ban már sikerült olyan vármegyékben, településeken megvalósítani a programot, ahol korábban még nem vettek részt diákok a Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésben. Ennélfogva a 2023/2024-es programévben Budapest (III. és XIV. kerület), Cegléd, Sellye, Komló, Szeged, Tokaj, Sátoraljaújhely települések diákjai dolgozhatták ki terveiket. A bevont intézmények fiataljai többek között a vendéglátás, mezőgazdaság, egészségügy, építőipar, textilipar ágazatokban folytatják tanulmányaikat.

Jövőépítők

Novemberben egy egész napos rendezvény keretében lezajlott a program elődöntője, amely során a zsűri kiválasztotta azt az 5 csapatot, akik 300.000 forint jutalomban részesültek ötletük kidolgozására, majd március 22-én, a program döntőjének keretében bemutathatták prezentációjukat. A döntőt megelőzően minden csapatnak szerveznie kellett egy legalább 4 órás projektnapot saját iskolájában, amely keretében előadták diáktársaiknak az iskolai közösségük fejlesztése érdekében kidolgozott projektjüket. Mivel a témanap teljes körű megszervezése és lebonyolítása a csapatok önálló feladata volt, ez lehetőséget teremtett arra is, hogy a Rajtad áll a jövőd! mentoraitól szerzett készségeket a fiatalok a gyakorlatban is használják. Az UNICEF Magyarország programja így közel 1.500 szakképzésben tanuló diákhoz jutott el.

„Nagyon színvonalas prezentációkat láttunk a döntőn, sokat dolgoztak és rengeteget fejlődtek a fiatalok szeptember óta. Látványos, hogy azok is mennyit nyertek a programmal, akik hivatalosan nem kerültek ki győztesként. A mentoroktól kapott útmutatás, a megszerzett tapasztalatok és elsajátított készségek bizonyosan előnyükre válnak, bármibe is vágnak később az életben. De remélem hatással lesz annak a megélése is, hogy a közösség érdekében fogtak össze és vittek sikerre megoldásokat, mert ha ezt máskor, máshol is megteszik majd, azzal a mindenkori környezetük is sokat nyerhet” – mondta el Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Rajtad áll a jövőd program a Velux Alapítvány támogatásával valósul meg és immár ötödik éve az Accenture globális IT Tanácsadó cég is segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is támogatják a fiatalokat az ötleteik kidolgozásában.

A program honlapja: https://unicef.hu/rajtad-all-a-jovod

A program Facebook-oldala: https://www.facebook.com/rajtadallajovod

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek