Híreink

Kékbe borult az ország a Gyermekek Világnapján

2021. november 20. 21:31

A Gyermekjogok Világnapján az UNICEF Magyarország felhívására naplemente után kékbe borult számos ikonikus épület a fővárosban és más településeken is. A díszkivilágítás a 32 éve elfogadott Gyermekjogi Egyezményre hívja fel a figyelmet, valamint idén arra is, hogy a járványhelyzet kapcsán különösen fontos törődnünk a gyerekek és a fiatalok mentális egészségével, hiszen hétből egy tizenéves mentális betegségben szenved és az elmúlt időszakban sokan mások is megszenvedték a bizonytalanságot, a korlátozásokat és lezárásokat. Az UNICEF Magyarország a világnapon indította el a Nézz szembe a problémával! című kampányát, hogy ezzel is hangsúlyozza: csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen.

Budapesten november 20-án az E.ON Hungária Csoport támogatásával az UNICEF kék színében tündökölt a Szabadság-szobor. Díszkivilágítást kapott még a Puskás Ferenc Aréna és a Budapest Duna Aréna, a Művészetek Palotája, a Magyar Művészeti Akadémia kutatóintézete, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja és főkapuja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Corvinus Egyetem egy-egy épülete, a Hard Rock Café, a Haris Park, a 110 éves Margitszigeti Víztorony, az Akvárium Klub és a Hotel Clark Budapest.

Kaposváron a Csiky Gergely Színház és az Aréna, Miskolcon az Avasi Kilátó, Egerben a Polgármesteri hivatal épülete, Szegeden az Art Hotel Szeged, Székesfehérváron a MOL Aréna Sóstó,  Tatabányán a Turul Szobor, Tatán a Fellner Jakab kilátó, Biatorbágyon a Tópark Iroda- és Lakópark, Pécsett a TV-torony világít kéken a Gyermekek Világnapján. Gyula, Orosháza, Győr, Szolnok, Hatvan, Szentes, Ózd, Jászboldogháza és Szentendre települések is a gyermekjogok fontosságára hívják fel a figyelmet azzal, hogy díszkivilágítással csatlakoztak az UNICEF kampányához.

A Gyermekek Világnapján debütált az UNICEF Magyarország legújabb segítő programja:  az ingyenes online kurzus elsősorban pedagógusoknak kínál támogatást, hogy képesek legyenek felismerni, kezelni és lehetőség szerint megelőzni a mentális problémákat, erősíteni a gondjaikra bízott gyerekek lelki egészségét és szükség esetén a sajátjukat is – hiszen segíteni csak az tud, aki maga is jól van. A https://unicef.hu/mentalis-egeszseg/e-learning-pedagogusoknak oldalon minden regisztráló ingyenesen hozzájut a gyakorlati segítséget nyújtó szakmai anyaghoz.

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án vegyen részt közösségi média kampányában is: posztoljon egy képet a saját szeméről, ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontos, hogy mindannyian nézzünk szembe azzal a problémával, hogy sok gyerek és fiatal lelki egészsége megrendült az utóbbi hónapokban. Aki teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat is, hiszen minden hívás vagy sms 500 forinttal támogatja az UNICEF gyermekekért végzett munkáját.

További információ: https://unicef.hu/gyermekek-vilagnapja-2021

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek