Híreink

Nézz szembe a problémával! – a lelki egészségért kampányol az UNICEF Magyarország a Gyermekek Világnapján

2021. november 20. 09:45

November 20-a a Gyermekek Világnapja, 32 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. Ilyenkor világszerte, így nálunk is díszkivilágítást kap számos ikonikus épület, amelyek az UNICEF kék színével a gyermekek jogaiért fénylenek.

Az UNICEF Magyarország idén a világnap alkalmából is arra hívja fel a figyelmet, hogy foglalkoznunk kell a gyermekek és fiatalok mentális egészségével – a járványhelyzet kapcsán különösen, de attól függetlenül is. A Nézz szembe a problémával! című kampány, amelynek plakátjai egész novemberben láthatók országszerte, azt üzeni: csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen. 

A nemzetközi és hazai UNICEF-kutatások szerint a gyermekek és fiatalok közül már a koronavírus-járvány előtt is aggasztóan sokan cipelték a mentális betegségek súlyos terhét, sokszor anélkül, hogy valós segítséget kaptak volna. A pandémia hatására pedig mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe. A 10 és 19 év közötti fiatalok közül hétből legalább egyet diagnosztizáltak valamilyen mentális zavarral a világon: csak Európában 9 millió serdülő érintett a problémában. Az UNICEF legfrissebb globális felmérése szerint a 15-24 éves korosztály több mint egyharmada számolt be gyakori szorongásról és idegességről, és csaknem minden ötödik vallott tartós lehangoltságról és motivációhiányról. Nem hagyhatjuk, hogy egy elveszett nemzedék nőjön fel! 

A Nézz szembe a problémával! kampány fő üzenete: figyeljünk a gyerekekre, vegyük észre és vegyük komolyan a lelkiállapotukban beálló változásokat. Az UNICEF Magyarország kutatásokra épülő, a gyerekek és fiatalok lelki egészségének erősítéséért indított segítő programjaiból ugyanakkor nem maradhatnak ki azok a felnőttek sem, akik a gyerekeket hivatottak támogatni szülőként vagy szakemberként. A szervezet november 20-ától ingyenes online kurzussal segíti a pedagógusokat, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyerekeket, aki maga is jól van.  

„Kutatásaink megmutatták, hogy a világjárvány számtalan gyerek és fiatal lelki egészségére hatott rendkívül negatívan, de mentális támogatásra szorul sok szülő és gyerekekkel foglalkozó szakember is – ezt nem hagyhatjuk annyiban. Mivel idén ez a gyerekeket érintő egyik legnagyobb és legfontosabb globális kihívás, a világnap alkalmából is ezt a témát helyeztük fókuszba. Fontos, hogy merjünk nyíltan beszélni a lelki nehézségekről, hogy ne legyenek tabuk, hiszen ez minden segítségnyújtás alapja. Gyermekjogi szervezetként olyan célzott segítő programokat kínálunk itt Magyarországon is, amelyek közvetve vagy közvetlenül mind a gyerekek mentális egészségét erősítik. Ezek közül a legújabb a most induló ingyenes kurzus, amit ugyan pedagógusoknak fejlesztettünk – mert a felméréseink alapján égető szükségét érzik, hogy tudást kapjanak a témában –, ám meggyőződésem, hogy szülőknek is rendkívül hasznos lehet” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

A Gyermekek Világnapját a korábbi években bevezetett rendezvények helyett idén online eseménnyel ünnepli meg a szervezet: szakértők beszélgetnek tabuk nélkül arról, hogy mennyire viselte meg a gyerekek, a családok és a szakemberek lelki egészségét a pandémia, és hogyan tudjuk feldolgozni ezt az időszakot családi, iskolai, társadalmi szinten. A magyar származású világhírű orvossal, dr. Máté Gáborral, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal és más szakértőkkel, valamint az UNICEF Magyarország egyik Fiatal Nagykövetével készült beszélgetéseket ma 18 órától követhetik az érdeklődők az UNICEF Magyarország Facebook-oldalán.

A világnap estéjén mintegy 20 magyar településen számos ikonikus épület és köztéri alkotás kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a MÜPA, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, a pécsi Tv-torony, a tatabányai Turul-szobor, a tatai Fellner Jakab Kilátó, valamint a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó. A Szabadság-szobor kivilágítását az E.ON Hungária Csoport támogatta.

A kampány részeként a mai napon a BKK járatain fiatalok hangja hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy figyeljünk a körülöttünk, velünk élő gyerekek lelki egészségére. A hangfelvétel elkészítésében közreműködtek az ÁSZ Drámaiskola növendékei és az UNICEF Fiatal Nagykövetei. A MÁV szerelvényein utazók a kijelzőkön találkozhatnak a Nézz szembe a problémával! kampány üzeneteivel. A közösségi médiában bárkinek lehetősége nyílik csatlakozni az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez, és kifejezni, hogy számára is fontosak a gyermekjogok és a gyerekek lelki egészsége.

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án vegyen részt online kampányában is: posztoljon egy képet a saját szeméről, ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontos, hogy mindannyian nézzünk szembe azzal a problémával, hogy sok gyerek és fiatal lelki egészsége megrendült az utóbbi hónapokban. Aki teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat is, hiszen minden hívás vagy sms 500 forinttal támogatja az UNICEF gyermekekért végzett munkáját.

További információ: https://unicef.hu/gyermekek-vilagnapja-2021   

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek