Híreink

Több mint 145 000 rohingya gyerek újra járhat iskolába

2019. február 05. 12:01

A bangladesi menekülttáborban élő 145 000 rohingya gyerek az új tanév kezdetétől újra járhat iskolába. Az UNICEF más humanitárius szervezetekkel együtt óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy kiépítsen egy 1600 oktatási központból álló hálózatot a táborban, ami az erőszak elől menekült gyermekek ezreinek biztosítja az alapvető tanulási lehetőségeket. Az a cél, hogy még idén 260 000 gyerek számára biztosítsák az oktatáshoz való hozzáférést 5000 tanár és rohingya önkéntes segítségével működő hálózat kialakításával. Az oktatás minőségét tanulási modulokkal és új órarendekkel fejlesztették tovább. Az új és a már meglévő tanárok is részt vesznek egy fejlesztő tréningen.

„A rohingya menekültválság súlyosbodása sürgős reakciót követelt” – mondta Edouard Beigbeder, az UNICEF bangladesi képviselője. „Csak a legszükségesebb igényekre tudunk reagálni, és nem vagyunk képesek minden gyereket elérni. Idén arra törekszünk, hogy annyi gyerek részesülhessen minőségi oktatásban, mint korábban még soha.”

Az UNICEF a serdülőknek is tart képzéseket a tudásuk és a szakmai képességeik fejlesztésére. Jelenleg a 15 és 24 év közötti fiatalok 97 százaléka egyáltalán nem részesül oktatásban a menekülttáborokban. Ez a korosztály fokozottan ki van téve a gyerekházasságnak, a gyerekmunkának, az emberkereskedelemnek, a bántalmazásnak és a kihasználásnak.

„Már lassan egy hónapja járok ebbe az osztályba” – mondta a 11 éves Minara, aki negyedik osztályos koráig Mianmarban tanult, de Bangladesbe érve kimaradt az oktatásból, mert az ottani iskolák sárosak és túl melegek voltak. „Nagyon szép itt minden. Végre nem borítja sár a padlót.”

 

A 12 éves vak Motalab egy abból a 600 fogyatékossággal élő gyerekből, aki iskolába jár a menekülttáborban. Tanárának tavaly sikerült meggyőznie az anyját, hogy engedje őt bejárni az órákra. Mióta tanulhat, a kisfiúnak jobb kedve van, sokkal nyitottabb mások felé, és elmondása szerint nagyon élvezi a költészetet.

„Sok gyerek szenved lőtt seb vagy az extrém erőszak okozta traumás sérülésekben, korlátozva ezzel mobilitásukat és az oktatáshoz való hozzáférésüket. Sokan küzdenek tanulási nehézségekkel, testi fogyatékossággal, látássérüléssel és különböző beszédzavarokkal.” – mondta Iffat Farhana, az UNICEF Cox’s Bazaar-i oktatásügyi munkatársa. „Ezeknek a gyerekeknek ugyanúgy joguk van az oktatáshoz. Még több oktatási központ létesítésével és tanár alkalmazásával az UNICEF reméli, hogy minden egyes gyerek számára megteremti a lehetőséget a tanulásra és fejlődésre.

A rohingyák a vérontás elől menekültek át a zöldhatáron Bangladesbe, a kisebbségi népcsoportot Mianmarban a hadsereg üldözte, faluikat felgyújtották, a lakosságot válogatás nélkül legyilkolták. A túlélők 58%-a kiskorú, ők most egy Washington DC nagyságú menekülttáborban várják sorsuk alakulását.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek