Híreink

Újra meghirdetjük Gyerekbarát Település pályázatunkat

2019. szeptember 24. 11:55

Az UNICEF Magyarország idén immáron ötödik éve hirdeti meg települési önkormányzatok számára pályázatát az „UNICEF Gyerekbarát Település” cím elnyerésére.

A világ 38 országában működő UNICEF Gyerekbarát Település program a Magyarországon 1991 óta hatályos, idén 30 éves ENSZ Gyermekjogi Egyezményen alapul, és kifejezetten az önkormányzatokat szólítja meg annak érdekében, hogy azok minél többet tegyenek a helyi gyermekekért.

Egy Gyerekbarát Település biztosítja, hogy minden helyben élő gyermek hozzáférhessen az alapvető egészségügyi, oktatási, szociális és lakhatást biztosító szolgáltatásokhoz; tiszta vizet ihasson, higiénikus és egészséges körülmények között élhessen; ne fenyegesse kizsákmányolás, bántalmazás és erőszak, biztonságban közlekedhessen települése utcáin, valamint életkorának megfelelően játszhasson, sportolhasson, szórakozhasson. A Gyerekbarát Településeken azonban a részvétel szempontjai is kiemelt figyelmet kapnak: hogy minden gyermek és fiatal aktívan részt tudjon venni a helyi kulturális és közösségi életben, családi, kisközösségi és társadalmi eseményeken egyaránt. Mindezeken túl az igazán Gyermekbarát Településeken a fiatalok bevonódása is biztosított, fontos, hogy esetleges problémáikkal meghallgatásra lelhessenek, hatással lehessenek a településüket érintő döntésekre és elmondhassák a véleményüket arról, hogy milyen környezetben szeretnének élni.

Az „UNICEF Gyerekbarát Település” elismerő cím adományozásával az Alapító szándéka hozzájárulni a települési önkormányzatok gyermekjogokkal kapcsolatos attitűdjének megerősítéséhez, továbbá elismerni a gyermekek védelme és jogaik érvényesítése terén elért eddigi eredményeket, és támogatni a megvalósításra váró helyi szintű programokat.

Az UNICEF Magyarország idén is két települési önkormányzatnak ítéli a címet. Az Alapító a legjobbnak ítélt pályázatok benyújtójának az „UNICEF Gyerekbarát Település” elismerő címet adományozza, és díjátadó ünnepség keretében, díjazottanként, egyszeri 2 000 000 Ft jutalomban részesíti, amelyet az „UNICEF Gyerekbarát Település” program megvalósítására és a településen élő gyermekek helyzetének javítására kell fordítani.

Az elismerő cím odaítélésekor előnyt jelent:

  • olyan jó gyakorlatok bemutatása az elmúlt évekből, amelyek önkéntességgel, közös összefogással, a település fiatal lakossága kezdeményezéséből, illetve bevonásával valósítják meg a pályázati célokat;
  • minden olyan, fenti kritériumokon túlmutató egyéb program, projekt, intézkedés, együttműködés bemutatása, amely az „UNICEF Gyerekbarát Település” program minél teljesebb megvalósulását segíti.

A beérkező pályázatokat független szakértői testület (Értékelő Bizottság) bírálja el. Az Értékelő Bizottságban részt vesz az UNICEF Magyarország 18 év alatti Fiatal Nagykövete is.

A pályázatban bármely magyarországi települési önkormányzat részt vehet, amennyiben eleget tesz a jogszabályokban előírt ellátási kötelezettségeinek, és ezen túlmenően megvalósítja a fent részletezett, a gyermekjogok érvényesülését és a gyermekek részvételének erősítését szolgáló programelemeket.

A benyújtás határideje: 2019. október 31.

Jelentkezési felület

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

Többet szeretnék tudni a programról és a korábbi nyertes pályázatokról

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek