Kisgyerekes anyák a munkaerőpiacon

A kisgyerekes anyák munkaerőpiaci helyzetének és lehetőségeinek kérdésköréről ad átfogó képet az UNICEF Magyarország és az Indotek Group csaknem egy évig zajló, vegyes módszertannal megvalósult kutatása.

Milyen módon lehet a kisgyermeket nevelő nők munkaerőpiaci lehetőségeit erősíteni, segíteni az anyákat a munka és a magánélet összehangolásában?

Az UNICEF számára fontos kérdések ezek, hiszen munkájának fókuszában a gyermekek jogainak védelme áll. Könnyen belátható, hogy stabil hátteret egy egészséges, biztonságos, boldog gyerekkorhoz az a szülő tud nyújtani, aki a szűkebb és tágabb környezet megfelelő támogatásával képes összehangolni a családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit.

A felmérés első köre a kisgyermekes anyákkal szemben támasztott társadalmi elvárásokra fókuszált, a második azt vizsgálta, hogyan hatott a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet a családi dinamikára, az otthoni munkamegosztásra. Végül különböző méretű cégek vezetői és kisgyerekes szülők osztották meg tapasztalataikat a munkaerőpiacról.

A kutatási eredmények fontos hátterét adja a hazai és európai uniós szakpolitika, amelynek elemzése szintén helyet kapott az összefoglaló tanulmányban.

Az alábbi oldalakon minden érdeklődő megtekintheti a kutatások eredményeit, amelyeket az UNICEF Magyarország a döntéshozókhoz is eljuttat, ezzel is támogatva a kisgyerekes anyák munkaerőpiaci integrációját.

Tovább a zárótanulmányra

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek