Segítségnyújtás a rohingya menekülttáborokban

Biztonság és védelem minden gyereknek!

Segíts, hogy tiszta ivóvizet, higiéniás eszközöket, gyógyszereket és oktatást biztosíthassunk minden gyereknek!

 

Több százezer ember – köztük rengeteg kiskorú – él a bangladesi menekülttáborokban, kitéve az időjárás viszontagságainak, az éhségnek és a betegségeknek. A legtöbb gyermek nemcsak a testén, hanem a lelkén is viseli a sebeket: többségük végignézte valamelyik rokona erőszakos halálát.

Élet a pusztító monszun után

A rohingya gyerekek túljutottak a monszun okozta nehézségeken, azonban továbbra is biztonságra és védelemre van szükségük, amelyet hosszú távú programokkal érhetünk el.

A hetekig tartó esőzések sok esetben nemcsak a családok otthonait tették tönkre, de a tábor alapvető higiéniás körülményeit és az ott lakók egészségét is veszélybe sodorták. A ciklonok által szállított csapadék utakat árasztott el, valamint a földcsuszamlások okán számos egészségügyi és oktatási létesítményt is be kellett zárni.

Jelenleg 500.000 iskolás korú rohingya gyermek nem részesül megfelelő oktatásban.

 Segítek

 

Folyamatos helyszíni jelenlét

A természeti katasztrófa elvonultával azonban munkánk nem ért véget. Továbbra is több mint 720.000 gyerek él bizonytalanságban, akik folyamatos segítségnyújtást igényelnek. Az UNICEF munkatársai már a válság kirobbanásának kezdete óta a helyszínen vannak. A segítségnyújtás kezdeti szakaszában a tiszta ivóvíz és a gyógyszerek biztosítása volt elsődleges. A krízis 2018 elején tovább súlyosbodott, a monszun pedig ismét óriási kihívás elé állította mind a tábor lakóit, mind pedig a segítőket. Szakképzett személyzetünk ma már a gyerekek elszállásolásáról és az alapvető szükségleteik biztosításáról is gondoskodik. Időközben az óriási tömegek beáramlása okán szervezetünk állandó bázist hozott létre a menekülttáborokban, hogy minden egyes nap vizet, élelmet és orvosi ellátást nyújthasson a gyerekek számára.

 Segítek

 Segítek

Oktatást minden gyermeknek!

Jelenleg a bangladesi táborokban élő gyermekek közül 380.000-ren nem részesülnek rendszeres oktatásban. Főleg a tinédzserkorúak maradnak ki az iskolapadból. Az UNICEF célja, hogy minél több oktatási központot és gyermekbarát helyeket hozzon létre a menekülttáborokban, ahol az óvodás és kisiskolás korú gyerekek alapvető ismeretekkel gazdagodhatnak. Jelenleg több mint 1100 oktatási központ működik a táborokban, amelyek kb. 124 000 gyermek képzésében működnek közre. Ahhoz, hogy a menekült gyerekek számára a nehéz körülmények között normalitást és jövőképet biztosíthassunk, további támogatásokra van szükség. A felajánlásokból helyi tanárokat tudunk képezni, valamint oktatási eszközöket, órai felszereléseket, fejlesztő játékokat juttathatunk el a térségbe. 

 

 Segítek

 

Eddigi eredményeink

  • Az esős évszakban különösen nagy a veszélye annak, hogy járványok törjenek ki. Mivel a rohingyák legtöbbje a táborba érkezéskor még semmilyen kötelező oltással nem rendelkezett, az UNICEF a legutóbbi tömeges oltókampánya során 900 000 embert látott el vakcinákkal hasmenéses megbetegedés ellen.
  • Az élet azonban a monszun után sem állhat meg, ugyanis a fiatal fiúknak és lányoknak szükségük van olyan biztonságos helyekre, ahol tanulni és játszani tudnak. Ezért az UNICEF speciális gyerekcentrumokat épített a táborokon belül, ahol a gyerekek nyugodt körülmények között játszhatnak és tanulhatnak.
  • Annak érdekében, hogy a menekülttáborokban élő gyermekek ne szakadjanak el teljesen a való élettől, az UNICEF iskolákat állít fel. Jelenleg mintegy 90 000 rohingya gyerek vesz részt olyan képzésekben, amiket szervezetünk működtet nap mint nap.
  • Napi szinten több mint 300 000 rohingya számára biztosítja az UNICEF a tiszta ivóvizet, emellett szervezetünk munkatársai ellenőrzik a mellékhelyiségeket is: a leginkább veszélyessé vált latrinákat lebontották, egyeseket magasabban fekvő helyekre telepítettek, a korábbiak helyére pedig 1500 új, alapfelszereltséggel rendelkező mosdóhelyiséget alakítottunk ki.
  • Az UNICEF naponta kétszer hatalmas teherautókon tiszta vizet is szállíttat a táborokba. A vízért mindig hosszú sorok kígyóznak: fejenként naponta két liter víz az adag, így nagyon be kell osztaniuk.

Segítek

Tömeges védőoltási kampánnyal az egészségért

Partnereinkkel és más segélyszervezetekkel együtt széleskörű védőoltási akciókat végzünk, hogy megakadályozzuk a járványok kitörését a tömegeket elszállásoló táborokban. Rohingya gyerekek százezrei lettek máris beoltva olyan betegségek ellen, mint a gyermekbénulás és a kanyaró. Egy másik nagyszabású védőoltási kampány során az UNICEF majdnem 1 millió embert szeretne beoltani kolerajárvány ellen. Egy kolerával megfertőzött kisgyereknek a lehető leghamarabb gyógyszeres kezelésre van szüksége. Segítség nélkül akár pár órán belül is bele lehet halni ebbe a betegségbe. Egy kisbaba vagy alultáplált gyermek esetében szinte azonnal végzetes kimenetelű lehet a fertőzés.

 

1.1 millió adag kolera elleni védőoltást adnak be az egyik legnagyobb kampány során

Kik a rohingyák?

A rohingyák egy muszlim vallású kisebbség a buddhista többségű Mianmarban. A rohingyák hontalanok, ugyanis Mianmar nem ismeri el őket állampolgárainak. Mianmarban évtizedek óta üldözik és diszkriminálják őket, például nincs választójoguk és nem részesülhetnek felsőoktatásban sem. Ennek következtében a legtöbb rohingya mélyszegénységben él. Az ENSZ a világ legüldözöttebb kisebbségeként tartja őket számon.

A rohingyák elődei valószínűleg legalább részben muszlim vallású bengáliak. A 16. századtól kezdve telepedtek le az északi, ma már Mianmarhoz tartozó területeken. 2017. augusztusa óta százezrek menekültek el az ellenük irányuló, szervezett erőszak elől – túlnyomórészt Bangladesbe.

A mostani krízis közepette az UNICEF továbbra is a gyerekeket állítja a figyelem középpontjába.

Kérjük, segítsd Te is a munkánkat, hogy a rohingya gyerekek számára biztosíthassuk az alapvető szükségleteket!

 Segítek

 

 

További híreink a témában:

 

SEGÍTS A VESZÉLYBEN LÉVŐ ROHINGYA GYEREKEKNEK!

Adományoddal életeket mentesz!

Segítek