Pusztító szárazság Afrikában – segítségre van szükség!

10 afrikai országban 190 millió gyermek van veszélyben a soha nem látott mértékű szárazság és ivóvízhiány miatt – a szomjúság, az éhínség és a járványos megbetegedések mindennapi fenyegetést jelentenek a számukra. A klímaválságban leginkább érintett országok között vannak Benin, Burkina Faso, Kamerun, Csád, Elefántcsontpart, Guinea, Mali, Niger, Nigéria és Szomália gyermekei is. Az UNICEF életmentő és hosszú távú segítséget nyújt. Támogasd Te is a munkánkat!

SEGÍTEK

A probléma egyre kritikusabb méreteket ölt:

Nincs mivel szomjat oltani

Az édesvízkészlet mindig is csekély mértékben állt rendelkezésre a térségben, de a folyók és tavak kiszáradása mellett a talajvíz szintje is csökkenőben van, ezért egyes közösségeknek ma kétszer olyan mély kutakat kell ásniuk, mint egy évtizeddel ezelőtt. Sokaknak, főként a gyerekeknek, hosszú órákat kell gyalogolniuk nap mint nap, hogy ivóvizet szerezzenek családjuknak.

Nincs mivel tisztálkodni

A hőség és a csapadék hiánya miatt ezekben a térségekben a kórokozók szaporodása másfélszer olyan magas, mint a globális átlag, ami kedvező táptalaja a halálos kimenetelű fertőzések elterjedésének. A koszos víz nemcsak a szomjúság oltására alkalmatlan, de megakadályozza az alapvető higiéniai körülmények megteremtését is. A bizonytalan eredetű források vizének fogyasztása, valamint a kézmosás és a megfelelő mosdóhasználat hiánya hasmenéshez, kolerához és más életveszélyes járványok kialakulásához vezet.

Egyre szélsőségesebb az időjárás

A pusztító aszályokkal egy időben az esőzések is egyre kiszámíthatatlanabbá és kezelhetetlenebbé váltak, ami sok esetben súlyos árvizekhez vezet. A koordinálatlan mozgású víztömegek beszennyezik a szűkös édesvízkészleteket, a nem megfelelő szanitáció pedig ugyancsak növeli a járványok kockázatát. Mindez egyre nagyobb mértékben teszi lehetetlenné a növény- és állatgazdálkodást, és így tovább fokozza a belső elvándorlást.

SEGÍTEK

Az UNICEF évtizedek óta dolgozik a válságövezetekben: ismerjük a megoldást és képesek lehetünk hosszú távon segítséget nyújtani. A probléma azonban sürgetőbb, mint valaha! Mi készen állunk, rendelkezünk megfelelő tapasztalattal és helyi szakmai háttérrel, ám cselekedni csak akkor tudunk, ha biztosítottak az erőforrások.

A tiszta víz a túlélés záloga – inni, enni, tisztálkodni

A 10 legsúlyosabb válságban lévő országban a gyermekek közel egyharmada nem jut hozzá otthon a tiszta ivóvízhez, kétharmaduk pedig nem rendelkezik az olyan alapvető higiéniai szolgáltatásokkal, mint a vezetékes ivóvíz vagy a szennyvízelvezetés. A fürdőszobák és WC-k hiányából eredően az itt élő gyermekek negyedének nincs más választása, mint a szabadban végezni el a dolgát. A kézhigiénia is korlátozott, víz és szappan szűkében a gyermekek háromnegyede nem tud otthon kezet mosni.

Ebből következik, hogy ezekben az országokban a legmagasabb a koszos vízhez köthető gyermekhalálozások mértéke, főként az emésztőrendszeri megbetegedések miatt. Világszerte naponta több mint 1.000 öt éven aluli gyermek veszíti életét ezen körülmények miatt, és több mint egyharmaduk erre a 10 országra koncentrálódik. A 10-ből 6-ot pedig rendszeresen sújt a gyakran felbukkanó kolerajárvány.

SEGÍTEK

A vízhiány közvetlen befolyással van az élelmiszerválság súlyosbodására is, hiszen az aszály ellehetetleníti a növénytermesztést és az állattartást, a sokszor legyengült immunrendszerű gyerekek pedig még kevésbé ellenállók a vírusokkal és baktériumokkal szemben. A kontinens keleti felén, Etiópiában, Kenyában, Madagaszkáron és Szomáliában jelenleg 2 millió gyerek szenved akut alultápláltságban: azonnali kórházi kezelésre van szükségük! 

A 7 hónapos Marina baba a karkörmérete alapján súlyosan alultáplált. Egy hasmenéses vírus rövid idő alatt az életébe kerülhet. Szakértőink terápiás élelmezéssel és gyógyszeres kezeléssel segítik a kislány túlélését Madagaszkáron:

Sürgősen vízre, élelemre és egészségügyi ellátásra van szükség a régióban!

Támogatóink nélkül nem tudunk eleget tenni.

Rád is szükségünk van!

 

SEGÍTEK

HOGYAN SEGÍT AZ UNICEF A HELYSZÍNEN?

A fenntarthatóság jegyében 3 területre fókuszálunk:

TERÁPIÁS ÉLELMEZÉS

Terápiás élelemmel és egészségügyi kezeléssel látjuk el a rászoruló gyerekeket a régióban.

Az alultáplált gyerekeknek terápiás tejet, terápiás kekszet és egy Plumpy’Nut nevű magas kalóriatartalmú mogyorópasztát adunk, hogy kezeljük őket az akut alultápláltság ellen. Az édesanyákat táplálkozási tanácsadásban részesítjük, és nyomon követjük a gyerekek sorsát a kórházi ellátás után is. A családok indokolt esetben anyagi segítséget is kapnak az élelembeszerzéshez, hogy az extrém időjárási körülmények között is biztosított legyen a gyerekek alapellátása.

VÍZELLÁTÁS ÉS HIGIÉNIA

Fúrt kutakat és napelemmel működő vízellátó rendszereket építünk ki, hogy minél több ember jusson hozzá a tiszta ivóvízhez.

A fúrt kutak 400 méter mélységűek, a kiépített víztartályok pedig 50.000 liter vizet tárolnak. A tiszta víz nemcsak a szomjoltás, hanem a higiénia alapvető feltétele is. A nomád közösségek esetében pedig az állatállomány vízhez juttatásával a családok is nagyobb eséllyel vészelik át a pusztító aszályt. A biztonságos vízhez való hozzájutás lehetővé teszi a betegségek megelőzését, s így a gyerekek vízszerzés helyett iskolába járhatnak. Az élhetőbb körülmények megteremtésével a közösségek nagyobb eséllyel tudnak megmaradni eredeti lakóhelyükön. A gazdaság működésére is jótékony hatással van, hiszen egy iskola vagy egészségügyi intézmény fenntartása akkor lehetséges, ha rendelkezik a település kúttal.

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Fenntartható energia a kórházak működtetéséért, oltási kampányok a járványok megfékezésére.

A megbízható energiaforrás hiánya gyakran akadályozza a gyermekek kórházi ellátását, a megfelelő áramforrás ugyanis elengedhetetlen az alapvető szolgáltatások működtetéséhez. A napenergia lehetővé teszi a víz otthoni melegítését, a vakcinák és gyógyhatású készítmények hűtését, az orvosi eszközök áramellátását és az egészségügyi központok megvilágítását. A szolgáltatások működtetése mellett szakemberek és eszközök biztosításával is segítjük mind az egészségügyi, mind az oktatási intézményeket. A szennyezett vízben terjedő betegségek – például a kolera – terjedésének megfékezésére oltási kampányokat folytatunk a régióban.

SEGÍTEK

Eredményeink:

Minden, amit a rendszeres támogatásról tudni érdemes:

A rendszeres támogatás egy olyan adományösszeg felajánlását jelenti, ami egy egyszeri regisztrációt követően havonta egyszer automatikusan megérkezik hozzánk. A rendszeres adományoknak köszönhetően tudunk leggyorsabban és tervezhető módon segítséget nyújtani a világ legveszélyeztetettebb gyermekei számára. Az ismétlődő fizetés részleteiről itt olvashatsz bővebben: https://unicef.hu/felhasznalasi-feltetelek

 

Az adományozás leggyorsabb módja a bankkártyás támogatás. Az oldal tetejére görgetve először válaszd ki a havi támogatásod összegét. Néhány személyes adatod megadása után kérjük, mindenképpen járulj hozzá, hogy emailen és telefonon keresztül tarthassuk veled a kapcsolatot. Az adatok megadása után az „Adományozok” gombra kattintva átjutsz az OTP Simple-Pay felületére, ahol beregisztrálhatod a bankkártyádat. A sikeres regisztrációt követően emailt kapsz, és az első támogatásod azonnal át is érkezik az UNICEF-hez.

Amennyiben módosítanál az adományod összegén, szüneteltetnéd, vagy leállítanád azt, vagy frissítenéd az elérhetőségeidet, keress minket a központi elérhetőségeinken, telefonon a +3612014923 számon, vagy emailen keresztül a rendszeresadomany@unicef.hu címen.

Bankkártyacsere vagy számlaváltás esetén a támogatásod megszűnik, mert a beregisztrált bankkártyához kötődik az ismétlődő fizetés. A rendszeres támogatás folytatásához új bankkártyádat akár ezen az oldalon, akár az unicef.hu/segitek-en is újra regisztrálhatod.

A felajánlott havi rendszeres támogatás minden hónap 10-én érkezik meg hozzánk, amennyiben ezt a számlaegyenleged lehetővé teszi. Abban az esetben, ha a támogatás átérkezése sikertelen, a hónap második felében ismét megkíséreljük a megbízás teljesítését. Az adomány célba érésének az a feltétele, hogy az említett időszakok valamelyikében legyen elegendő pénz a regisztrált számlán. Köszönjük, ha erre figyelmet fordítasz! Mindenképpen felvesszük veled a kapcsolatot, ha több hónapig nem érkezik meg a támogatásod.

Szervezetünk különösen nagyra becsüli a rendszeres támogatóit, és kiemelt figyelmet fordít a velük való kapcsolattartásra. Adományozóinkat emailben havi rendszerességgel informáljuk eredményeinkről és hazai eseményeinkről, adományozással kapcsolatos kérdésekben pedig telefonos kapcsolattartói csapatunk ad teljes körű tájékoztatást. Kérjük, hogy a regisztrációkor mindenképpen járulj hozzá, hogy emailen és telefonon keresztül tarthassuk veled a kapcsolatot!

Az UNICEF nemzetközi programjairól itt olvashatsz bővebben:

https://unicef.hu/unicef-a-vilagban/

Legfrissebb híreinket itt találod:

https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/

Az adományok eloszlását itt követheted nyomon hónapról hónapra:

https://open.unicef.org/

Nagy örömünkre Etikus Adománygyűjtő Szervezetként vagyunk nyilvántartva, mert elfogadtuk az Etikai Kódexet, melynek fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság:    http://www.atlathatosag.eu/#tagok

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

SEGÍTEK