2018-ban még mindig különösen veszélyeztetett körülmények között élnek az iraki gyerekek, a fegyveres erők által körülvett területeken kiváltképp létfontosságú a humanitárius segélynyújtás. A vízellátás és az oktatás helyzete kifejezetten válságos. Jelenleg 5 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez.

Közel 9 millió iraki szorul humanitárius segítségre. Szerencsére már 2 millióan visszatérhettek otthonaikba, azonban további 3 millióan még mindig földönfutóak, beleértve 1,4 millió gyermeket is.

Azok a gyerekek, akik korábban ISIS által őrzött városokban laktak, továbbra is szükségelnek pszichoszociális segítséget, oltásokat és támogatást az iskola újrakezdéséhez. A menekülttáborokon kívül, Irakban a közszolgáltatások túlterheltek, a bombázások következtében akadályozottan működik a vízellátás és a közhigiéniai állapotok nem megfelelőek, a túlzsúfolt kórházak nehezen látják el a menekült gyerekeket és családokat.

2018 során a humanitárius segítségnyújtók számítanak a fegyveres erőszak csökkenésére és a korábban megszállt városok és területek visszafoglalásának folytatására.

Az UNICEF 2017-ben Irakban 332 000 gyermeket részesített pszichoszociális segítségnyújtában. Közel 274 000 gyermek, sokan közülük alultápláltak, részesült azonnali táplálkozási gondozásban. Már több mint 1,8 millió irakinak van hozzáférése a tiszta ivóvízhez. Bár az oktatási intézmények legtöbbje nem tölti be funkcióját vagy megsemmisült, az UNICEF e-learning módszerének köszönhetően az iskolát elhagyni kényszerülő gyerekek újra tanulhatnak.

Az UNICEF már 60 éve aktívan tevékenykedik Irakban. 2014 óta, a belső háborúskodás több millió iraki életét vette el, emellett milliók szorulnak humanitárius segélyre. Az UNICEF és partnerszervezetei együtt munkálkodnak azon, hogy életmentő segítségben részesítsék a válságos helyzetben élőket és hosszútávú programokkal biztosítsák a gyerekek jövőjét.

 

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek