UNICEF a világban

Mianmar/Banglades

2017. augusztusában robbant ki Délkelet-Ázsia egyik legsúlyosabb humanitárius válsága. A Mianmarban élő muzulmán származású rohingya kisebbség vallási és politikai üldözés alatt is áll, és a véres katonai tisztogatás okán alig 6 hónap alatt több százezren kényszerültek
elhagyni otthonaikat. A menekült tömegek elsődlegesen a szomszédos bangladesi táborokban találtak ideiglenes menedékre az erőszak és az etnikai tisztogatás elől.

A rohingya menekültek 58%-a kiskorú. Ezek a gyerekek olyan súlyos erőszaknak voltak nemcsak szem -és fültanúi, de átélői is, amelyeket soha senkinek nem szabadna megtapasztalnia. Az otthon és a család elvesztése mellett nem ritkán fizikai és szexuális erőszak elszenvedői is voltak, most pedig a megélt traumák feldolgozása mellett a mindennapi szükségleteik kielégítésével is meg kell küzdeniük.

A legtöbb menekültet befogadó, Cox’s Bazar-ban található, kutupalongi tábor jelenleg a világ legnagyobb menekülttábora. A túlzsúfolt sátortáborokban a legnagyobb fenyegetést a víz útján terjedő járványok jelentik. Ennek kiváltója az alapvető higiéniás felszereltség szűkössége.

A konfliktus 2017-es kirobbanása óta:

 • Közel 220 000 gyermek nem részesül korának megfelelő oktatásban.
 • Jelenleg körülbelül 100 emberre jut 1 illemhely. A vízellátás gyakran akadozik.
 • A kutupalongi menekülttáborban 4 gyermek közül 1 súlyosan alultáplált, a kiskorúak 40%-a akut hasmenéssel küzd és több mint 50%-a akut légúti fertőzésektől szenved.
 • A második legnépesebb a nayaparai menekülttábor, ahol az ott élők 16%-a alultáplált, közel fele vérszegény, 40%-uk akut hasmenéstől, 50%-uk légúti fertőzésektől szenved. A nem hivatalos, átmeneti táborokban ezek a számok még ennél is rosszabb képet festenek.
 • A rohingya gyerekeknek csupán kevesebb mint 16%-a fogyaszt az előírt napi minimumnak megfelelő táplálékot, amely létfontosságú lenne a gyerekek optimális fejlődéséhez és növekedéséhez.

Muhammad története:

További történetek

Az UNICEF és partnerszervezetei azon dolgoznak, hogy a menekült gyerekek
hozzájuthassanak az alapvető higiéniás körülményekhez, biztosítva legyen számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű élelem és ivóvíz, valamint a szükséges gyógyszerek. A menekülttáborokban a gyermekek oktatása is központi fontosságú, amely normalitást és rendszert hoz az egyébként abnormális körülmények közé.

Az UNICEF 2017-ben Bangladesben:

 • Több száz ivóvízkutat és 16 000 illemhelyet hozott létre.
 • Közel 1 millió felnőttet és gyermeket oltott be kolera ellen, 450 000 gyermek számára biztosított kanyaró és rózsahimlő elleni védőoltást.
 • 335 000 alultáplált gyermeket regisztrált és vett kezelésbe.
 • Védőoltáskampányba kezdett a tetanusz és a diftéria megelőzésére.
 • Sikerült számottevően lecsökkenteni az újonnan regisztrált kanyarós megbetegedések számát. 2018-ban még egyetlen halálesetet sem regisztráltak.
 • 80 000 gyermek számára biztosított életkoruknak megfelelő oktatást.
 • 2018. február 13-án már 287 000 ember számára elérhető a biztonságos ivóvíz.
 • 2019 augusztusáig már 2167 iskolát létesített Cox’s Bazaar menekülttáborában. Több mint 192.000 gyerek tanulhat mintegy 4000 tanár segítségével, akiket az UNICEF és partnerei képeznek ki.
 • 2019 januárjában az UNICEF kidolgozott egy új oktatási programot (LCFA) a rohingya menekültek számára. Ezzel próbálják meg őket egy szintre emelni  az  állami iskolában tanulókkal. A tanterv az angol, burmai nyelv, matematika, tudomány és életvitel órákat fedi le az 1-5. osztályos tanulók  számára.

Minél tovább maradnak a rohingya gyerekek koruknak megfelelő oktatás nélkül, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben a tudás hiánya miatt nem tudják fenntartani magukat, nem tudják építeni azt a jövőt, amiben élni szeretnének. A helyzet rendeződéséig az UNICEF mindent megtesz a gyermekek érdekeiért.

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek