Híreink

Védekezés a monszun ellen a rohingya menekülttáborokban

2019. július 24. 16:18

Monszun csapott le a rohingya menekülttáborokra Bangladesben. Az áradások és földcsuszamlások miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Három nap alatt annyi csapadékmennyiség zúdult a táborra, amennyi máskor két hónap alatt szokott. A földcsuszamlások és áradások elsősorban a legnagyobb tábor, Cox’s Bazar alsóbb részeit sújtották, és háromezer család lakhelyét sodorták veszélybe. Az ítéletidőben egy nő és egy fiatal fiú életét vesztette. Az áradások 500 oktatási központot rongáltak meg, emiatt 50 ezer gyermek tanítását kellett felfüggeszteni. A viharos időjárás 520 latrinát tett használhatatlanná, ezáltal növelve – az akár halálos – járványok kitörésének kockázatát.

Az UNICEF és más humanitárius szervezetek riadókészültségben vannak, mert hamarosan újabb esőzések várhatók. Szervezetünk partnereivel egyúttal megkezdte az oktatási központok és a higiéniás blokkok javítását, valamint a bajba jutott rohingya családok alapvető szükségleteinek biztosítását.

A Cox’s Bazar menekülttáborban élők többsége gyerek, akik mindenféle oltás nélkül, legyengült állapotban érkeztek a bódévárosba. Az UNICEF és partnerszervezetei vakcinákkal, egészségügyi szolgáltatásokkal és tiszta ivóvíz biztosításával próbálják elkerülni a halálos járványok kitörését, valamint gondoskodnak arról, hogy az itt élő gyerekek oktatásban részesüljenek. Szervezetünk 2018 januárja és decembere között 1 200 000 menekült kolera elleni oltásáról gondoskodott, és 1200 oktatási pontot hozott létre, ahol 140 000 Rohingya gyermeknek biztosított tanulási lehetőséget.

A rohingyák egy olyan kisebbség tagjai, akik a délkelet-ázsiai Mianmar nyugati partvidékén éltek, azonban a korábbi katonai junta, valamint az ország jelenlegi vezetése nem ismerte el őket állampolgárokként. 2017-ben a vallási különbségekből fakadó erőszak 1.2 millió embert – köztük 720.000 gyereket – kényszerített arra, hogy Mianmarból Bangladesbe meneküljön. A menekülés során rengetegen vesztették életüket, számtalan kisgyerek a folyókon való átkelés közben fulladt vízbe. A rohingya családok a bangladesi táborokban találtak menedékre, ahol a már ott lévő 300 000 menekülttel a világ legnagyobb, 1 millió embert befogadó menekült táborát hozták létre.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek