Híreink

Az Amphan ciklon óriási pusztítást végzett Indiában és Bangladesben

2020. június 05. 16:26

Az Amphan névre keresztelt ciklon május 21-én csapott le Indiára és Bangladesre, ahol a szélörvényt kísérő heves esőzések és áradások földcsuszamlásokat okoztak.  Indiában a cikon Nyugat-Bengália és Odisha tartományában végezte a legnagyobb pusztítást:  ezeken a területeken a természeti csapás 60 millió embert érintett, és mintegy család 80.000 otthonát rongálta meg.  A szélsőséges időjárás Bangladesben is jelentős károkat okozott: a dél-ázsiai országban 300.000 lakóépület sérült meg, 1 millió háztartás maradt áram nélkül, és 10.000 embernek kellett elhagynia az otthonát. Az Amphlan ciklon következtében Indiában 77-en, Bangladesben 25-en haltak meg.

Egy indiai asszony áll az otthona romjai mellett. Az Amphan ciklon következtében 80.000 lakóház rongálódott meg Indiában.

Az UNICEF aggasztónak tartja, hogy a természeti katasztrófa sújtotta területeken a humanitárius helyzet tovább súlyosbodhat a koronavírus-járvány megjelenésével. A ciklon miatt kitelepített családok ugyanis olyan zsúfolt átmeneti szállásokon találtak menedékre, ahol különösen kiszolgáltatottak a koronavírus és más fertőző betegségekkel szemben.

“Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet. (..) Prioritás számunkra, hogy a ciklon által érintett gyermekek és családjaik védelme biztosítva legyen, ezért örömmel tapasztaltuk, hogy a helyi hatóságok vészhelyzeti felkészülésének része a koronavírus elleni védekezés is” – mondta Jean Gough, az UNICEF dél-ázsiai ügyekért felelős regionális igazgatója.

2020. május 20-án egy UNICEF által támogatott önkéntes csoport vonul végig egy bangladesi településen, hogy felhívják a helyi lakosság figyelmét a közeledő Amphan ciklonra.

Az Amphan ciklon pusztításai a bangladesi Cox’s Bazar menekülttábort sem kímélték. A táborban, ahol jelenleg 850.000 rohingya menekült él 300 átmeneti szállás rongálódott meg, eltömődtek a szennyvízelvezető csatornák, valamint tönkrementek a lépcsők, latrinák és a hidak is. A ciklon következtében az itt élő családok még kiszolgáltatottabbá váltak, miközben éppen a napokban jelentették az első megbetegedéseket a táborban és a befogadó közösségekben.

Az UNICEF Bangladesben a helyi hatóságokkal, a Menekültügyi Segítségnyújtó Hivatal biztosával és más humanitárius partnerekkel együttműködve azon dolgozik, hogy a bangladesi és a rohingya gyermekek, valamint családjaik védelméről gondoskodjon. Szervezetünk a ciklon által érintett területeken életmentő készletek – ivóvizet, valamint higiéniai, közegészségügyi és orvosi eszközöket – halmozott fel, hogy a bajba jutottak azonnali szükségleteire reagálni tudjon. Az UNICEF emellett védőfelszereléseket biztosít azon szakemberek számára, akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben közvetlenül részt vesznek, és mind a bangladesi, mind az indiai kormánnyal együttműködik, hogy együttes erővel maximális támogatást nyújtsanak a természeti katasztrófában érintett családoknak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek