UNICEF a világban

Szíria

2021. március 15-én volt tíz éve, hogy Szíriában kitört a polgárháború. Sajnos a gyerekek számára még mindig ez az egyik legveszélyesebb ország a régióban. Körülbelül 13 millióan szorulnak a humanitárius segítségnyújtás valamilyen formájára. Ennek a számnak nagyjából a fele 18 év alatti gyerek. A második világháború óta nem volt példa ilyen hatalmas humanitárius krízisre a világon.

A felmérések szerint jelenleg a gyermekek 90%-ának van szüksége humanitárius segítségnyújtásra, ez 20%-kal több mint az előző évben. A szír gyermekeknek minden nap az erőszak számos formájával kell szembesülniük, beleértve a kizsákmányolást, a gyerekmunkát, a szexuális erőszakot, a kötelező katonai hadviselést, valamint a korai kiházasítást.

Naponta átlagosan 3 gyerekáldozatot szed az erőszak, az elmúlt 10 évben 12.000 gyermek veszítette életét vagy szerzett súlyos sérüléseket a szíriai háborúban

A szír polgárháború következtében a környező országokban (Jordánia, Irak, Libanon, Törökország, Egyiptom) jelenleg kb. 6,2 millió szír menekült tartózkodik, ebből 2,5 millió kiskorú.

Sajnos a konfliktust súlyos emberi jogi jogsértések is kísérik annak következtében, hogy egyes támadások sűrűn lakott területeket érnek, amelyek nagy számban találják el a civil lakosságot. A bombázások gyakorta célozzák meg az alapvető szolgáltatások infrastruktúráját, amely alól nem képeznek kivételt a kórházak és iskolák sem. Napi szintű problémává vált az áram és a víz hiánya.

A polgárháború kirobbanása óta:

 • Az elmúlt évben 230%-kal növekedett egy alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár ára.
 • Több mint 3 millió 5 éven aluli gyermeknek van szüksége sürgős élelmezési segélyre, közülük több mint félmillió súlyosan alultáplált.
 • Szíriában közel 2,45 millió gyermek, a környező országokban pedig további 750.000 szír gyerek maradt ki az oktatásból; 40%-uk lány.
 • Több mint 1.300 oktatási és egészségügyi intézményt, valamint azok személyzetét érte támadás.
 • Több mint 5.700 gyereket soroztak be katonának, néhányan mindössze hét évesek voltak.
 • Ötből négy szír él szegénységben, 6,5 millióan mélyszegénységben.
 • Ma 7 millió ember szenved élelmiszer-bizonytalanságban, amelynek következtében sok gyermeknek munkát kell vállalnia, hogy segítsék családjaik megélhetését. Ez nem csak a játéktól és a tanulástól veszi el az értékes időt, de a nehéz fizikai munka gyakran szellemi és testi sérülésekhez is vezet.
 • A megsemmisült vagy megrongálódott vízellátás miatt a népesség 70%-ának bizonytalan a tiszta ivóvízhez való hozzáférése.
 • A háztartások bevételeik körülbelül 25%-át költik mindennapos vízszükségleteikre.
 • Közel 400.000 ember van fogságban a 2013 óta ostrom alatt álló Kelet-Gútában. Az UNICEF becslései szerint a fogságban lévők fele gyermek.
 • Háromból egy iskolát nem lehet rendeltetésszerűen használni, mert megsemmisült, megrongálódott, óvóhelyként szolgál vagy a katonaság vette igénybe.

Az UNICEF 2020-ban a Szíriai Arab Köztársaságban:

 • Közel 2,6 millió 5 év alatti gyermek kapott gyermekbénulás elleni oltást.
 • Közel 900.000 gyermek részesült rutin immunizációban vagy kapott kanyaró elleni oltást.
 • Több mint 400.000 gyereknek nyújtottuk pszichoszociális támogatást.
 • Több mint 3,7 millió gyermek részesült oktatásban.
 • Több mint 5,4 millió ember jutott tiszta ivóvízhez.
 • Több mint 55 millió ember kapott egészségügyi tájékoztatást a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban.

Ezeknek a gyerekeknek az élete forog kockán. Ha nem nyújtunk nekik azonnali segítséget,  elveszíthetik az utolsó esélyüket is arra, hogy a jövőben boldogulni tudjanak – úgy, ahogy már elvesztették otthonaikat, iskoláikat és közösségeiket.

Az UNICEF a konfliktus kezdete óta a helyszínen van, és elősegíti, hogy a történelem egyik legnagyobb humanitárius segélyakciójának keretében a lehető legtöbb gyermek védelmet kapjon.

A remény rajzai

A remény rajzai egy olyan oldal, ahol a szíriai háborút elszenvedő gyerekek trauma rajzait lehet átrajzolni.

A szíriai krízisben született gyerekrajzok sajnos nem igényelnek mély elemzést, de fontos tanulsággal szolgálhatnak – nekik és nekünk is. Egy élete elején járó gyerek még nem rendelkezik olyan szókinccsel, hogy megfelelően kifejezze magát vagy belső gondolatait. Ezért legtöbbször rajzolás útján próbálják megosztani belső lelki vívódásaikat, önmagukról kialakult képüket, társas kapcsolataikról alkotott véleményüket és a világban elfoglalt helyükről összeállt nézeteiket.

Alakítsd a remény ceruzájával a szír kisgyerekek jövőképét!

Átrajzolom a szomorú rajzokat

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek