Felelősen a kora gyermekkorért

Az UNICEF Magyarország a Penny Market támogatásával indított programja közvetlenül a korai fejlesztésben résztvevő szervezetek, végső soron pedig a gyerekek és családjaik számára nyújt támogatást. A korai fejlesztés gyerekek és családok ezrei számára biztosítja, hogy kibontakoztassák a bennük rejlő képességeket. A program során a területen aktív civil szervezetek pályázhattak anyagi támogatásért, a cél pedig az, hogy a jövőben minél több érintett család és gyermek vehesse igénybe a korai fejlesztéshez köthető szolgáltatásokat.

A kisgyermek egészséges fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű a korai időszak. Kutatási eredmények szerint az első hat évben olyan, akár adott életkorban még apróbbnak tűnő fejlődési, idegrendszeri, mozgásszervi vagy viselkedési rendellenességek felismerésére és hatékony terápiájára adódik lehetőség, amelyek, ha kezeletlenül maradnak, negatívan befolyásolhatják a gyermek teljes későbbi életét. Ha túl későn derül fény a problémákra vagy a család nem kapja meg időben a megfelelő segítséget, akkor ezek a kezdeti nehézségek, lemaradások egyre nagyobb mértékben éreztethetik hatásukat az iskolában, a munkaerőpiacon, a családi életben és társadalmi szinten egyaránt. A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy – bár szellemi képességeinket egy életen át építjük, bővítjük – agyunk és idegrendszerünk fejlesztésére első, kezdeti szakaszában nyílik szinte korlátlan lehetőségünk.

Magyarországon a 2011-es adatok szerint nyolcezer hat éves kor alatti gyerek részesül valamilyen intézményi fejlesztésben. Egy 2009-s kutatás szerint a gyerekek több mint egy harmada nem kap ellátást (Kereki, 2009) és az arányok még 2017-ben sem kielégítőek, az óvodáskorú gyerekek két százaléka kap fejlesztést a szükséges hét helyett. A cél az, hogy minél többen juthassanak hozzá ezen szolgáltatásokhoz, hiszen a családokra gyakran komoly anyagi és logisztikai terhet ró a megfelelő fejlesztés megtalálása, a gyermek utaztatása és a táplálkozási szükségletek és igények kielégítése.

Ha továbbra is szeretnél értesülni az UNICEF Magyarország hazai és globális tevékenységéről, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ne maradj le a további értékes tartalmakról,

kattints ide

Az UNICEF Magyarország további hazai programjairól itt tájékozódhatsz: https://unicef.hu/hazai-programjaink

Ha szívesen támogatnád az UNICEF Magyarország gyermekekért végzett munkáját, itt teheted meg: https://unicef.hu/segitek

 

Az UNICEF Magyarország Felelősen a kora gyermekkorért programjának támogatója:

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek