Korai fejlesztés a koronavírus-járvány idején

Programot indított az UNICEF Magyarország a Penny Market támogatásával, amely közvetlenül a korai fejlesztésben résztvevő szervezetek, végső soron pedig a gyerekek és családjaik számára nyújt támogatást. A korai fejlesztés gyerekek és családok ezrei számára biztosítja, hogy kibontakoztassák a bennük rejlő képességeket. A vírus komoly kihívásokat okozott a fejlesztések folytatása és megvalósítása terén és ugyan jogilag elmúlt a vészhelyzet, az élet még nem állt vissza a régi kerékvágásba, egyrészt különböző okokból nem mindenki jut el a foglalkozásokra, másrészt a digitális megoldásoknak is vannak pozitív vetületei, következményei a korai fejlesztésben dolgozó partnereink beszámolói szerint.

Kérdések és válaszok a korai fejlesztésről

Új sorozatunkban a program során támogatásban részesülő, korai fejlesztéssel foglalkozó szervezetek mutatkoznak be, mondják el, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a járványhelyzetben, ezeket miként tudják hasznosítani a jövőben, valamint adnak hasznos tanácsokat, praktikus tippeket, gyakorlatokat mutatnak az érintett családoknak. 

A kisgyermek egészséges fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű a korai időszak. Kutatási eredmények szerint az első hat évben olyan, akár adott életkorban még apróbbnak tűnő fejlődési, idegrendszeri, mozgásszervi vagy viselkedési rendellenességek felismerésére és hatékony terápiájára adódik lehetőség, amelyek, ha kezeletlenül maradnak, negatívan befolyásolhatják a gyermek teljes későbbi életét. Ha túl későn derül fény a problémákra vagy a család nem kapja meg időben a megfelelő segítséget, akkor ezek a kezdeti nehézségek, lemaradások egyre nagyobb mértékben éreztethetik hatásukat az iskolában, a munkaerőpiacon, a családi életben és társadalmi szinten egyaránt. A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy – bár szellemi képességeinket egy életen át építjük, bővítjük – agyunk és idegrendszerünk fejlesztésére első, kezdeti szakaszában nyílik szinte korlátlan lehetőségünk.

Ha továbbra is szeretnél értesülni az UNICEF Magyarország hazai és globális tevékenységéről, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ne maradj le a további értékes tartalmakról,

kattints ide

Az UNICEF Magyarország további hazai programjairól itt tájékozódhatsz: https://unicef.hu/hazai-programjaink

Ha szívesen támogatnád az UNICEF Magyarország gyermekekért végzett munkáját, itt teheted meg: https://unicef.hu/segitek

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek