Híreink

A krízis elérte a Száhel-övezetet! Egymillió gyerek van veszélyben

2012. február 10. 15:32

A legrosszabb forgatókönyv szerint majdnem másfél millió gyermek fog súlyos alultápláltságtól szenvedni. Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Nigéria válsághelyzetet jelentett be, és nemzetközi segítséget kért.

A Száhel-övezetben főként az élelmiszer elosztást, egészségügyi ellátást, vízelosztást és szennyvízkezelést biztosító rendszerek elégtelensége az oka a magas gyermekhalandóságnak. Ezek a rendszerek nem képesek a nők és gyermekek igényeit kielégíteni, és nem biztosítják az alapvető szociális ellátást sem. Az alultápláltság a fő rizikófaktor a gyermek megbetegedések és halálozások terén, az éves gyermekhalandóság legalább 35%-ért felelős a régióban.

Az UNICEF 90, sürgős segítséget nyújtó csapatot kíván a régióba küldeni ezek közül 33 már összeállt, 35 éppen alakulóban van. A fennmaradó 22 csoport minél gyorsabb összeállításához sürgős anyagi támogatásra van szükség.

A súlyos alultápláltság kezelése létfontosságú, mivel életeket ment, de emellett az élelmiszer hiányt okozó strukturális problémák megoldása is azonnali cselekvést kíván. Épp ezért a helyi kormányokkal együttműködve, az UNICEF nagy-szabású készenléti akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére. Az intézkedések vonatkoznak az élelmezésre, az egészségügyre, az oktatásra, a gyermekvédelemre, a vízellátásra és a szennyvízkezelésre is. Az intézkedések finanszírozása azonban nagy kihívást jelent.

Az UNICEF Humanitárius Akcióterve keretében az év elején 120 millió dollárt kért a kormányoktól és adományozóitól 2012-re, ebből eddig csak 37,6 millió dollár folyt be.

Az UNICEF hálás az adományozóknak, és továbbra is szüksége van a erőforrásokra, hogy folytathassa tevékenysége kiterjesztését az érintett nyolc ország területén.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek