Híreink

Az Irma hurrikán pusztítása több mint 10,5 millió gyereket sodort veszélybe

2017. szeptember 11. 11:18

“Az erős széllökések és viharos esőzések számos kisméretű és védtelen településre csaptak le a Karib-térség keleti felén, de leginkább Anguilla és Barbuda szenvedett komoly károkat” – mondta Patrick Knight, az UNICEF vezető kommunikációs munkatársa, aki jelenleg Barbadoson tartózkodik. “Ahogy egyre tisztább képet kapunk az okozott károk mértékéről, annál egyértelműbb, hogy milyen súlyos rombolást végzett a vihar. Elsődleges feladatunk az érintett területeken élő gyerekek és családjaik mielőbbi felkutatása, valamint az azonnali segítséggyújtás.”

Az 5-ös erősségű Irma hurrikán néhány nap alatt végigsöpört a térség szigetein, óriási pusztítást hagyva maga után, főleg Anguilla, a Brit Virgin-szigetek, Puerto Rico, Barbuda valamint a Turks- és Caicos-szigeteken.

A helyi hatóságok jelentése szerint a kommunikációs hálózatok ezeken a területeken szinte teljesen mértékben leálltak. Az infrastruktúra – beleértve az utakat, hidakat, kórházakat és iskolákat – különböző szinteken, de mindenhol megrongálódott. Barbudán a teljes infrastruktúra 90 százaléka ment tönkre, ami magában foglal mintegy 132 iskolát is.

Az UNICEF azonnal a helyszínre sietett, hogy élelmet, ivóvizet, tisztasági és higiéniás csomagokat biztosítson. Továbbá gyógyszereket és védőoltásokat juttatott a térségbe, hogy megelőzhesse egy esetleges járvány kialakulását, valamint hogy kiküszöbölhesse a vízzel terjedő fertőzéseket.

A vihar sok helyen a földdel tette egyenlővé a családok otthonait, az iskolákat, a játszótereket, az egészségügyi létesítményeket, ami nemcsak a felnőttek esetében, de a gyerekek számára is teljes kilátástalanságot eredményezett. Azok a családok és gyerekek, akik mindenüket elvesztették a hurrikán miatt, sokszor
pszichológiai támogatást is igényelnek. Az UNICEF ezen gyerekek védelme érdekében szorgalmazza a biztonságos és gyermekbarát óvott terek létrehozását, valamint az oktatási intézmények mielőbbi helyreállítását.

Az UNICEF már a vihar megérkezését megelőzően is küldött életmentő eszközöket a térségbe, így biztosítva azt, hogy a természeti csapás bekövetkeztével ezek a csomagok koordináltan juthassanak el a központi raktárakból a vidéki lakosokhoz.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek