Híreink

Kelet-afrikai aszály

2012. március 26. 11:26

Abdile a Szomáliában pusztító aszály miatt vesztette el a feleségét és hagyta el az otthonát; bármit megtenne azért, hogy legkisebb fiával ne szakadjanak el egymástól. A szárazság sújtotta területeken átvezető, nehéz út során Abdile gyermekei annyira legyengültek, hogy négyük közül hármat a férfinak a hátán kellett cipelnie. „Nem volt más választásunk, nem állhattunk meg – mondja. – Mennünk kellett tovább, különben meghaltunk volna.” Mire Kenyába, a dadaabi menekülttáborba értek, Abdile legkisebb fia, Aden, már annyira gyenge volt, hogy arra sem volt ereje, hogy felemelje a fejét, és lenyelje az ételt. Mindössze háromévesen az életéért küzdött, a túléléshez orvosi ellátásra volt szüksége.

Az elmúlt évek legsúlyosabb, Kelet-Afrikában pusztító aszálya hatalmas veszteségekkel járt a térség gyermekei körében. Minden hónapban több ezer, alultáplált gyermekekről szóló jelentés érkezett a dadaabi menekülttáborból. Etiópiában, Kenyában és Szomáliában jóval több mint 2 millió, Adenhez hasonló gyermek szenvedett alultápláltságban. Számuk azonnali cselekvést sürgetett.

Ezért az UNICEF példátlan mennyiségű, életmentő, kiegészítő élelmiszert szállított az adott térségben élő, súlyosan alultáplált gyermekek számára. A szervezet 2011 júliusában, minden lehetséges közlekedési eszközt igénybe véve, több mint 1400 tonna élelmiszert juttatott el a Szomália déli részén fekvő veszélyzónába. A szállítmány 65 000-nél is több gyermek számára biztosított kiegészítő élelmiszereket, és mintegy 17 000, súlyosan alultáplált gyermek kezelését segítette.

Az egyik kisgyerek, akihez a terápiás tápszer eljutott, a 3 éves Aden volt. Ijesztően soványan, mindössze 5 kg-osan érkezett a hagaderai kórházba. Mivel nagyon rossz állapotban volt, az orvosok attól féltek, hogy már nem lehet megmenteni az életét. Két héttel később azonban, az UNICEF programjának köszönhetően, Aden napról napra erősebb lett, súlya 6,1 kg-ra nőtt, és ismét képes volt szilárd táplálékot enni. Szépen gyógyult, így apja fellélegezhetett.

Aden túl van az életveszélyen, de a hozzá hasonló gyermekek ezrei továbbra is kétségbeejtő körülmények között élnek. Ezért az UNICEF azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli az élelmiszer-ellátást, hogy az a lehető leggyorsabban eljusson a több százezer gyermekhez és családjukhoz. A szervezet által támogatott élelmezési programok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Kelet-Afrikában, illetve a világ bármely, éhínség sújtotta területén élő gyermekek milliói esélyt kapjanak az életben maradásra. Az UNICEF elkötelezetten dolgozik azért, hogy szebb jövőt biztosítson azoknak a gyermekeknek, akiknek az életét pusztító természeti és ember által okozott katasztrófák veszélyeztetik.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek