Híreink

Már 7 éve tart a szír polgárháború

2018. március 19. 14:28

2017 során az szélsőséges és válogatás nélküli erőszak soha nem látott számú gyermek életébe került – 2016-hoz képest 50%-kal több gyermek vesztette életét Szíriában.

Továbbra sem látható, hogy a 7 éve tartó szír polgárháború mikor ér véget. A társadalmi kirekesztés súlyosan fenyegeti a fogyatékossággal élő szír gyerekeket.

A szír háború szüntelenül folytatódik, 2017 volt a legtöbb gyermekáldozatot követelő év. Csak 2018 első két hónapja során több mint 1000 gyermek vesztette már az életét, vagy sérült meg az erősödő erőszak következtében.

 

A szír fiatalkorúak körében jelenleg a vezető halálok a polgárháború és annak következményei.

A 14 éves Sami a dél-szíriai Dara-ból menekült Jordániába. „Kimentem játszani az unokatesóimmal a hóba, mikor felrobban mellettünk egy bomba. Láttam, ahogy az unokatesóm keze elrepül előtte. Én mindkét lábamat elvesztettem. Az egyik unokatestvérem elvesztette az egyik lábát, ketten pedig meghaltak.”– meséli Sami.

„A háborúban mindig a fogyatékkal élő gyerekek a legvédtelenebbek” – mondta Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója. „Különleges kezelésekre és speciális ellátásra van szükségük. Gyerekként a szükségleteik eltérnek a felnőttekétől. Ha nincs hozzáférésük az ellátáshoz, az iskolákhoz és olyan segédeszközökhöz, mint például a kerekesszék, a fogyatékkal élő gyerekeket rendkívüli módon fenyegeti a társadalmi kirekesztés, az elhanyagolás és a stigmatizáció”.

A civil áldozatok jelenleg egynegyede kiskorú, mindez annak az eredménye, hogy válogatás nélkül vetnek be robbanófegyvereket sűrűn lakott területeken. Több mint 360 gyermek sérült meg 2017 során, sokuk életre szóló fogyatékkal maradtak.

Az ENSZ mindössze az alábbi számokat tudta hivatalosan megerősíteni, azonban a valós adatok ennél jóval magasabbak lehetnek.

 • Becslések alapján körülbelül 3,3 millió szír gyerek van kitéve közvetlen robbanásveszélynek, mint például szárazföldi aknák, fel nem robbant hadianyagok vagy házilag gyártott robbanóeszközök.
 • Több mint 1,5 millióan élnek valamilyen háború okozta rokkantsággal, köztük 86 000-en vesztették el végtagjukat.
 • A libanoni és jordániai menekültek sérüléseinek 80%-a a háború direkt következménye.
 • Az orvosi és pszichológiai ellátás hiánya meghosszabbította vagy egyenesen rontotta a sebesült gyerekek felépülését.
 • A fogyatékkal élő gyerekek különösen védtelenek és nehezen férnek hozzá olyan alapvető szükségletekhez mint az egészségügy vagy az oktatás.
 • Azon fogyatékkal élő gyerekek esetében súlyosbodik az erőszak, a kizsákmányolás, az elhanyagoltság és a bántalmazás, akik elveszítik gondviselőjüket.
 • A fogyatékkal élő gyerekek családjainak gyakran nehézséget okoz a megfelelő segédeszközök és ellátás biztosítása.
 • A környező országok – maguk is bizonytalan gazdasági helyzettel – az összes szír menekült 90%-ának biztosítanak menedéket. A menekültáradat nagyon megterheli a fogadóországokat, megnehezítve ezzel mind a szírek, mind a helyi közösségek ellátását.

A kórházakat és iskolákat ért támadások és robbanások következtében az ország egészségügyi és oktatási szolgáltatásai megtizedelődtek. Csak a 2017-es év során az ENSZ 175 támadást regisztrált, amelyek közintézményeket és az ott dolgozókat célzott. Mindez legsúlyosabban a fogyatékkal élő gyerekeket érinti. A speciális ellátás és a mozgáskorlátozottak által is megközelíthető intézmények hiánya miatt ezeknek a gyerekeknek le kell mondaniuk vágyaikról.

„Ahogy modernizálódik a sebészeti ellátás, a háborúban megsérült gyerekek arcán egyre jobban látszódik az önbizalom. Újra beilleszkedhetnek a társadalomba.” – számolt be Dr. Ghassan Abu Sitti, a Beiruti Amerikai Egyetem orvosi központjának plasztikai sebésze.

Mindezek ellenére a 7 éve tartó pusztító polgárháború nem győzi le a szír gyerekek elszántságát.

„Minden seb, sérülés és kényszerített lakóhelyelhagyás ellenére a szír gyerekek ambíciói nem ismernek határokat.” – mondta Cappelaere. „Mikor a fogyatékkal élő gyermekek és családjaik megkapják a szükséges támogatásokat és speciális szolgáltatásokat, leküzdik a kihívásokat, olyan rendkívüli tetteket visznek véghez, melyekkel visszaszerzik gyermekeik méltóságát és álmaikat.”

A szíriai krízis a maga nemében példátlanul összetett, kíméletlen és hosszan elhúzódó. Ez nem folytatódhat tovább. A fogyatékkel élő és a háború által sújtott gyerekek nevében az UNICEF felszólítja az érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy az itt felsorolt intézkedések alapján járjanak el a Szírián belül és a környező országokban élő menekültekkel:

 • Fordítsanak pénzt az életmentő segítséget nyújtó és a hosszútávú rehabilitációt biztosító intézményekre, mint például a gyerekekre specializálódott pszichoszociális és lelki segítséget nyújtó szervezeteknek.
 • Segítsék elő mindenki számára az alapellátáshoz (táplálékhoz, oktatáshoz, gyerekvédelemhez, tiszta ivóvízhez) való hozzáférést.
 • Indítsanak programokat a fogyatékkal élő gyermekek megsegítésére, az érintettek közreműködésével. Fordítsanak a közintézmények akadálymentesítésére.
 • Növeljék a fogyatékkal élő gyerekek családjainak pénzügyi támogatását, elősegítve ezzel az olyan segítő eszközök beszerzését, mint a kerekesszékek, sétabotok, végtagprotézisek.
 • A stigmatizáció csökkentése érdekében a helyi közösségekkel való együttműködés során vonják be a fogyatékkal élő gyerekeket is.
 • Biztosítsanak rugalmas, korlátozásoktól mentes, több évre szóló pénzügyi alapot, ami fedezi a fogyatékkal élő gyerekek és családjaik szükségleteit. Az UNICEF 1,3 milliárd dollárra becsüli a 2018-ban a szíreket segítő intézkedések összegét.
 • Támogassák az újjáépítési és helyreállítási törekvéseket és tartsák szem előtt a fogyatékkal élő gyerekek szükségleteit is. A téglákon és köveken felül a helyreállítás és a hosszú távú béke azon is alapszik, hogy képesek leszünk-e újra közösségi szellemet vinni a polgárháború helyére, és visszaállítani a különböző kultúrák toleranciáját.
 • Vessenek véget a gyermekek ellen elkövetett erőszaknak, beleértve a csonkításokat, a gyerekkatonák besorozását és az iskolák és kórházak ellen elkövetett támadásokat.
 • Azonnali hatállyal legyen vége a háborúnak politikai megegyezés keretében és szüntessék meg a humanitárius segítségnyújtás mindennemű korlátozását.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek