Híreink

Rumana, a kétéves rohingya kislány története

2018. augusztus 02. 13:18

Költözködés a monszun elől a Kutupalong-Balukhali rohingya menekülttábor egy biztonságosabb zónájába

Továbbra is folytatódnak a heves esőzések a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, ahol szüntelenül küzdenek a földcsuszamlások, az áradások és a koszos vízzel terjedő megbetegedések ellen. A trópusi viharok 800.000 ember mindennapját keserítik meg.

Az utóbbi időben számos családot telepítettek át a tábor magasabban fekvő pontjaira. Sajnos azonban nincsen elegendő biztonságos hely mindenki számára, az esőzések pedig egyre csak erősödnek. Az itt élő rohingyák már elmenekültek egy borzalmas konfliktus elől, most azonban egy újabb katasztrófahelyzettel kell megbirkózniuk, a pusztító monszunnal.

Az UNICEF folyamatosan azon dolgozik, hogy a veszélyben lévő rohingya gyerekek ezreinek egészségét és védelmét biztosítani tudja, különösen az olyan fertőző betegségek ellen, mint a vízzel terjedő megbetegedések, vagyis a hasmenéses járvány, illetve a kolera. A jelentések szerint több mint 200.000 gyerek van közvetlen veszélyben, ebből 25.000-nek azonnali életmentő segítségre van szüksége.

 

Rumana csupán 2 éves. Még nem érti, hogy miért kell családjával ismét útra kelnie, hogy egy másik helyre költözzenek. Édesanyja korán reggel felöltöztette a kislányt, és felkészítette arra a fél órás sétára, ami alatt az UNICEF munkatársaival eljutnak majd a tábor egy biztonságos pontjára.

A táborban szinte megállás nélkül szakad az eső, minden vizes és sáros. Hamar kiderül, hogy Rumanát nem sikerült megfelelően felöltöztetni. Mezítláb lépeget, és az egyik csomaghordár segíti neki, nehogy elveszítse egyensúlyát a csúszós talajon. Mivel látszólag nagyon szeretne vigyázni lila ruhácskájára, miközben sétál, óvatosan a térde fölé húzza a szoknyáját, hogy nehogy véletlenül is besarazza.

Rumana édesapja, Nazir Hussain elmesélte nekünk, hogy 10 hónappal ezelőtt milyen nehézségek árán sikerült elmenekülniük Mianmarból.

“Borzasztó nehéz időszak volt. Mindent elvesztettünk, amiért dolgoztunk, beleértve a házunkat, a vagyonunkat. Mindenünk semmivé lett. Nem maradt más választásunk, mint elhagyni az otthonunkat és elindulni Banglades irányába. Emlékszem azokra a napokra, amikor az életünkért menekültünk, pont úgy esett akkor is, mint ma.”

Nazir rendkívül fél az esőzésektől, ugyanis nem tudja, hogy mi lesz velük, ha súlyosbodnak a földcsuszamlások.

“Minden egyes alkalommal, amikor esik, a sátrunk egyre ingatagabbá válik. Megpróbáltuk megakadályozni, hogy a víz lemossa a domboldalról, de szinte lehetetlennek tűnik, hogy kibírja ezt az időjárást. Nem tudunk mit tenni, megpróbálunk a tábor egy biztonságosabb részén menedéket találni.”

Rumanának, rendkívül fiatal kora ellenére, rövid idő után ismét költözködnie kell. Most sem a család döntése okán, hanem kényszerből.

A neheze még hátravan

“Gyermekek és családok ezrei élnek domboldalak szélére épített kunyhókban. Ezeken a területeken nincsenek kövek, fák vagy bokrok, amelyek megállítanák a mára már sárrá változott homokos talajt, miközben a vízszint folyamatosan emelkedik. Elengedhetetlen, hogy a veszélyeztetett területeken élő családok biztonságosabb helyre költözzenek, de sok család, akik az elmúlt hónapokban egy sor nehézségen mentek keresztül, nem szívesen hagyja el átmeneti otthonát”– mondja Edouard Beigbeder, az UNICEF bangladesi képviselője.

A jelentés további becslései szerint a rohingyák kihívásait tetézi, hogy csaknem 900 menedékhely, 15 kút, több mint 200 illemhely, kettő UNICEF által szponzorált egészségügyi ellátóközpont és két élelmiszerosztó központ is megrongálódott vagy megsemmisült a táborokban a viharoknak köszönhetően. A kárfelmérések jelenleg is tartanak, az újjáépítési munkálatok pedig folyamatosak.

A táborokba vezető utak többségét teljesen elárasztotta a víz, így az általános forgalom elől lezárták a legnagyobb települést átszelő katonai utat is. Ezen most kizárólag az orvosi járművek haladhatnak át.

Nők és gyermekek ezreit érinti hátrányosan, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt átmenetileg bezárásra került több oktatóközpont, illetve az UNICEF és partnerei által működtetett Gyermek- és Nőbarát Központok is.

“Ahogyan az esőzések erősödnek, úgy fokozódnak a gyermekekre leselkedő veszélyek is. Ez nemcsak a könnyebb sérüléseket, és a földcsuszamlás, árvizek okozta haláleseteket jelenti, hanem a betegségek elterjedését, valamint az alapvető egészségügyi és oktatási ellátáshoz való hozzáférés szüneteltetését is. Sürgős segítségre van szükség ahhoz, hogy elkerüljünk egy gyermekek ezreit érintő katasztrófát”– teszi hozzá Beigbeder.

Az előrejelzések szerint több mint két és fél méter eső zúdulhat a Cox’s Bazarban található menekülttábor területére a monszun időszak tetőzése során.

Az elmúlt hónapokban az UNICEF és partnerei szüntelenül azon dolgoznak, hogy enyhítsék a viharokból adódó kockázatokat, például azzal, hogy óriási mennyiségű humanitárius készleteket szállítanak a helyszínre (vízhatlan ponyvákat és hullámvaslemezeket az építkezéshez, élelmiszert, vizet és gyógyszereket a túléléshez), valamint tömeges védőoltási kampányt folytatnak a gyermekek védelme érdekében.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek