Koronavírus elleni küzdelem Magyarországon

Az UNICEF Magyarország a járványügyi vészhelyzet időszakában számos gyermekek ellátását végző intézménnyel, bentlakásos gyermekotthonokkal, anyaotthonokkal, gyermekkórházakkal, kórházi gyermekosztályokkal, köznevelési intézményekkel vette fel a kapcsolatot az egész országban, hogy kiderüljön, miben szenvednek hiányt a vírushelyzet kapcsán. Az igénylista alapján egészségügyi védőfelszerelésre, számítástechnikai eszközökre, vitaminokra, tartós élelmiszerre, játékokra, tisztítószerekre és mentális támogatásra van égető szükségük. Több vállalat és magánszemély is azonnal csatlakozott a felhíváshoz, hogy a maga eszközeivel támogassa az UNICEF kezdeményezését és ezen keresztül a legvédtelenebb gyerekeket. Azokat, akiket a mostani krízis is a lehető legérzékenyebben érint.

Az UNICEF Magyarország az adományozók felajánlásainak köszönhetően 77 intézménnyel vette fel a kapcsolatot és számukra eljuttatott:

 • 1620 db speciális maszkot és 6500 db sebész maszkot 5 millió forint értékben
 • számítástechnikai eszközöket (laptop, tablet, nyomtató, okotelefon, asztali számítógép) 17 millió forint értékben
 • női higiéniai termékeket 13 millió forint értékben
 • tartós élelmiszereket több mint 4 millió forint értékben
 • játékokat közel 5 millió forint értékben
 • tisztítószereket 400 ezer forint értékben

A szervezet nem tárgyi szolgáltatásokkal is segíti az intézmények és rajtuk keresztül a gyermekek boldogulását.

 • Szupervízió, pszichoterápiás támogatás gyermekvédelemben dolgozóknak
 • Élménypedagógiai támogatás (gyerekek által megjelölt hírességek élő és videó formájában történő bejelentkezése)
 • Jogsegélyszolgálat (tájékoztatás, információadás)
 • Krízisintervenció
 • UNICEF Magyarország blogja – hasznos információkkal gyerekeknek és felnőtteknek
 • Szakértői elemzések, ajánlások (UNICEF blog: 23 cikk)
 • Gyerekkuckó – biztonságos mesetár közel 70 mesével

A szervezet munkatársai és önkéntesei az intézmények igényeinek megfelelően és a Petite Genéve Petrovic támogatásának köszönhetően összesen 6200 darab sebészmaszkot és 1570 darab speciális maszkot (FFP2) adtak át a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet, az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztálya, több vidéki gyermekotthon, valamint egy fővárosi anyaotthon dolgozóinak.

Az UNICEF Magyarország Kilátó Élményprogramjában résztvevő gyermekotthonok kézfertőtlenítőből, lázmérőkből és maszkokból álló csomagokat vehettek át, de a támogatók segítségével élelmiszert, tisztítószereket és játékokat is sikerült eljuttatni rászoruló, bevételüket elveszítő családoknak és a nehéz helyzetben lévő gyerekeknek.

Az UNICEF Magyarország várja további vállalatok és magánszemélyek jelentkezését, hogy még több segítséget tudjon célba juttatni a krízis csendes áldozatainak.

Az Allianz Hungária Zrt. által nyújtott azonnali támogatásból az országban több mint huszonöt gyermekotthon, gyermekkórház, hátrányos helyzetű közösség részesült. A 10 millió forintos adományból az UNICEF Magyarország tartós élelmiszereket, fertőtlenítő- és tisztítószereket és számítástechnikai eszközöket juttatott el a gyermekintézményeknek, – a gyermekotthonoknak, anyaotthonoknak, gyermekkórházaknak, – különös hangsúlyt fektetve a hátrányos helyzetű településeken működő gyermekvédelmi szervezetek támogatására.

 

A SPAR Magyarország már a járványügyi vészhelyzet kezdeti szakaszában szendvicseket és salátákat ajánlott fel a nehéz helyzetbe került gyerekek és családjaik étkeztetésének megsegítésére, valamint támogatásuknak köszönhetően rászoruló családok, intézmények számára vásárolhattunk tartós élelmiszert.

Közel 9 millió forint értékben szállított digitális eszközöket az UNICEF Magyarország gyerekotthonoknak és gyerekkórházaknak a Magyar Telekom felajánlásának köszönhetően. A 106 laptop, 10 tablet és néhány okostelefon, valamint hangszóró három fővárosi gyermekkórházban, három megye hat különböző gyerekotthonában, és egy kiemelten hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató iskolában segíti a gyerekeket és a velük dolgozó felnőtteket. A járvány kezdetével nagy igény mutatkozott a digitális eszközpark bővítésére, hogy a gyerekek tanulhassanak, tarthassák a kapcsolatot rég nem látott szeretteikkel. Az értük heroikus munkát végző gyermekvédelmi szakemberek számára is létfontosságú, hogy megbízható és modern készülékekkel dolgozhassanak. Köszönjük a Telekom felajánlását!

Az EPAM 30 PC-vel és monitorral segíti az az UNICEF által támogatott intézmények gyerekekért végzett munkáját.

A Richter Gedeon Nyrt. által feljánlott 30 számítógépet a Bethesda Gyermekkórháznak juttattuk el. Támogatásuknak köszönhetően a mávtelepi Wesley János óvoda új ágyakat kaphatott.


 

A menstruációs szegénység Magyarországon több ezer fiatal lányt érint, jóval többet, mint bárki gondolná, ezért a Procter & Gamble kiemelten fontosnak tartja, hogy a járvány idején kialakult helyzetben még inkább foglalkozzon a problémával. A 24 raklap, több mint 13 millió forint értékű női higiéniai termékadományt az UNICEF Magyarország hazai gyermekvédelmi intézmények rendelkezésére bocsátja, így összesen 21 szervezetnek jut a felajánlott termékekből, amelyeket iskoláskorú diáklányok számára juttatnak el, hogy hozzájáruljanak a személyes higiénéjük biztosításához. Köszönjük a P&G felajánlását!

A Játéksziget játékcsomagokkal támogatta a gyerekeket.

A Hervis Sports Magyarország felajánlásának köszönhetően sporteszközöket is szállítottunk az intézményeknek.

A Henkel tisztítószerekkel, higiénés termékekkel segítették az intézményekben a védekezést a vírus ellen.

Az IKEA papír-írószerekkel és kinti játékokkal tette boldogabbá a gyerekek mindennapjait, valamint felajánlásuknak köszönhetően húsvéti csokinyuszival is meg tudtuk lepni azokat a gyerekeket, akik a kijárási korlátozások bevezetése miatt idén nem tölthették együtt az ünnepet szeretteikkel.

A MyMiniversum húsvéti foglalkoztató füzetekkel tette élvezetesebbé az ünnepet.

A Vitasip – Vitaminos szívószálakkal járult hozzá a nehéz helyzetben élő gyerekek egészségének megőrzéséhez.

A Cornexi gabonapelyheket ajánlott fel.


2020. június 10 – 30. között bármelyik The Bright Academy online tanfolyam megvásárlásával az UNICEF segélyprogramját támogatod.

A Citibank munkatársai iskolakezdési csomagokat gyűjtöttek a mávtelepi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak.

Az adományok kiszállításában a Complexpress Kft. segített nekünk Budapesten és Pest megyében.

 

A koronavírus-elleni küzdelmünket anyagilag támogatta:

Számítástechnikai eszközökkel támogatták:

Tartós élelmiszerrel támogatták:

Higiénés termékekkel támogatták:

Tisztítószerekkel támogatták:

Sporteszközökkel, játékokkal támogatták:

A szállításban segítséget nyújtott:

Az UNICEF Magyarország ingyenes szupervíziót kínál gyermekvédelmi szakembereknek és a gyermekjóléti alapellátás munkatársainak. Fontos, hogy a túlterhelt, nagy stressz alatt dolgozók is kapjanak egy-egy óra odafigyelést, a munkájuk okozta stresszt, a megélt eszköztelenséget, kilátástalanságot egy szakmailag konstruktív csatornába tereljék.
Továbbra is várjuk nevelők, nevelőszülők, gyermekvédelmi gyámok, gyermekfelügyelők, pszichológusok, szakmai vezetők, gyermekjóléti szolgáltatóknál, családok vagy gyerekek átmeneti otthonában, a Biztos Kezdet Gyerekház vagy a Tanoda programok munkatársaiként dolgozók, de akár a pedagógusok jelentkezését is.

Részletek: https://unicef.hu/szupervizio-gyermekvedelemben-dolgozoknak

Az UNICEF Magyarország a járvány miatt kialakult helyzetben kiemelt céljának tekinti, hogy hiteles információkkal, tanácsokkal szolgáljon gyerekekről és gyerekeknek. A Járványmese, Tóth Krisztina alkotása megkönnyíti a vírushelyzet elmagyarázását, a Gyerekkuckó biztonságos időtöltést kínál a kicsiknek, az UNICEF Magyarország blogja, amely a járványügyi vészhelyzet alatt szakértők ajánlásaival kívánja segíteni azokat, akik tanácsokra szorulnak ebben a különleges időszakban, vagy érdeklődnek a gyerekeket érintő kérdések iránt. Legújabb Facebook-csoportunkban a gyerekek számára rendeztünk Virtuális Alkotótábort. Segítséget nyújtunk a felnőtteknek, miként érdemes a gyerekkel a koronavírusról beszélni, továbbá részletes útmutatót kínálunk szülőknek, illetve óvodás korú, általános iskolás és középiskolás gyerekeknek a vírus elleni védekezéshez. Részletek: https://unicef.hu/koronavirus-ellen-magyarorszagon

Csatlakozás és további információk itt: https://unicef.hu/koronavirus/. Kapcsolatfelvétel: járvány@unicef.hu

A válságövezetekben továbbra is kifejezetten nagy szükség van koronavírus elleni fokozott fellépésre

 

Míg idehaza gyerekotthonoknak, kórházaknak, veszélyeztetett közösségeknek nyújtunk támogatást a legalapvetőbb szükségleteik biztosításával, maszkok és higiéniai eszközök nyújtásával és gyerekek tanulását segítő eszközökkel, addig az UNICEF a világban azokon a gyerekeken segít, akik szappan híján nem tudnak kezet mosni és nincs otthonuk, ahova behúzódhatnak. Az  elmúlt időszakban a polgárháború sújtotta Szíriában, a világ egyik legszegényebb és legrosszabb egészségügyi rendszerével bíró Afganisztánban, a konfliktusok miatt állandó tűzfészek Gázai-övezetben és Afrika több pontján is megjelent a koronavírus, amely ezekben a régiókban különösen nagy veszélyt jelent, milliók életét kockáztatva. Ahhoz, hogy ne alakuljanak ki újabb gócpontok és a járványt a világ minden táján, tartósan megszüntethessük, globális cselekvésre van szükség.

Ha segítenél a hazai nehéz sorsú gyerekeken, valamint világ legvédtelenebb gyerekein, keresd fel az oldalunkat: https://unicef.hu/koronavirus/

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek