Napról napra egyre kevesebb esélyük van az életben maradásra a jemeni gyerekeknek

Jemenben öt éve tartanak a fegyveres konfliktusok, amelyek teljesen ellehetetlenítik a helyi családok és gyermekeik életét. A jemeni válsághelyzet mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius krízisévé vált: az ország lakosságának 80%-a, mintegy 24 millió ember szorul állandó segítségnyújtásra, amelyből 12 millió gyermek.

A jemeni nemzetgazdaság összeomlása miatt az élelmiszerárak az egekbe emelkedtek. Az emberek nem jutnak elég jövedelemhez, a családok többsége húst, halat és gyümölcsöt hónapok óta nem fogyasztott. Az országban 10 millió ember éhezik, köztük 360 000 öt év alatti kisgyermek. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mindössze 10%-át tudja szoptatni az édesanyja, mivel a kismamák és fiatal édesanyák jelentős része alultáplált és vérszegény. Az alultápláltság életveszélyt jelent a gyermekekre nézve, emellett szellemi és fizikai fejlődésükben is behozhatatlan károkat okoz. Emellett az alultáplált gyermekek legyengült immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, emiatt számos gyereknél alakulnak ki szövődmények. Rengeteg jemeni gyermek szenved például akut vizes hasmenéstől, amely kiszáradáshoz vezethet, kisgyerekek esetén pedig akár végzetes is lehet.

Jemenben tovább rontja a helyzetet az egészségügyi rendszer és a higiéniai szolgáltatások kritikus állapota. Megközelítőleg 16 millióan nem jutnak tiszta ivóvízhez, nem élnek megfelelő higiéniai körülmények között. Az üzemanyagárak növekedésével tovább drágult a közlekedés, az elektromos áram és a vízhasználat, valamint a közegészségügyi szolgáltatások is. Mindezek miatt rengeteg ártatlan életet követelnek az egyébként gyógyítható, vízzel terjedő betegségek.

A kisgyermekeket a fegyveres harcok sem kímélik: csak az elmúlt 10 napban 27-en vesztették életüket fegyveres támadásokban. Orvosi segítségért sokaknak messzire kell utazniuk, mert a harcok miatt számos kórház rongálódott meg, vagy zárt be működési költség és munkaerő hiánya okán. A családok gyakran minden nehezen összekuporgatott pénzüket arra költik, hogy sérült, beteg gyermekeikkel eljussanak a legközelebbi kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók – akik közel két éve nem kapnak fizetést – erejükön felül próbálják ellátni a betegeket. Kiemelt veszélyben vannak a terhes nők, akik nem kapnak megfelelő ellátást, nem kezeli őket szakember, nem tudnak biztonságos körülmények között szülni. Jemenben már születéstől kezdve nem az élet, hanem a túlélés a cél.

Az UNICEF eddigi erőfeszítéseinek eredményeként

  • 1 millió öt év alatti gyermek részesült alapvető orvosi ellátásban;
  • 4 millió gyermek kapott gyermekbénulás elleni védőoltást;
  • 1,1 millió 1-15 éves fiatalt oltott be kolera ellen, és oltási kampányával sikerült tizedére csökkenteni a megbetegedések számát;
  • 345.000 öt éven aluli gyermek részesült alultápláltság elleni kezelésben;
  • 5 millió gyermeknek biztosított hozzáférést tiszta, biztonságos ivóvízhez;
  • a lelki traumák feldolgozásához 800 000 jemeni kisgyermek kapott szakértői segítséget;
  • 5 millió család vett részt az UNICEF készpénzes gyorssegély programjában.

A 11 éves Ayah ma már egy életvidám kislány, tele energiával, pedig év elején rengeteg szörnyűséget kellett átélnie. Az éjszaka közepén egy bomba éppen az ő házukat találta el.

Ayah a teljes bal lábát és a jobb lábfejét is elvesztette a brutális támadásban. Szerencsére az UNICEF azonnali segítséget tudott nyújtani neki: protézist kapott és egy gyógytornász rendszeresen foglalkozik vele, hogy minél hamarabb újra megtanuljon járni.

Az UNICEF-nek segítségével Ayah pszichoszociális támogatást is kap, hogy érzelmileg is fel tudjon épülni, fel tudja dolgozni az átélteket.

Yahya gyermekeivel jemeni otthonukban. A családot nemrégiben hatalmas veszteség érte: a gyerekek elveszítették édesanyjukat. Yahya felesége ötödik gyerekük szülése közben hunyt el.

Az UNICEF tervei 2019-re

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek