UNICEF a világban

Jemen, a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája

Jemenben öt éve tartanak a fegyveres konfliktusok, amelyek teljesen ellehetetlenítik a helyi családok és gyermekeik életét. A jemeni válsághelyzet mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófájává vált: az ország lakosságának 80%-a, mintegy 24 millió ember szorul állandó segítségnyújtásra, amelyből 12 millió gyermek.

Az elhúzódó konfliktus következtében az ország a gazdasági összeomlás szélére került. Az emberek az utóbbi időszakban a munkalehetőségek és a pénzhiány miatt olyannyira elszegényedtek, hogy mára a lakosság 80%-a csak segélyekből élhet túl. Az éhínség soha nem látott méreteket öltött.

A koronavírus-járvány kapcsán szinte másról sem hallani, mint az alapos kézmosás fontosságáról, amely elsődleges szerepet játszik a megelőzésben. Jemenben azonban nemcsak a tiszta víz, de a szappan is hiánycikknek számít. Az emberek a kevéske bevételükből elsődlegesen élelmet és gyógyszereket vásárolnak, a higiéniai eszközökhöz való hozzáférés azonban korlátozott és privilegizált. Nem csoda tehát, ha óriási a félelem, hogy a COVID-19 terjedése a fejlett világhoz képest sokkal nagyobb pusztítást végezhet ebben a régióban, ahol 10 millió ember nem fér hozzá napi szinten az alapvető szükségletekhez, beleértve a szomjoltáshoz és tisztálkodáshoz szükséges vizet.

Az UNICEF kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhívja a harcban álló feleket a stratégiai jelentőségű vízszolgáltató rendszerek megkímélésére, a tartálykocsis vízszállítás újraindítására, valamint a megfelelő higiéniai rendszer kiépítésére és működtetésére. Szervezetünk ezen felül szappant, higiéniás eszközöket, vízhordó kannákat, és víztisztító berendezéseket tesz hozzáférhetővé a gyerekek és családjaik számára.

Napról napra egyre kevesebb esélyük van az életben maradásra a jemeni gyerekeknek

A jemeni nemzetgazdaság összeomlása miatt az élelmiszerárak az egekbe emelkedtek. Az emberek nem jutnak elég jövedelemhez, a családok többsége húst, halat és gyümölcsöt hónapok óta nem fogyasztott. Az országban 10 millió ember éhezik, köztük 360 000 öt év alatti kisgyermek. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mindössze 10%-át tudja szoptatni az édesanyja, mivel a kismamák és fiatal édesanyák jelentős része alultáplált és vérszegény. Az alultápláltság életveszélyt jelent a gyermekekre nézve, emellett szellemi és fizikai fejlődésükben is behozhatatlan károkat okoz. Emellett az alultáplált gyermekek legyengült immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, emiatt számos gyereknél alakulnak ki szövődmények. Rengeteg jemeni gyermek szenved például akut vizes hasmenéstől, amely kiszáradáshoz vezethet, kisgyerekek esetén pedig akár végzetes is lehet.

Az UNICEF a csecsemő és gyermekosztályokon speciális kezelést biztosít az életveszélyesen legyengült babák, gyermekek és anyák számára. Ehhez egy magas kalóriatartalmú, mogyoró alapú, úgynevezett Plumpy’Nut készítményt, valamint terápiás tejet alkalmazunk, a kiszáradástól pedig rehidratáló sóval óvjuk meg őket. Ezek az eszközök igazi csodaszerek, amelyeket az orvosi stabilizálást követően otthon a szülők maguk is odaadhatnak gyermekeiknek, ezzel is segítve a gyógyulást. Az alultápláltság kiszűrésében egy különleges felkarmérő segíti a szakembereket: a sárga zóna már a veszélyt jeleni, pirosnál pedig azonnali beavatkozásra van szükség.

Orvosi segítségért sokaknak messzire kell utazniuk, mert a harcok miatt számos kórház rongálódott meg, vagy zárt be működési költség és munkaerő hiánya okán. A családok gyakran minden nehezen összekuporgatott pénzüket arra költik, hogy sérült, beteg gyermekeikkel eljussanak a legközelebbi kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók – akik közel két éve nem kapnak fizetést – erejükön felül próbálják ellátni a betegeket. Kiemelt veszélyben vannak a terhes nők, akik nem kapnak megfelelő ellátást, nem kezeli őket szakember, nem tudnak biztonságos körülmények között szülni. Jemenben már születéstől kezdve nem az élet, hanem a túlélés a cél.

A jemeni gyermekek mindennapi szenvedéseit nehéz szavakba önteni. A családok életét bemutató képgalériánk azonban többet mond minden szónál.

 Megnézem a képriportot

 

Az UNICEF eddigi erőfeszítéseinek eredményeként

  • 1 millió öt év alatti gyermek részesült alapvető orvosi ellátásban;
  • 4 millió gyermek kapott gyermekbénulás elleni védőoltást;
  • 1,1 millió 1-15 éves fiatalt oltott be kolera ellen, és oltási kampányával sikerült tizedére csökkenteni a megbetegedések számát;
  • 345.000 öt éven aluli gyermek részesült alultápláltság elleni kezelésben;
  • 5 millió gyermeknek biztosított hozzáférést tiszta, biztonságos ivóvízhez;
  • a lelki traumák feldolgozásához 800 000 jemeni kisgyermek kapott szakértői segítséget;
  • 5 millió család vett részt az UNICEF készpénzes gyorssegély programjában.

Többet szeretnék tudni az UNICEF jemeni programjáról

A 11 éves Ayah ma már egy életvidám kislány, tele energiával, pedig év elején rengeteg szörnyűséget kellett átélnie. Az éjszaka közepén egy bomba éppen az ő házukat találta el.

Ayah a teljes bal lábát és a jobb lábfejét is elvesztette a brutális támadásban. Szerencsére az UNICEF azonnali segítséget tudott nyújtani neki: protézist kapott és egy gyógytornász rendszeresen foglalkozik vele, hogy minél hamarabb újra megtanuljon járni.

Az UNICEF-nek segítségével Ayah pszichoszociális támogatást is kap, hogy érzelmileg is fel tudjon épülni, fel tudja dolgozni az átélteket.

Yahya gyermekeivel jemeni otthonukban. A családot nemrégiben hatalmas veszteség érte: a gyerekek elveszítették édesanyjukat. Yahya felesége ötödik gyerekük szülése közben hunyt el.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek