UNICEF a világban

Kongói Demokratikus Köztársaság

Másfél éve tartanak már a fegyveres összecsapások a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A konfliktus 2016 augusztusában kezdődött az ország egyik legszegényebb, legelmaradottabb részében, a Kasai régióban, mikor egy helyi vezetőt meggyilkoltak a biztonsági erők.

Azóta is tartanak a fegyveres összecsapások a kormányerők és a helyi milíciák között, melnyek következtében több millió civil lakosnak kellett elhagynia otthonát.

2017 az egyik legnehezebb év volt milliónyi kongóinak. A fegyveres erők fenyegetése mellett már a harmadik ültetési időszak maradt el, melynek következtében az alultápláltság elképesztő mértékeket öltött. A vidéki lakosság 90%-ának megélhetése teljes mértékben a mezőgazdaság biztosítja.

Az UNICEF aggasztónak találja, hogy a kongói gyerekeket a konfliktus kirobbanása óta a szexuális erőszak és a gyerekkatonaságba sorozás is fenyegeti. Az élelmiszerraktárak teljesen kiürültek, több járvány is felütötte a fejét.

Ebolajárvány Kongóban

A fegyveres konfliktus kirobbanása óta:

 • 4,1 millió embernek kellett elhagynia otthonát.
 • Körülbelül 3000 gyermeket soroztak be a fegyveres erők. A hivatalos jelentések szerint 800 gyermek ellen követtek el szexuális erőszakot, azonban az UNICEF ennél jóval nagyobbra becsüli a valós számokat.
 • A milíciákban harcolók legalább 40%-a kiskorú. Több mint 500 esetet regisztráltak, ahol gyerekeket emberi pajzsként használtak az összecsapások során.
 • A becslések alapján körülbelül 7,7 millió ember élelmiszerhiányban szenved, közülük 400 000 öt év alatti gyermek súlyos akut alultápláltsággal küzd.
 • A Kongói Demokratikus Köztársaság az elmúlt évtized legsúlyosabb kolera járványával küzd. Eddig 55 000 beteget regisztráltak és 1000 ember már életét vesztette a fertőzésben. Mindezen túl 42 000 beteget regisztráltak kanyaró vírussal.
 • A konfliktus kirobbanása óta már 400 iskolát és 200 kórházat ért támadás. Ezek többsége azóta sem tudja maradéktalanul betölteni funkcióját.
 • A Kazai régióba született gyerekek jövője kilátástalan. Várhatóan 10 újszülöttből 1 még 5 éves kora előtt életét veszti valamilyen fertőzés miatt.

Az UNICEF a partnerszervezetek az idővel versenyeznek, hogy kezeljék az alultáplált gyerekeket és beoltsák őket a járványok ellen. Azonban a az infrastruktúra korlátozott, a segélyezési összeg pedig csekély.

Annak köszönhetően, hogy már hosszú évek óta a régióban segítőmunkát végez és kiépített kapcsolati hálóval rendelkezik, az UNICEF azonnali segítséget tud nyújtani a kongói krízis által érintett családoknak. Az elmúlt hónapokban az UNICEF és partnerszervezetei több mint 2 millió emberen hajtott végre életmentő beavatkozást.

Az UNICEF 2017-BEN A KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁGBAN:

 • Több mint 800 kiskorú elengedett katonát egyesített a családjával és reintegrált a közöségükbe.
 • 128 442 ember számára biztosított biztonságos ivóvizet, illemhelyet és egyéb közegészségügyi szolgáltatásokat.
 • Több mint 23 000 iskolás korú gyermek részesült valamilyen oktatási programban.
 • Már 435 588 háztartást szerelt fel speciális szúnyogirtó hálókkal, annak érdekében, hogy csökkenjen a maláriafertőzöttek száma.
 • Jelenleg az UNICEF az alultáplált gyerekek 15%-át tudja mindössze kezelni. További adományokra van szükség, hogy minél több gyermek ellátását finanszírozni tudja.

Az erőszakos összecsapásoknak drámai következményei vannak a kongói gyerekek egészségügyi állapotára. Azonnali humanitárius segítségnyújtás nélkül a helyzet súlyosbodni fog.

Az UNICEF felszólítja a konfliktus résztvevőit, hogy garantálják a rászorulók ellátását és az elfoglalt iskolák felszabadítását.

Az UNICEF felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyják figyelmen kívül a kongói gyerekeket és támogassák a humanitárius segítségnyújtást. Ezzel nem csak a gyermekéleteket mentve, hanem fenntartható békét teremtve a régióban.

 

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek