UNICEF a világban

Kongói Demokratikus Köztársaság

Az erőszak, félelem és erőszakos kilakoltatás gyermekek millióinak jelenti a mindennapjait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kegyetlen támadások sora sújtja a térséget macséta kardos harcosok és fegyveres csapatok által, ami miatt közösségek kényszerülnek elhagyni lakhelyüket. Családokat – beleértve a gyermekeket is – ölnek meg, az egészségügyi központokat és iskolákat kifosztják és egész falukat gyújtanak fel.

”Ezek a gyermekek nem tudnak semmiről, csak a félelemről, szegénységről és erőszakról. Az egymást követő generációk csak a túlélésért küzdenek.”

A konfliktus mögött számos ok áll, többek közt a földekről és erőforrásokról való viták, a mélyen gyökerező etnikai különbségek megléte, az illegitim katonai gazdaság fennállása és a gyenge kormányzás mind közrejátszott az elmúlt három évben történő erőszakos cselekmények megugrásában. Ennek eredményeképp mostanra több mint 3 millió gyermek él veszélyben az országban.

A humanitárius szükségletek és a biztonság hiánya a Kongói Demokratikus Köztársaságban rendkívül súlyos mértékű. A tartós szegénység és az alapvető szolgáltatások rendszerének hiánya, az ismétlődő fegyveres konfliktusok, az alultápláltság, valamint a járványok kitörése, beleértve a COVID-19 pandémiát, mind növelik a térség veszélyeztetettségét.

Az UNICEF az elsők között van, hogy életmentő cselekedetekkel segítse azokat, akiket lakhelyük elhagyására kényszerítettek, természeti katasztrófák sújtotta területeken élnek vagy egészségügyi ellátásra szorulnak.

 A konfliktus 2016 augusztusában kezdődött az ország egyik legszegényebb, legelmaradottabb részében, a Kasai régióban, mikor egy helyi vezetőt meggyilkoltak a biztonsági erők.

Azóta is tartanak a fegyveres összecsapások a kormányerők és a helyi milíciák között, melynek következtében több millió civil lakosnak kellett elhagynia otthonát.

2017 az egyik legnehezebb év volt milliónyi kongóinak. A fegyveres erők fenyegetése mellett már a harmadik ültetési időszak maradt el, melynek következtében az alultápláltság elképesztő mértékeket öltött. A vidéki lakosság 90%-ának megélhetését teljes mértékben a mezőgazdaság biztosítja.

A kongói gyerekeket a konfliktus kirobbanása óta a szexuális erőszak és a gyerekkatonaságba sorozás is fenyegeti. Az élelmiszerraktárak teljesen kiürültek, több járvány is felütötte a fejét.

Ebolajárvány Kongóban

A fegyveres konfliktus kirobbanása óta:

 • 4,1 millió embernek kellett elhagynia otthonát.
 • Körülbelül 3000 gyermeket soroztak be a fegyveres erők. A hivatalos jelentések szerint 800 gyermek ellen követtek el szexuális erőszakot, azonban az UNICEF ennél jóval nagyobbra becsüli a valós számokat.
 • A milíciákban harcolók legalább 40%-a kiskorú. Több mint 500 esetet regisztráltak, ahol gyerekeket emberi pajzsként használtak az összecsapások során.
 • A becslések alapján körülbelül 7,7 millió ember élelmiszerhiányban szenved, közülük 400 000 öt év alatti gyermek súlyos akut alultápláltsággal küzd.
 • A Kongói Demokratikus Köztársaság az elmúlt évtized legsúlyosabb kolera járványával küzd. Eddig 55 000 beteget regisztráltak és 1000 ember már életét vesztette a fertőzésben. Mindezen túl 42 000 beteget regisztráltak kanyaró vírussal.
 • A konfliktus kirobbanása óta már 400 iskolát és 200 kórházat ért támadás. Ezek többsége azóta sem tudja maradéktalanul betölteni funkcióját.
 • A Kazai régióba született gyerekek jövője kilátástalan. Várhatóan 10 újszülöttből 1 még 5 éves kora előtt életét veszti valamilyen fertőzés következtében.

Az UNICEF és partnerszervezetei az idővel versenyeznek, hogy kezeljék az alultáplált gyerekeket és beoltsák őket a járványok ellen. Azonban a az infrastruktúra korlátozott, a segélyezési összeg pedig csekély.

Annak köszönhetően, hogy már hosszú évek óta a régióban segítőmunkát végez és kiépített kapcsolati hálóval rendelkezik, az UNICEF azonnali segítséget tud nyújtani a kongói krízis által érintett családoknak. Az elmúlt hónapokban az UNICEF és partnerszervezetei több mint 2 millió emberen hajtott végre életmentő beavatkozást.

Az UNICEF 2017-BEN A KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁGBAN:

 • Több mint 800 kiskorú elengedett katonát egyesített a családjával és reintegrált a közösségükbe.
 • 128 442 ember számára biztosított tiszta ivóvizet, illemhelyet és egyéb közegészségügyi szolgáltatásokat.
 • Több mint 23 000 iskolás korú gyermek részesült valamilyen oktatási programban.
 • Már 435 588 háztartást szerelt fel speciális szúnyogirtó hálókkal, annak érdekében, hogy csökkenjen a maláriafertőzöttek száma.

Az erőszakos összecsapásoknak drámai következményei vannak a kongói gyerekek egészségügyi állapotára. Azonnali humanitárius segítségnyújtás nélkül a helyzet súlyosbodni fog.

Az UNICEF felszólítja a konfliktus résztvevőit, hogy garantálják a rászorulók ellátását és az elfoglalt iskolák felszabadítását.

Az UNICEF felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyják figyelmen kívül a kongói gyerekeket és támogassák a humanitárius segítségnyújtást. Ezzel nem csak a gyermekéleteket mentve, hanem fenntartható békét teremtve a régióban.

 

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek