Így segítünk Ukrajnában és a Magyarországra menekült embereknek itthon

A háborús helyzet továbbra is bonyolult Ukrajnában, az ország déli területein felerősödtek a harcok. Megfigyelhető a belső menekültek folyamatos áramlása a frontvonalból; a jelentések szerint napi 1.000 ember kényszerül otthona vagy tartózkodási helye elhagyására Zaporizzsja és Krivij Rih közelében.

Az ukrajnai családok február 24-e óta élnek a háború okozta kétségbeesés és kegyetlenség közepette. A konfliktus legnagyobb elszenvedői most is a gyerekek, akik semmiről nem tehetnek. Iskolák, kórházak, és az alapvető infrastruktúra folyamatos támadás alatt állnak, miközben ezek az intézmények lennének a legfontosabbak a gyerekek túlélésének és egészséges fejlődésének a szempontjából.

Legalább 5 millió gyereknek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra.

Az állandó bombázások következtében a családok kimenekítése rendkívül nehéz, a támadások pedig sokszor ellehetetlenítik a rászorulók életmentő humanitárius támogatását. A vízellátó-rendszerek megrongálódása miatt több millióan nem jutnak elegendő mennyiségű vízhez, és megnőtt a koszos vízzel terjedő fertőzések kockázata is, amely fokozottan veszélyezteti a legyengült immunrendszerű gyerekek egészségét.

2022. november végéig több mint 7,9 millió Ukrajnából érkező egyéni menekültet regisztráltak Európa-szerte, az országban pedig több millió ember él belső menekültként.

Mit tesz az UNICEF támogatóinak segítségével az érintett gyerekekért?

 • OKTATÁST BIZTOSÍT: 280.000 gyereknek osztottunk taneszközöket, és 760.000 gyermeket részesítettünk formális és nonformális képzésben Ukrajnában. A szomszédos országok kormányaival és önkormányzataival folyamatos együttműködésben állunk, ezáltal 600.000, valamely Ukrajnával szomszédos országba menekült gyereknek biztosítottunk oktatást.
 • PSZICHOLÓGIAI TÁMOGATÁST NYÚJT: 1,7 millió gyereknek és gondozónak nyújtottunk pszichoszociális támogatást. A határokon már 40 Kék Pontot építettünk ki az UNHCR-ral (Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága) közösen, ahol a menekülő családok hasznos információt, ellátást és átmeneti menedéket kapnak.
 • IVÓVIZET ÉS HIGIÉNIAI CSOMAGOKAT AD: 3,4 millió embernek segítettük a vízellátását Ukrajnában és több mint 530.000 embernek biztosítottunk higiéniai csomagokat.
 • EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁFÉRÉST TESZ LEHETŐVÉ: 4 millió ember egészségügyi ellátását segítettük Ukrajnában, valamint a szomszédos országok egészségügyi minisztériumainak támogatásával a menekült családoknak is biztosítottuk a hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz.
 • ANYAGI SEGÍTSÉGET NYÚJT: 422.000 embert részesítettünk pénzügyi támogatásban Ukrajnában, és több tízezer menekültet a szomszédos országokban; közel 62.000 embert Moldovában és 10.000 embert Szlovákiában.

Az UNICEF 10 különböző helyszínen működtet irodát Ukrajnában, hogy az egész országban elérje a segítségre szoruló gyermekeket és családjaikat. Ezen felül a szervezet 13, ukrajnai menekülteket befogadó ország kormányával és önkormányzataival áll szoros együttműködésben, hogy segítse az ukrajnai menekült családok szükségleteinek biztosítását.

Az UNICEF már 25 éve jelen van Ukrajnában, és most sem engedi el a segítségre szoruló gyerekek kezét!

Továbbra is maradunk és mindent megteszünk a gyermekek ellátásáért és biztonságáért.

Hogy segít az UNICEF Magyarországon?

Az UNICEF magyarországi menekültellátással kapcsolatos feladata a hazai, már működő és meglevő szociális ellátórendszer és oktatási rendszer további erősítése, valamint a menekültellátásban kulcsfontosságú szerepet betöltő szolgáltatók és szervezetek támogatása.

Munkánk középpontjában a kormánnyal, önkormányzatokkal, valamint a civil társadalom szereplőivel és jótékonysági szervezetekkel való együttműködés áll, amely lehetővé teszi, hogy a menekült gyermekek, családjaik, valamint a helyi rászoruló gyermekek számára támogató, segítő és releváns szolgáltatásokat nyújtsunk.

Az UNICEF Magyarországon működő menekültügyi programirodája az ukrán menekültek, és más kiszolgáltatott sorban élő helyi gyermekek érdekében azon dolgozik, hogy egyenlő hozzáférés biztosításával inkluzívabbá tegye a rendelkezésre álló ellátórendszereket és szolgáltatásokat.  2022-ben az UNICEF es partnerei oktatási programjain keresztül több, mint 4 000 gyermek részesült támogatásban, beleértve a formális és non formális oktatáshoz való hozzáférést, valamint a taneszközök, korai fejlesztő és szabadidő készletek célzott felhasználása útján.  Oktatási célkitűzéseink fontos sarokköve, hogy az eltérő tanulmányi háttérrel rendelkező gyermekek számára olyan lehetőségeket, programokat teremtsünk, amelyek megkönnyítik az oktatásba való visszatérést. 

Az UNICEF 2023 során folytatja a gyermekek oktatáshoz, gyermekvédelemhez és szociális támogatáshoz való hozzáférésének bővítését.  

A háború kezdete óta az UNICEF egyebek mellett a következő területeken dolgozik, annak érdekében, hogy valódi segítséget nyújtson a rászoruló gyermekek védelme és lehetőségeik előmozdítása érdekében.

Gyermekvédelem. Gyermekjogi programjainkon keresztül igyekszünk a helyi gyermekvédelmi ellátórendszert erősíteni és támogatni, külön figyelmet fordítva a fogyatékkal élő és kisérő nélkül Magyarországra érkező gyermekekre.

 • Partnerségein keresztül az UNICEF ezidáig több, mint 2300 gyermek és gondviselő számára biztosított hozzáférést mentálhigiéniás és pszichoszociális támogatáshoz.
 • 2000 gyereket és családot értünk el védelmet biztositó támogatóközpontok, gyerekbarát terek működtetése által.

Oktatás és korai fejlesztés. Oktatási célkitűzésink fontos sarokköve, hogy az iskolából kimaradt gyermekek minél szélesebb körének teremtsük meg az oktatásba való bekapcsolódás vagy éppen visszatérés lehetőségét.

 • Az UNICEF oktatási programjain keresztül ez idáig több, mint 1000 menekült és rászoruló gyermek részesült támogatásban, míg
 • 825 gyermek tudott bekapcsolódni a formális és felzárkóztató oktatásba,
 • és több mint 1000 gyermek részesült taneszközökben.

Szociális védelem és pénzbeli támogatás. Az UNICEF szoros együttműködésben dolgozik partnereivel a menekült családoknak és a befogadóközösségeknek szánt készpénztámogatási programok kialakításában, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekek és családjaik fő szükségleteit tudja ellátni.

 • Év végéig 240 család részesült készpénztámogatásban az UNICEF jóvoltából, amely szám 2023-ban elérheti a 3500-at.
 • A háború következményeként ma már az ukrán gyerekek 60%-a országon belül, vagy országon kívül menekültként él!
 • 2022. február 24 óta a magyar határt 3,3 millió menekült lépte át Ukrajnából és Romániából
 • 32.000 menekült tartózkodik Magyarországon ideiglenes tartózkodási engedélyre jogosító okirattal – többségük gyermek

Magyarországi partnereink aktuális listája: 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Záhony Város Önkormányzata

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Budapest, Fővárosi Önkormányzat

Dorkász Szolgálat

Terre des Hommes

KincsŐ Alapítvány

Az UNICEF partnerségei folyamatos bővítésén keresztül Magyarországon is azért dolgozik, hogy Minden Gyermek méltó, védett, és teljes gyermekkort tudjon élni.