Gyerekhang

az UNICEF Magyarország bemutatja

Gyermekek Világnapja

2019-ben először Gyermekek Világnapja címmel egy egész napos ingyenes eseményt szerveztünk november 20-án az Akvárium Klubban. Beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, expo és közösségi programok vártak minden érdeklődőt. Olyan fontos témák kerültek többek között terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozitív szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. A látogatók szakértőktől tudhatták meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka. A programok 10 órától 17 óráig tartottak, hasznos és tartalmas időtöltést kínálva mindenkinek, aki szülő, szülő szeretne lenni, vagy csak érdeklődik a gyermeket érintő témák iránt.

Érdekel az esemény

30 éves a Gyermekjogi Egyezmény

2019-ben ünnepeltük a Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóját. Az egyezményt, 193 ország, köztük Magyarország is ratifikálta. Ez a dokumentum biztosítja, hogy a világ összes gyerekét megillessék ugyanazon alapjogok. November 20-án, az egyezmény életbe lépésének évfordulóján tartottuk az UNICEF talán legmenőbb kampányát, a Gyerekhangot. Ezzel arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a gyerekek véleménye igenis fontos, a felnőtteknek pedig kötelessége meghallgatni, beavatni őket a fontos kérdésekbe.

Többet szeretnék tudni a Gyermekjogi Egyezményről

UNICEF Gyerekhang

November 20-án felcserélődtek a szerepek, a gyerekek vették át az irányítást az élet főbb területein és kinyíltak számukra olyan ajtók, amelyeken normális esetben csak kiválasztott felnőttek léphetnek át. Az Országgyűlés felsőházi termében több mint száz diák vitázott az általuk kiválasztott környezetvédelmi témákról, a tanulók frakciókba tömörülve tapasztalhatták meg, milyen a törvényhozók munkája. Köztársasági Elnöki Hivatal hátrányos helyzetű gyermekeket fogadott a Sándor-palotában. Gyerekek ismerkedtek a rendőrség kutyás- és lovas egységeinek munkájával, színészpalánták állhattak ki a Madách Színház színpadára, egy fiatal pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem katedráján tartott előadást a hallgatóknak a gyerekjogokról. Az UNICEF Fiatal Nagykövetei az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában folytattak megbeszélést az új ombudsmannal, számos vállalat, munkahelyi közösség, iskola és intézmény pedig megtartotta saját ünnepi „hatalomátvételét”.  

Tovább a Gyerekhang oldalra

Iskolai aktivitás

Felkértük az általános- és középiskolák diákjait és tanárait, hogy az évforduló tiszteletére saját intézményükben is szervezzenek Gyerekhang programokat. Irányítson egy napig egy diákigazgató!  Tartsanak a gyerekek órákat! Rendezzenek diák vitafórumot az iskolai élet helyzetéről! Jelezzék kék színű öltözékkel, díszítéssel, hogy fontosnak tartják a gyerekjogokat! Egy tanár-diák szerepcsere vagy a kékítés nemcsak a gyerekjogok népszerűsítésére, de egymás véleményének, személyiségének mélyebb megismerésére, elfogadására is lehetőséget ad.

 Ilyen volt az iskolai Gyerekhang

Kampány a gyermekek jogaiért

A világnapot megelőző hetekben a közterületeken országszerte megjelentek azok a plakátok, amelyek a Gyermekjogi Egyezmény passzusaira hívják fel a figyelmet. Napközben a MÁV és a BKK járatain gyerekhangok olvasták be az Egyezmény paragrafusait és rengeteg híresség állt ki a gyerekjogok mellett a közösségi médián közzétett üzenetében.

Én is kiállok a gyermekjogok mellett

Kékbe borult a világ

November 20-án naplemente után kékbe borult számos ikonikus épület a fővárosban és más településeken is. A díszkivilágítás egyrészt a 30 éve elfogadott gyermekjogokra hívta fel a figyelmet, másrészt arra, hogy jelen pillanatban is 41 millió gyerek szorul azonnali segítségre a világban. Sok gyermek számára az ivóvíz és a megfelelő táplálék is elérhetetlen, miközben a fegyveres konfliktusok minden évben egyre több gyermekáldozatot követelnek.

A gyerekek jogainak felhívására Budapesten egy estére kékbe borult a Lánchíd, a Műcsarnok, a Művészetek Palotája, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete, a Duna Plaza, a Hotel Clark és a Sofitel Budapest Chain BridgeA Magyar Tudományos Akadémia homlokzata speciális fényfestést kapott. 

Alsómocsoládon a Faluház, az Őszi Fény Idősek Otthona és a Konferencia központ, Biatorbágyon a Tópark Lakópark, Debrecenben a Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony, Győrben a Jedlik Ányos Híd, Kaposváron a Csiky Gergely Színház, Orosházán a Főtér, a Polgármesteri Hivatal és a Diáktanya, Sopronban a Tűztorony, Szegeden az ART HOTEL SZEGED, Tiszafüreden a Tisza Balneum Hotel Tiszafüred, Zalaegerszegen a Városháza kapott különleges világítást.

World Children’s Day a világban

Az UNICEF világszerte november 20-án ünnepli az idén 30 éves Gyermekjogi Egyezményt. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Erre hívja fel a figyelmet az UNICEF globális kampánya.

“Engem is zaklattak az osztálytársaim. Az iskola egy biztonságos hely kellett volna legyen, de én mégis féltem odamenni. Nem tudtam, kiben bízhatok, vagy kihez fordulhatnék segítségért. Engem is bántalmaztak online. Borzalmas érzés, milyen gyűlölet és fenyegetés rejtőzik azokban az üzenetekben, amiket kaptam. Én szerencsés voltam, mert ott volt a családom és a barátaim, akik segítségével túltettem magam ezeken a negatív érzéseken. De gyerekek milliói nem ilyen szerencsések. A zaklatás és az online bántalmazás során az emberek mentális egészsége forog kockán. A világnak azon részein pedig, ahol mindennapos az erőszak, extrém esetekben akár öngyilkossággal is járhat.” – Millie Bobby Brown többek között a bullying káros hatásairól is beszélt a Gyermekek Világnapján, az ENSZ közgyűlésén. De kifejtette azt is, milyen pozitív hatást tudunk okozni egy kis kedvességgel, hogyan teremthetünk támogató környezetet az iskolában, és hogyan támogathatjuk egymást online.

“Ígérjük, hogy meghallgatunk titeket.
Ígérjük, hogy tanulunk tőletek.
Ígérjük, hogy kiállunk a jogaitokért.”

David Beckham, az UNICEF Jószolgálati Nagykövete erős üzenetet közvetített november 20-án, az ENSZ közgyűlésén.

A Gyermekek Világnapján az UNICEF az egész Földön programokat szervezett a gyerekeknek. Az üzenet: halljuk meg és erősítsük fel a gyerekek hangját, figyeljünk a véleményükre és avassuk be őket az életüket érintő fontos döntésekbe – az ünnepnapon és a hétköznapokban egyaránt.

Csatlakozz hozzánk!

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek