Gyerekhang

az UNICEF Magyarország bemutatja

Gyermekek Világnapja

Idén először Gyermekek Világnapja címmel egy egész napos ingyenes eseményt szervezünk november 20-án az Akvárium Klubban. Beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, expo és közösségi programok várnak minden érdeklődőt. Olyan fontos témák kerülnek többek között terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozitív szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. A látogatók szakértőktől tudhatják meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka. A programok 10 órától 17 óráig tartanak, hasznos és tartalmas időtöltést kínálva mindenkinek, aki szülő, szülő szeretne lenni, vagy csak érdeklődik a gyermeket érintő témák iránt.

Érdekel az esemény

30 éves a Gyermekjogi Egyezmény

Idén ünnepeljük a Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóját. Az egyezményt, 193 ország, köztük Magyarország is ratifikálta. Ez a dokumentum biztosítja, hogy a világ összes gyerekét megillessék ugyanazon alapjogok. November 20-án, az egyezmény életbe lépésének évfordulóján tartjuk az UNICEF talán legmenőbb kampányát, a Gyerekhangot. Ezzel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyerekek véleménye igenis fontos, a felnőtteknek pedig kötelessége meghallgatni, beavatni őket a fontos kérdésekbe.

Többet szeretnék tudni a Gyermekjogi Egyezményről

UNICEF Gyerekhang

November 20-án felcserélődnek a szerepek, a gyerekek veszik át az irányítást az élet főbb területein és kinyílnak olyan ajtók, amelyeken normális esetben csak kiválasztott felnőttek léphetnek át.

Az elmúlt években a Gyerekhang kampány keretében gyerekek szólaltak fel az Országgyűlés épületében, vették birtokba a rendőrség és a Budapesti Közlekedési Központ irányítóközpontját, újságokat szerkesztettek, mentősöktől tanultak, beleshettek a színházi kulisszák mögé, sportklubok és nagykövetségek látták őket vendégül. Idén is az élet számos területén hallatják majd a hangjukat.

Tovább a Gyerekhang oldalra

Ilyen volt a gyerekhang az előző években

Iskolai aktivitás

Szeretnénk felkérni az általános- és középiskolák diákjait és tanárait, hogy az évforduló tiszteletére saját intézményükben is szervezzenek Gyerekhang programokat. Irányítson egy napig egy diákigazgató!  Tartsanak a gyerekek órákat! Rendezzenek diák vitafórumot az iskolai élet helyzetéről! Jelezzék kék színű öltözékkel, díszítéssel, hogy fontosnak tartják a gyerekjogokat! Egy tanár-diák szerepcsere vagy a kékítés nemcsak a gyerekjogok népszerűsítésére, de egymás véleményének, személyiségének mélyebb megismerésére, elfogadására is lehetőséget ad.

 Részletek

 

Rendezz te is Gyerekhang eseményt!

Az UNICEF Magyarország arra biztat minden vállalatot, vállalkozást, munkahelyi közösséget és intézményt, hogy a Gyermekek Világnapján – vagy az azt megelőző, követő hetekben – tartsa meg saját Gyerekhang programját. Hívják meg a kollégáik gyermekeit, adjanak nekik lehetőséget, hogy eltöltsenek néhány órát szüleik munkahelyén és megismerhessék azok mindennapjait. A vendégek lehetnek iskoláscsoportok, a téma iránt érdeklődő diákok. Mindegy, hogy három, vagy harminc gyerek érkezik, a cél a jó hangulat és a közösen eltöltött idő. A Gyerekhang nap része lehet valamilyen kötetlen játék, beszélgetés, elfoglaltság, ahol a gyerekek elmondhatják, hogy mit gondolnak a látottakról, az adott iparágról a jövőről. A gyerekek számára tanulságos és élvezetes egy ilyen látogatás, ám a tapasztalatok szerint a felnőttek is sokat profitálnak a látottakból, hallottakból. Figyeljünk oda a gyerekek őszinte és jövőbe mutató gondolataira, véleményére!

Csatlakozom

Kékbe borul a világ

A Gyerekjogok Világnapja alkalmából ismét csatlakozunk az UNICEF globális kezdeményezéséhez, és kékbe borítjuk a világot, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a gyerekek speciális jogaira. Idén nemcsak a főváros, hanem az egész ország neves épületei is kékbe borulnak.

Nézd végig a 2018-as galériánkat a nemzetközi kezdeményezésről! Kéken világított többek között az Empire State Building, a Sydney-i operaház és a Boszporusz-híd is.

Csatlakozz hozzánk!

World Children’s Day a világban

Az UNICEF világszerte november 20-án ünnepli az idén 30 éves Gyermekjogi Egyezményt. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Erre hívja fel a figyelmet az UNICEF globális kampánya.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek