Hogyan dolgozik az UNICEF Magyarországon?

Az UNICEF 48 éve dolgozik Magyarországon a gyerekekért. A világ egyik legnagyobb gyerekjogi szervezetének hazai képviselőjeként az UNICEF Magyarország elsősorban adományokat gyűjt, hogy segítse a súlyos alultápláltságban szenvedő, tiszta ivóvizet nélkülöző, konfliktus közepette vagy természeti katasztrófa sújtotta területen élő gyerekeket. A szervezet Magyarországon is működtet gyermekvédő programokat, amivel küzd

  • a gyerekek jogainak érvényesüléséért,
  • a gyerekek és fiatalok mentális egészségéért,
  • a hátrányos helyzetű gyerekek kiteljesedéséért,
  • a gyermekbántalmazás minden formája ellen,
  • a gyerekek véleményének hangsúlyozásáért,
  • a gyerekek jóllétéért.

Története

Az UNICEF 1946-ban lépett először kapcsolatba Magyarországgal, amikor a második világháború után élelemmel, egészségügyi ellátással segítette országunkat. Tejport, ruhát és penicillint szállított az iskoláknak, a kórházaknak és különböző gyermekintézményeknek, malária és vérhas elleni kampányokat szervezett. Az irodát azonban 1949-ben politikai okokból bezáratta az akkori kormány, deklarálva, hogy nincs többé az UNICEF segítségére rászorulva.

1975-ben a Magyar ENSZ Társaság tagszervezeteként alakult meg az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága, mely azóta több szervezeti átalakulást is megért. 2011-ben UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány néven alakult újjá, mely egy bejegyzett jótékonysági és civil szervezet, amelyet a saját vezetősége irányít.

Működése

Az UNICEF az ENSZ gyermekjóléti szervezete, amely jelen van a világ több mint 190 országában. A fejlett országokban, így Magyarországon is nemzeti bizottságok találhatók, olyan független helyi civil szervezetek, melynek formális kapcsolata az UNICEF-fel egy együttműködési megállapodáson alapul. A megállapodás a bizottságokat az UNICEF egyedüli képviselőjeként ismeri el az egyes országokban.

Magyarországon tehát nemzeti bizottság, nem pedig programiroda működik. Bár hazánkban is számos éhező gyermek és komoly probléma van, világszinten vizsgálva nem itt van a gyerekeknek legnagyobb szüksége a segítségre. Az UNICEF azokban az országokban tart fenn programokat, ahol magas a gyermekhalandóság és a gyermekek társadalmon belüli aránya, és alacsony az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem. Ez azt jelenti, hogy az UNICEF olyan országokban nyújt közvetlen segítséget, ahol az adott országnak sem a kormánya, sem a lakossága nem képes segíteni a gyerekeken. Az UNICEF-nek nem Magyarországon van most dolga. Amikor itt volt szükség a segítségre, akkor itt volt az UNICEF. A második világháború után két évig itt is osztott élelmet, oltást, tejet. Most nekünk kell segíteni másokon. Úgy, ahogy akkor tették velünk.

Adományszervezés

Az UNICEF Magyarország elsődleges feladata az adományszervezés. Egyéni, vállalati adományokon keresztül támogatja az UNICEF nemzetközi humanitárius és fejlesztési programjait. Az UNICEF kizárólag önkéntes adományokból gazdálkodik, a nemzeti bizottságok együttesen az UNICEF éves bevételének mintegy egyharmadát teszik ki. Az UNICEF arcaként és elkötelezett hangjaként a többi nemzeti bizottsággal együtt a Magyar Bizottság tehát fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy anyagi forrást gyűjtsön, támogassa, megismertesse a gyermekjogokat, és világszerte láthatóságot biztosítson a szegénység, katasztrófák, fegyveres konfliktusok, gyermekbántalmazás és kizsákmányolás által fenyegetett gyermekeknek.

Gyermekjogi programok

Az UNICEF Magyarországnak adományszervezésen túl hazai programjai is vannak. A gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végzünk. Például Ébresztő-óra programunk során gyerekek ismerkedhetnek a gyerekjogokkal egy interaktív iskolai óra keretében. A Kilátó Élményprogramunk célja, hogy hátrányos helyzetű gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével pszichológiailag megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. A Rajtad áll a jövőd! programban hátrányos helyzetű fiataloknak biztosítunk lehetőséget az érvényesülésre. A Bárka Tábor szakembereit gyermekvédelmi protokollal, képzéssel és szupervízióval segíti. A cél, hogy a gyerekeket hatékonyan védhessük meg az esetleges bántalmazástól, visszaélésektől.

Többet szeretnék tudni a hazai programokról

Díjak, elismerések

Cresta International Advertising Awards "Best use of TikTok" 2021 shortlist | Együtt a sértő hangok ellen

A Együtt a sértő hangok ellen című online bántalmazás elleni kampányunk 2021. június 16-án, a cyberbullying elleni világnapon indult el a TikTok közösségi oldalon. A Z-generáció tagjait elérő és bevonó kampány ismert fiatal netes sztárokkal hívta fel a figyelmet nemcsak az online bántalmazás jelenségére, hanem arra is, mennyire fontos a segítségkérés.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Civil Díj 2021 Legjobb kommunikációs kampány shortlist | Ismerd fel és tegyél ellene!

Az Ismerd fel és tegyél ellene! című gyermekbántalmazás elleni kampány célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. Szülőknek, pedagógusoknak szóló ingyenes kurzust indítottunk, ahol az érdeklődök megismerkedhettek a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kaptak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. A kampányt megelőzően felmérést készítettünk, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. Továbbá a gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve továbbfejlesztettük HelpAPP applikációnkat, amellyel bárki könnyedén elsajátíthat erőszakmentes megoldási módokat és megismerheti saját jogait is.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Civil Díj 2021 Legjobb kommunikációs kampány shortlist | #nemvagyegyedül

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az UNICEF Magyarország a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával 2020 júniusában közös kampányt indított, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az online bántalmazás problémájára és rámutasson, hogy a szakértő segítség könnyen elérhető.

B. Nagy Réka, Dallos Bogi, Dezső Bence, Dukai Regina, Gulyás Lídia, Fenyvesi Zoltán, FollowAnna, Hédinke, Istenes Bence, Iszak Eszter, Lina és Panni, Magyar Barbara, Palkovics Zóra, Puskás Peti, Rubint Rella, Stohl Luca, Süveg Márk (Saiid) és Szalay Isti is vállalta, hogy a fontos ügy mellé áll. Mindannyian más műfajban, más közönséghez és másként szólnak, azonban összeköti őket, hogy nagyon népszerűek a fiatalok körében, így hatékonyan tudták eljuttatni a #nemvagyegyedül üzenetét a társadalom minden rétegéhez.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Edison100 | Ébresztő-óra | 2020

Ébresztő-óra programunk 2020-ban felkerült az Edisonplatform által összeállított Edison100 listára, amely olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezéseket sorakoztat fel, amik óvodások és iskolások kritikus tudását és kompetenciáit fejlesztik az iskolai kereteken túl.

2014. márciusban indult első országos iskolai programunk, az Ébresztő-óra. A program során önkéntes előadóink interaktív órákat tartanak szerte az országban, az UNICEF képviseletében. Az órákon gyerekjogokról, a gyerekeket érintő erőszakról, és a világban élő gyerekek helyzetéről beszélgetünk 4-12. osztályos diákokkal.

Többet szeretnék tudni az Ébresztő-óra programról

Edison100 | Kilátó Élményprogram | 2020

Kilátó Élményprogramunk 2020-ban felkerült az Edisonplatform által összeállított Edison100 listára, amely olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezéseket sorakoztat fel, amik óvodások és iskolások kritikus tudását és kompetenciáit fejlesztik az iskolai kereteken túl. A Kilátó Élményprogram egyik fő célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő hazai fiatalok kulturális- és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. Gyermekotthonokban élő gyermekcsoportok vesznek részt tudatosan kiválasztott, rendszeresen szervezett programokon. Olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének, hátterének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek (pl. múzeum, színházi előadás, koncert, kiállítás, sportesemény, pályaorientációs workshop, stb.).

Többet szeretnék tudni a Kilátó Élményprogramról

Ferenczi György Emlékérem | Kilátó Élményprogram | 2019

A Ferenczi György Alapítvány kuratóriuma 2019-ben Ferenczi-éremmel és emléklappal díjazta az UNICEF Magyarországot a világ különböző pontjain élő, valamint a magyar gyermekek jogainak érvényesítése és hátrányos helyzetű gyermekek hátrányainak csökkentése területén elért eredményeiért. Az UNICEF Magyarországon jelenleg tíz programot működtet a gyermekvédelem területén, ezek egyike a Kilátó Élményprogram, amely a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyerekek számára biztosít élménypedagógia módszerrel feldolgozott kulturális és sportélményeket.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Prizma Kreatív PR Díj Arany minősítés | #nemvagyegyedül | 2018

A Prizma Kreatív PR  Díjon arany minősítést szerzett #nemvagyegyedül kampányunk olyan gyerekeknek szólt, akiket közvetlen környezetük és korosztályuk többnyire az interneten keresztül bántalmaz. Fizikai nyomot a legtöbb esetben nem hagy, de maguk a gyerekek is szeretnek hallgatni róla – van, aki azért, mert úgy érzi, hogy nem tud kihez fordulni, van, aki azért, mert attól fél, hogy csak rosszabbra fordul a helyzet, és sokan vannak, akik nem aktív részesei a történetnek, és nem tudják, hogy mit tegyenek. A program a Generali Biztosító támogatásával, a POME ügynökség közreműködésével valósult meg. Szakmai segítséget nyújtott a kampányban a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. Az akcióhoz olyan hírességek és a YouTube világában óriási követőtábort megmozgató influencerek is csatlakoztak, mint Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Dukai Regina, Lina és Panni, FollowAnna, Rubint Rella, Magyarósi Csaba, Szirmai Gergely, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Fenyvesi Zoli, Galcsik Győző, és Siklósi Örs (AWS).

Többet szeretnék tudni a kampányról

Prizma Kreatív PR Díj Bronz minősítés | Gyerekhang | 2018

A Prizma Kreatív PR  Díjon bronz minősítést szerzett Gyerekhang kampányunk. 2017 november 20-án, a gyerekjogok világnapján Magyarországon is megrendeztük az UNICEF globális kampányát az LA communications ügynökség körzeműködésével. Ezen a napon gyerekek átvették a felnőttek szerepét a médiában, üzleti életben, sportban, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogainak fontosságára, valamint ebből az okból kék fényben világított a Lánchíd és több más épület is.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Hipnózis Arany minősítés | Unbeatable tricks | 2018

Unbeatable tricks című kampányunk arany minősítést nyert a Hipnózis kreatív reklámversenyen társadalmi kampányok – integrált kampányok kategóriában. A kampányban közreműködött az Isobar Budapest ügynökség.

Hipnózis Ezüst minősítés | Band-aid | 2017

2017-ben a Band-aid című kampányunk ezüst minősítést nyert társadalmi célú kampányok – egyéb megoldások kategóriában a Hipnózison. Közreműködő partnerünk az Isobar Budapest volt.

Maciarc oklevél | 2017

Az ARC, a MACI (Magyar Civilszervezetek) és a MagNet Civil Kapcsolatok program által kiírt MACIARC pályázatra benyújtott pályaművünket a zsűri beválasztotta a 17. ARC kiállítás plakátjai közé. A megvalósításban közreműködött a DDB Budapest.

DMBP digital media best practice | Életre kelt chatek  | 2017

A Digital Media Best Practice a legsikeresebb digitális kampányokat és megoldásokat sorakoztatja fel. A desktop / videó alapú kampányok között az Életre kelt chatek pályázatunkkal ezüst minősítést értünk el. A kampány megvalósításában közreműködő partnerünk a Geometry Global volt.

Többet szeretnék tudni a kampányról

M+ lista | Unbeatable tricks | 2017

2017-ben az Unbeatable tricks című kampányunk a Top kampányok kategóriában 7. helyezést ért el az M+ (Mattai-Macher / MAKSZ) listán.

M+ lista | Unbeatable tricks | 2016

2016-ban az Unbeatable tricks című kampányunkban közreműködő Isobar Budapest ügynökség 9. helyezést, az UNCIEF Magyarország 4. helyezést ért el az M+ (Mattai-Macher / MAKSZ) listán.

Az UNICEF Magyarország csapatának tagjai:

Mészáros Antónia – ügyvezető igazgató

Medcalf Richárd – pénzügyi és operatív igazgató

Matkó Anett – adományszervezési igazgató

Szlankó Viola – gyermekvédelmi igazgató

Rajna Ágnes – kommunikációs csoportvezető

Mohácsi Zsuzsanna – HR és operatív menedzser

dr. Tímár Odett – jogász

Kustos Zoltán – pénzügyi kontroller

Iklódy Janka – senior digitális adományszervezési munkatárs

Zsiros Brigitta – tartalommenedzser

Szakács Melinda – senior marketingkommunikációs munkatárs

Hubai Gabriella – junior social média és tartalommenedzser munkatárs

Cserey-Horváth Dóra – vállalati adománygyűjtési menedzser

Rudolf-Hegedűs Izabella – digitális adományszervezési csoportvezető

Rupp – Horváth Mariann – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető

Bjelik Nikolett – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető helyettes

Tomity Boglárka – irodavezető

Szepesi Dominika – önkéntes- és YC projekt-koordinátor

Horváth Ármin – senior adatbáziselemző munkatárs

Nemcsek Mónika – adományozói kapcsolattartó csoportvezető

Majsai Virág Eszter – adományozói kapcsolattartó

Bíró Imola – adományozói kapcsolattartó

Keres Zsófia Eszter – adományozói kapcsolattartó

Kaszab Zsuzsanna – adományozói kapcsolattartó

Zombori Emília – adományszervezési munkatárs

dr. Nagy-Balás Borbála – gyerekjogi munkatárs

Kovács-Gál Nóra – gyerekjogi munkatárs

Csibi Zsuzsanna – projektvezető

Botos Anita – adatbáziskezelő munkatárs

 

Az UNICEF Magyarország kuratóriumi tagjai:

a kuratórium elnöke: Jamniczky Tímea (JCDecaux, vezérigazgató)

Bodó Teodóra (Bosch csoport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója Magyarországon és az Adria régióban)

Beck Zsófia (Boston Consulting Group, ügyvezető igazgató partner)

Orbán Gábor (Richter Gedeon, vezérigazgató)

Veres Tibor (Wallis, tulajdonos)

Dr. Surányi György (Magyar Nemzeti Bank, korábbi elnök)

dr. Petrányi Dóra (CMS Budapest nemzetközi ügyvédi iroda, partner, Közép- és Kelet-Európa regionális igazgató)

 

 

A felügyelőbizottság tagjai:

ifj. Chikán Attila (Alteo, vezérigazgató)

Horváth Magyary Nóra (K&H Csoport, kommunikációs ügyvezető igazgató)

Blaskó Nikolett (ACG, tulajdonos)

Jakab Roland (Ericsson Magyarország, ügyvezető igazgató)

dr. Polacsek Csaba (PwC Magyarország, partner)

 

Ha kérdései lennének keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

1077 Budapest Wesselényi u. 16.

06-1-201-49-23

unicef@unicef.hu

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek