Gyermekek ezrei vannak életveszélyben Gázában

A Gázát és Izraelt sújtó válság a harmadik hetébe lépett, és az érintett gyermekek humanitárius helyzete egyre katasztrofálisabb. Az UNICEF felszólítja a feleket az azonnali humanitárius tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására, valamint arra, hogy a civilek vészhelyzeti ellátáshoz és életmentő segítségnyújtáshoz való hozzáférését tegyék lehetővé. Az UNICEF a helyszínen van, hogy életmentő humanitárius készleteket juttathasson el a válságos helyzetbe került gyerekek számára.

Adományozz most és segítsd vészhelyzeti munkánkat! 

SEGÍTEK

Mint minden háborúban, most is az ártatlan gyermekek szenvednek a legtöbbet. A 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett brutális támadássorozat és a Gázai övezetben azóta is zajló bombázás pusztító fizikai és mentális csapást mért az ott élő gyermekekre. Az izraeli gyerekek elrablása teljes mértékben elfogadhatatlan. Mindkét oldalon rengeteg a kiskorú sérült és áldozat, az intenzív harcokban pedig továbbra sincsenek biztonságban a gyermekek.

Háborús konfliktusok esetén az UNICEF képes késlekedés nélkül fellépni a veszélyben lévő gyerekek védelmében. Támogatóinknak köszönhetően 72 órán belül eljuttathatjuk az életmentő segítséget a világ bármely pontjára. Mindezt egy úgynevezett vészhelyzeti alap teszi lehetővé, amelynek támogatásával Te is elősegítheted, hogy azonnali segítséget nyújthassunk!

Kérjük, segítsd Te is az UNICEF életmentő tevékenységét!

Támogatásodból az UNICEF nélkülözhetetlen eszközöket:

  • orvosi felszereléseket,
  • ivóvizet,
  • élelmiszert,
  • és gyógyszereket juttathat el a háború sújtotta térségekbe szerte a világon.

A gyermekek védelme kiemelt fontossággal bír


Az UNICEF a felelősöket arra szólítja fel, hogy a Gázában túszként fogva tartott kiskorú gyermekeket azonnal engedjék szabadon, hogy visszatérhessenek családjaikhoz. Emellett felszólítjuk a feleket arra, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kiemelten védjék a gyermekek jogait.
Mélységesen aggasztónak tartom Gáza víz- és áramellátásának akadályozását, valamint az élelmiszerekhez és az üzemanyaghoz való hozzáférés megnehezítését, mert ez súlyosan veszélyezteti a térségben élő kiskorúak életét. Kiemelten fontos, hogy minden fél tartózkodjon a további erőszakos cselekményektől és az alapvető lakossági szolgáltatások ellehetetlenítésére irányuló támadásoktól.”
Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Mandátuma alapján az UNICEF feladata minden gyerek védelme és alapvető szükségleteinek biztosítása. A nemzetközi humanitárius joggal összhangban a gyermekek fizikai és mentális biztonsága kiemelt fontosságot kell élvezzen még fegyveres konfliktusok esetén is.

SEGÍTEK

 

Megérkezett az első segélyszállítmány Gázába

Október 21-e óta 17 humanitárius segítséget szállító UNICEF kamion jutott át a Rafah határátkelőn. Ivóvizet, orvosi felszereléseket, gyógyszereket és higiéniai csomagokat szállítottunk a válságos körülmények között élő gyerekek számára. Összesen 117 jármű jutott be a Gázai övezetbe a határátkelő megnyitását követően, ami csupán a töredéke a szükséges segítségnek. Az ENSZ főtitkára elmondta, hogy naponta minimum 100 jármű bejuttatásával tudnák fedezni a humanitárius szükségleteket. Az UNICEF és partnerei folyamatosan szállítják a készleteket a határ egyiptomi oldalára, hogy amint lehetőség adódik rá, eljuthasson a segítség a rászorulókhoz.

Szervezetünk évtizedek óta folyamatosan jelen van a Gázai övezetben, ahol már eddig is humanitárius segítséget nyújtott a rászoruló gyerekeknek. Az ő szükségleteik a kialakult helyzetben drámaian megnövekedtek. Készen állunk arra is, hogy Izrael állam területén szintén elindítsuk segítő munkánkat, amire azonban csak akkor nyílik lehetőségünk, ha az izraeli kormány arra felhatalmazást ad.

SEGÍTEK

 

Az UNICEF felszólítja a feleket, hogy: 

  • Kössenek azonnali, humanitárius tűzszünetet.
  • Nyissanak meg minden gázai határátkelőt, hogy biztonságos, akadálytalan úton juthasson el a humanitárius segítség a Gázai övezetbe, beleértve az ivóvizet, az élelmet, a gyógyszereket és orvosi eszközöket, valamint az üzemanyagot.
  • Biztosítsák a válságos állapotban lévő sebesültek elszállítását Gázából.
  • Tartsák tiszteletben a közszolgáltatási infrastruktúra védelmét, beleértve a menedékhelyeket, iskolákat, valamint az egészségügyi és vízügyi intézményeket. Ez az alapkövetelménye annak, hogy elkerülhetővé váljon a járványok kitörése, és biztosítható legyen a civil lakosság életének védelme, valamint a betegek és sérültek ellátása.

A háborús helyzetekben mindig a gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. Mindent meg kell tennünk azért, hogy garantáljuk védelmüket és alapvető ellátásukat. Adományod nélkülözhetetlen segítség azok számára, akik hirtelen mindenüket elveszítették: családjukat, otthonukat, biztonságukat.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

SEGÍTEK