Egy generáció korlátok nélkül – Rajtad áll a jövőd!

Egy generáció korlátok nélkül

Az UNICEF új kezdeményezése, az Egy generáció korlátok nélkül (Generation Unlimited) idén ősszel indult el Magyarországon. A kivételesen széles együttműködésben, nemzeti kormányok, multilaterális szervezetek, magánvállalkozások és civil szervezetek összefogásával létrejött komplex platform célja, hogy 2030-ig a fiatal nemzedékek világszerte megfelelő oktatásban és képzésben részesülhessenek, és megtalálják helyüket a munka világában – az ENSZ fenntartható fejlesztési céljaival összhangban. Bejelentése 2018 szeptember 24.-én, az ENSZ közgyűlés margóján történt a New York-i ENSZ székházban.

Ezen a tágabb keretrendszeren belül indult el a Rajtad áll a jövőd! jelmondattal egy új nemzetközi ifjúsági program – a fejlett világ országai közül 2018-ban egyedül Magyarországon, az UNICEF Magyarország megvalósításában.

Ma 1.8 milliárd fiatal felnőtt él a világon. A jövő az ő kezükben van. Az UNICEF ennek jegyében tehát a 14-24 év közötti fiatalok kiválasztott csoportjainak bevonásával, az ő saját elképzeléseikkel és konkrét megoldási javaslataikkal tesz ajánlásokat a világ döntéshozóinak: hogy megfelelő oktatási, képzési, képesség-fejlesztési és foglalkoztatási programokkal segíthessék ezt a nemzedéket.

Rajtad áll a jövőd!

Ez a kezdeményezés hátrányos helyzetű fiatalok egyes csoportjait vonja be közös gondolkodásba, amelynek során maguk azonosítják az őket leginkább érintő és foglalkoztató társadalmi problémákat, majd kreatív helyi megoldásokat dolgoznak ki ezek megoldására. Ebben a folyamatban szakértők és mentorok segítik őket, hogy eszközöket találhassanak elképzeléseik valóra váltásához.

A programra nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni. 47 csapat adott be pályázatot 177 fő részvételével. Közülük 114 fiatal 18 évesnél fiatalabb, 80 fiú és 97 lány, az ország 71 különböző településéről.

A műhelymunkára, az UNICEF gyerekjogi munkatársaiból és más szakértőkből álló értékelő bizottság által  kiválasztott 10 csapat 41 fiatalból áll, közülük 27-en 18 évesnél fiatalabbak. A nemek közötti arány kiegyensúlyozott: 21 fiú és 20 lány folytathatja elképzelései megvalósítását szakértők segítségével.

A kiválasztott csapatok:

  • A félelmek legyőzői: Hernádszentandrás, Pere
  • Depriváció Nyomán: Hevesaranyos
  • Esélyt akarunk!: Told, Biharkeresztes
  • HídÁSZok: Nyíregyháza, Budapest, Szentendre
  • Lótuszok: Győr, Sopron
  • Mávtelepi teletál kommandó: Budapest
  • Mindenki egyért, egy mindenkiért!: Bükkszentmárton
  • Mozaik: Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét
  • Okkr: Budapest
  • Szelektíven: Eger, Felnémet

Gratulálunk!

Az öt nyertes csapat

Öt hátrányos helyzetű magyar fiatalokból álló csapat kapott ezer dollárt, valamint szakmai támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa terveit az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésének keretein belül. Az UNICEF 16 országban, köztük az Európai Unióban elsőként Magyarországon indította el új programját, amelynek célja, hogy az érintett fiatalok maguk azonosítsanak egy-egy, az életüket megnehezítő társadalmi problémát, majd kreatív helyi megoldást találjanak rá, aminek kidolgozásához és megvalósításához segítséget kapnak.

10 csapat 38 résztvevője jutott az országos verseny első budapesti fordulójába, ahol összesen négy napon keresztül dolgozhattak saját terveiken. Közülük most öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz. A félelmek legyőzői (Hernádszentandrás, Pere) csapat a kirekesztés ellen indítana érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy kortársaik gyakran a származásuk miatt bántják őket. A Lótuszok (Győr, Sopron) a gyermekotthonban szeretnének mentorprogramot indítani, így segítve a nagykorúsághoz közeledő fiatalok felkészülését az önálló életre. A Depriváció nyomán (Hevesaranyos) a meglévő közösségi házat fejlesztené, hogy a nehezebb körülmények között élő fiataloknak is lehetősége legyen a rendszeres tisztálkodásra, ruháik mosására és számos program gondoskodna arról, hogy ne legyenek a gúnyolódások célpontjai. A Mozaik (Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét) mozgássérültek munkahelyi integrációját támogatná egy mobilapplikációval, míg a Mindenki egyért, egy mindenkiért! (Bükkszentmárton) csapata helyi romák képességfejlesztését segítené roma szakértők bevonásával.

Mind az öt nyertes pályázó 1000 dollárból, mentorok támogatásával és szakmai segítség bevonásával folytathatja a tervei életre keltését, a két legígéretesebb projekt pedig nemzetközi színtéren mérettetik majd meg, ahol a csapatok további anyagi és szakmai támogatást kaphatnak. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára és remélhetőleg számos helyen hozzájárulnak majd a 24 év alatti korosztály boldogulásához.

„A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem felülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója„1,8 milliárd fiatal él a Földön, több mint valaha, közülük sokan pedig nem jutnak megfelelő oktatáshoz, lehetőségekhez és így felnőtté válva akadályokba ütköznek a munkaerőpiacon, ami gondot okoz a társadalom egészének is. A probléma globális, a megoldások azonban nagyon is lokálisak. Az elmúlt napokban magyar fiatalok mondták el, hogy mi akadályozza őket az előrehaladásban, majd ők kerestek és találtak lehetséges kiutakat a saját környezetükön belül. Szó esett olyan konkrét kérdésekről mint a kirekesztés, a szegénység, a szennyezett, fertőző környezet és az iskolázottság hiánya. Reménykeltő látni, hogy ezek az ötletekkel és energiával teli fiatalok nem csak érzékelik a nehézségeket, de pontosan értik is a helyzetüket és akarnak együttes erőfeszítéseket tenni a közös problémák  leküzdésére. Minden segítséget megérdemelnek ehhez.” – mondta Mészáros Antónia.

2019 tavaszán a legjobb helyi projektek nemzetközi zsűri elé kerülnek, amelytől további anyagi támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek.

A későbbiekben évente megrendezendő program tehát a fiatalok aktív részvételére épül, és az előremutató kezdeményezések elindításán túl legfőbb célja, hogy a résztvevők elsajátíthassák azokat a képességeket, amelyek segítségével lehetővé válik későbbi egyéni céljaik önálló megvalósítása is.

Támogató partnereink

         

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek