Híreink

Újra fókuszban az első évek

2017. február 02. 13:13

Mi a legfontosabb dolog, ami egy gyermeké?

“Az agya. Fejlődésével mégis sokkal kevesebbet foglalkozunk, mint testének egyéb részeivel.

Az első években a gyermek agya másodpercenként 1000 idegrendszeri kapcsolódást tud létrehozni. E kapcsolódások jelentik a gyermek jövőjét. Ha azonban a gyermek alultáplált, és nem kap elég ingert, illetve megfelelő védelmet az erőszakkal szemben, ezek a kapcsolódások megszakadnak. Ha egy gyermek agya nem fejlődik elégségesen, tanulni sem tud majd megfelelően, és ezzel aláássa saját jövőjét. A korai gyermekkor minden aspektusára áldoznunk kell: a minőségi fejlesztésre, a táplálkozásra  és a védelemre. Támogatást kell adnunk a szülőknek és a gondozóknak! Eszközöket kell a kezükbe adni, hogy segíthessenek gyermekeiken. A legfontosabb pedig az, hogy elérjük azokat a gyerekeket, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, és ezért legtöbbet is kapnak ettől a programtól” – mondja Anthony Lake, az UNICEF igazgatója

250 millió gyermek, az alacsony- és közepes jövedelmű országokban élő gyerekek 43%-a, van kitéve annak a kockázatnak, hogy az extrém szegénység és éhezés miatt nem tudnak megfelelően fejlődni.

A világra jövetelt követő első 1000 nap meghatározó az egész életre kiható jelentőséggel bíró agy fejlődésében.

Szervezetünk az elmúlt években jelentős eredményeket ért el ezen a területén. 2015-ben a 2-4 éves gyermekek 55%-a kapott segítséget az UNICEF Kora Gyermekkori Fejlődés programja révén. Ez az arány 2011-ben még csak 32% volt. Egyenlőtlenségek azonban sajnos még itt is fennállnak, hiszen a legszegényebb gyerekek közül csak minden ötödikhez jut el a segítség. Az utóbbi elsődleges oka a megfelelő számú képzett szakember hiánya az adott területeken, amelyben változást a kormányokkal együttműködve tud elérni az UNICEF.

Támogatásával Ön is ehhez a törekvéshez járul hozzá hónapról-hónapra!