Híreink

Az anyatejes táplálás világhete

2017. szeptember 01. 11:55

Kambodzsában és Dél-Szudánban különösen nehéz helyzetben vannak a nők és gyermekeik.

Kambodzsa
Kambodzsában a mai napig számos veszély fenyegeti az anyákat és gyermekeiket a szülés és a születés során. Bár a gyermekágyi- és gyermekhalandósági ráta az elmúlt években jelentősen lecsökkent, egyes területek még mindig lemaradásban vannak az egészségügyi szolgáltatások elégtelen színvonala, annak magas költségei és a szakemberhiány következtében.

IMG_4972

Jól látható, hogy az egészségügyi dolgozók növekvő száma jelentős hatást gyakorol a nők és a gyermekek életére. A gyermekágyi halandóság 2000 és 2014 között 472-ről 170-re csökkent 100.000 élve születést alapul véve, amely nagyrészt annak is köszönhető, hogy nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akik egészségügyi intézményben, képzett bábák felügyelete mellett jönnek világra. A várandósság során végzett orvosi vizsgálatok kiemelkedően csökkentik a szülés kockázatait mind az anya, mind a gyermek esetében. Ennek ellenére kevés anya vesz részt rendszeres orvosi vizsgálatokon, és szül kórházi körülmények között azért, mert nem tudnak ezek előnyeiről, vagy nem engedhetik meg maguknak.

IMG_4743

Azok a gyermekek, akik nem egészségügyi intézményekben születnek, sok esetben a fejlődésük legfontosabb éveiben egyáltalán nem kapnak egészségügyi ellátást. Sőt, gyakran biztonságos, tiszta ivóvízben, tiszta mellékhelyiségben és megfelelő táplálékban is hiányt szenvednek. Mindezen problémák nem megfelelő fejlődéshez és élethosszig tartó egészségügyi és tanulási nehézségekhez vezethetnek.

IMG_4739

Az UNICEF tartományi, kerületi és helyi szinten is együttműködik a hatóságokkal, hogy elérhetővé tegye a legfontosabb szociális szolgáltatásokat, különösen a legszegényebbek és legesendőbbek számára. Az elmúlt évek eredménye, hogy nagyobb figyelem irányul a nők és a gyermekek szükségleteire. 2010 és 2015 között közel 100 UNICEF által támogatott közösségben javultak a születési ráták, az óvodai szolgáltatások elérhetősége, valamint az orvosi ellátáshoz, a jó higiéniához és a higiéniai eszközökhöz való hozzáférés.

Dél-Szudán
2017-ben Dél-Szudán biztonsági helyzete a kormányerők és más fegyveres csoportok közötti összetűzések szünetelésével megváltozott. Miközben lépések történtek a béketörekvések kiterjesztésére, kevés változás ment végbe a politikai helyzet és a közbiztonság területén. A folyamatos összecsapások jelentősen korlátozták és néhány esetben meg is akadályozták, hogy a humanitárius segítség elérjen a konfliktusban érintett területekre, ahonnan a civil lakosságot előzetesen kiszorították, így azok ellátás nélkül maradtak. 2017 júliusában az üldözések minden eddiginél magasabb szintet értek el, 4 millió ember menekült el, közöttük 1,9 millióan kényszerültek tartósan elhagyni otthonaikat.

A dél-szudáni Wau-ban a Protection of Civilians (PoC – békefenntartó misszió) oldalán, amely 2017. július 24-én 31.527 civilt elszállásolását biztosította, az UNICEF közreműködik az elüldözött gyermekek oktatásában. Az érintett gyerekek számára általános iskolai felszerelést, ceruzákat, krétákat, táblákat, jegyzetfüzeteket, hátizsákokat és olvasókönyveket juttatott. Emellett tréningeket szervez a tanárok részére, valamint sátrakat biztosít a nagy számú gyermekcsoportok ideiglenes oktatásához.

13_PHM_SSD_WAU_2533

Az UNICEF a PoC mellett az Outpatient Therapeutic Post-ot (OTP) is támogatja, amelynek keretében lehetőség van az alultáplált gyerekek kiszűrésére, valamint szükség esetén rögtön fogyasztható terápiás élelemmel is kezelik őket. Fontos szerepet játszik továbbá az anyák oktatása arról, hogy az újszülöttek anyatejes táplálása milyen előnyökkel jár a gyermek immunizációjának szempontjából. Információkat kapnak arról is, hogy miként készíthetnek tápanyagban gazdag ételt a nagyobbak számára, illetve a fertőző betegségek megelőzése okán hangsúlyozzák a tiszta vízzel és szappannal történő kézmosás jelentőségét.

Az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve az UNICEF minden dél-szudáni gyermek számára biztosítja a szükséges védőoltásokat, beleértve a PoC által használt vakcinákat, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásával menedzseli az oltást végző szakemberek és az ehhez szükséges hűtési lánc működtetését.

20170505 VaccinationKoch 7366