Híreink

Küzdelem az Ebola-járvány ellen a Kongói Demokratikus Köztársaságban

2018. augusztus 02. 15:04

Az Ebola-járvány kitörésének megfékezése érdekében az osztályterembe való belépés előtt a gyerekek kezet mosnak a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén található városban, Mbandakában. Az UNICEF speciális kézmosó pontokat állított fel a kikötőváros 50 olyan iskolájában, amelyek érintettek lehetnek az újrafertőződésben.

Amikor az idén először ütötte fel a fejét a vírus a Bikoro egészségügyi zónában, a kongói UNICEF csapatok azon nyomban cselekedtek, hogy megállítsák a járvány terjedését, kiemelt figyelmet fordítva a gyerekek védelmére. A helyi Egészségügyi Minisztérium, a WHO és más partnerek közreműködésével az UNICEF az emberek tájékoztatására és oktatására, a közösségek mozgósítására, az ivóvíz és a higiénia biztosítására fókuszált, hogy minél előbb megfékezze a vírus terjedését. A fizikai segítségnyújtás mellett a családok pszichológiai támogatása is kiemelt jelentőséggel bírt.

A májusi készültség során az Ebola-járványra válaszul az UNICEF-nek közel 10 millió dollárt sikerült mozgósítania, mind saját forrásaiból, mind az adományozók támogatásából, magába foglalva az Egyesült Államok, Japán és Kanada kormányát, valamint a Világbank, az Európai Unió, a Mercury Alap, a CERF és a GAVI támogatását.

A WHO bejelentése után az UNICEF 585 kg azonnali vészhelyzeti ellátmányt szállított a térségbe, amely szappant, ponyvát, vödröket és klóros fertőtlenítőszert tartalmazott. Az elsődleges cél az volt, hogy biztosítsák a tiszta ivóvizet, a szanitációt és az alapvető higiéniás körülményeket. Az intézkedéseknek köszönhetően Equateur tartományban sikerrel megfékezték a járvány terjedését, ám az ország többi része továbbra sincs teljes biztonságban.

2018. augusztus 3-án bejelentették, hogy a járvány újra áldozatait szedi Észak-Kivu tartományban. A humanitárius segítségnyújtást tovább nehezíti, hogy a térségben jelenleg is fegyveres összecsapások zajlanak. A kongói kormány azonnal felkészítette a csapatait, akik az UNICEF és a WHO partnerségében ellátogattak a járvány sújtotta területre, hogy felmérjék a szükséges beavatkozás mértékét és cselekvési tervet állíthassanak fel.

Az UNICEF munkája továbbra is elsődlegesen a közösségek higiéniára való oktatására koncentrál, valamint pszichoszociális támogatást nyújtunk a családjukat vesztett, vagy a betegségben szenvedő gyerekeknek. Az elkövetkező napokban mintegy 300.000 lázmérőt szállítanak a térségbe, hogy kiszűrjék a betegség első jeleit, továbbá közel 2.000 kg klórt juttatnak az érintett területre, hogy fertőtlenítés útján állíthassák meg a betegség terjedését.

Az angol nyelvű videóért kattintson a képre:

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek