Híreink

Moszul felszabadult az ISIS terrorszervezet rémuralma alól

2017. augusztus 02. 11:43

2017. júniusában százezerre tették azoknak a gyermekeknek a számát, akik közvetlenül veszélyben voltak a Nyugat-Moszulban zajló fegyveres konfliktus miatt.

“Aggasztó beszámolót kaptunk civilekről, gyermekekről, akik borzalmas körülmények között vesztették életüket. A jelentések szerint sokakat menekülés közben ért végzetes találat, de rengeteg gyerek halt meg annak következtében, hogy az ISIS nevű terrorszervezet emberi pajzsként használta őket egy-egy támadásnál. Olyan brutális erőszak szemtanúi voltunk, olyan történetekről hallottunk, amiknek sosem szabadott volna előfordulnia – mesélte Peter Hawkins, az UNICEF iraki képviselője alig néhány héttel ezelőtt.

Irak

Körülbelül százezer lány és fiú él rendkívül veszélyes körülmények közt az óvárosban és Nyugat-Moszul más területein. Sokan kereszttűzbe kerültek. Kórházak és egészségügyi létesítmények is a támadások célpontjaivá váltak. A folyamatos harcok miatt az UNICEF a kezdetektől arra kérte a Nyugat-Moszulban levő feleket, hogy óvják a gyermekeket és tartsák őket távol a veszélyzónáktól, nyomatékosítva, hogy az emberi jogok betartása alapvető kötelezettségük is egyben. A szervezet mindvégig követelte, hogy a civileket és azok közvetlen környezetét (beleértve a kórházakat, a klinikákat, az iskolákat, a civilek otthonait és a vízszolgáltató rendszereket) megcélzó támadásokat azonnal állítsák le.

18581870_905788026230088_1211186362520268498_n

A konfliktusban a gyermekek váltak a leginkább kiszolgáltatottá
A sokszor nemcsak otthonukat, hanem családjukat vesztett gyerekek sebezhetővé váltak a fegyveres támadások, a szegénység, a katonai toborzás és a szexuális kizsákmányolás szempontjából is. Az őket ért brutálisok az utóbbi 3 évben elviselhetetlen mértéket öltöttek. A probléma hosszú távú hatásait tekintve az egyik legnagyobb gond, hogy a gyermekek számára szinte teljesen ellehetetlenült az iskolai oktatáshoz való hozzáférés, ami tovább növeli a gyermekek elszegényedésének kockázatát. Minden negyedik gyermekből egy ma is mélyszegénységben él.

IRQA2017-017

Elszakítva a családtól
A harcok okozta káoszban, ahogy a családok menekülni próbálnak az erőszak elől, sokszor elszakadnak a gyermekek a szüleiktől. A konfliktus kezdete óta több mint 4,650 gyermek került távol a családjától. A felnőtt kísérő vagy gondozó nélküli gyermekek sokkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a szexuális bántalmazásoknak, erőszakos visszaéléseknek, valamint annak, hogy embercsempészek áldozatai legyenek. 3 millió ember van most is úton, az otthonától távol.

18485901_903765176432373_8244685977315010696_n

Ahogy terjed az erőszak Irakban, úgy emelkedik a rendőri felügyelet alá kerülő gyermekek száma
A kiskorúakat megőrző központokban tartják, néhányuk hónapok óta gondozás alatt van. Az UNICEF az illetékes minisztériumokkal együtt azon dolgozik, hogy biztosítsa a gyermekek számára a megfelelő jogi képviseletet, oktatást, pszichológiai segítséget, valamint a fogva tartásuk alatt az erre a célra kialakított létesítmények állapotának javítását és a gondozók szakképesítését.

ROA170707418

Fizikai és pszichológiai sérülések
A gyerekeket a beszámolók szerint több alkalommal is emberi pajzsként használták és nem ritkán orvlövészek célpontjaivá váltak, ahogy próbáltak elmenekülni a moszuli erőszak elől. A harcok által leginkább érintett területeken elterjedt a nehézfegyverek, valamint a robbanószerek használata, ami számos esetben a gyerekek megsebesítéséhez vezetett. Az UNICEF megerősítette, hogy a konfliktus 2014-es elterjedése óta 1,075 gyermek vesztette életét és 1,130 súlyosan megsebesült. Csak az elmúlt 6 hónapban 152 halálos áldozatról és 255 sebesültről kaptunk jelentést.

20170718--42

Lerombolt iskolák, nyomor és kilátástalanság
Számítások szerint legalább 138 iskolát ért támadás 2014 óta, a legtöbbjük most is javításra szorul. Továbbá 47 iskolát katonai célokra rendeztek be. A gyermekszegénység a duplájára nőtt a mezőgazdasági területeken, ahol a helyi földművesek gazdálkodó tevékenységét ellehetetlenítették. A legtöbb Ramadi, Fallujah és Moszul környékén élő gyermek nem jut biztonságos vízhez és egészségügyi szolgáltatáshoz.

iraqi girl

Bár Moszul felszabadult, az erőszak, a szegénység és a kiszolgáltatottság még nem ért végét Irakban
Az ISIS kiűzése Moszulból valószínűleg fordulópont lesz a háború sújtotta országban, de nem fogja teljesen elcsendesíteni a fegyvereket. Az erőszak nagy eséllyel átterjedhet a Ninewa, Anbar és Kirkuk területén élő közösségekre, ami még több gyermek és család életét veszélyeztetheti.

5 millió gyereknek van szüksége azonnali humanitárius segítségre
Az erőszak elterjedése az elmúlt 3 év alatt 1.5 millió gyermeket kényszerített otthonának elhagyására, valamint százezrek maradtak fedél nélkül. Moszulban több mint félmillió gyermek esetében az erőszak gátolja a biztonságos víz- és élelemellátást és kb. ugyanennyien nem jutottak hozzá a gyermekbénulás, a kanyaró és a rubeola megelőzését szolgáló védőoltásokhoz. Az UNICEF és partnerei most is a helyszínen segítenek, hogy minél több gyermeket elérve tudják orvosolni a problémákat.

15420907_814358518706373_8453098187703331219_n

Szenvedéseik ellenére a gyermekek még álmodoznak és reménykednek egy szebb jövőről
A lelkesedést jól példázza, hogy amikor a csata csupán 1 mérföldre zajlott Moszultól, az iskolák kinyitottak és kb. 380.000 gyermek töltötte meg a padokat és a játszótereket. Tanárok, szülők és gyermekek egyesültek Fallujah és Ramadi romjai felett azzal a céllal, hogy a gyerekek mielőbb visszatérjenek az iskolákba, a családok pedig újraépítsék életüket. Mindannyian egy békés jövőt szeretnének.

Ahmed, a 11éves iraki kisfiú története az alábbi linkre kattintva tekinthető meg. VIDEÓ