Híreink

Földi pokol Jemenben – több mint 11 millió gyerek élete van veszélyben

2018. október 31. 16:24

Jemen a világ legnagyobb humanitárius krízisének helyszíne, ahol az évek óta húzódó konfliktus miatt 11 millió gyereknek napról napra kevesebb esélye van az életben maradásra. A vízhálózat elleni sorozatos támadások ellehetetlenítik a családok vízhez jutását, a tiszta ivóvíz hiánya pedig növeli az akut hasmenés és egy esetleges újabb kolerajárvány kitörésének kockázatát. A gyerekek veszélyben vannak, nem jutnak megfelelő táplálékhoz és tiszta ivóvízhez, betegségeket kell leküzdeniük, kimaradnak az iskolából, elhagyni kényszerülnek otthonaikat, barátaikat, az ismerős környezetet. A háború előrehaladtával egyre nehezebb lesz megbirkózniuk ezekkel a kihívásokkal.

Rahimi órákat utazik szamara hátán Hudajdába, hogy a vizeskancsókat megtöltve tiszta ivóvízzel térhessen haza családjához. Ha szerencséje van, az összes kancsót meg tudja tölteni, de a vízforrások szűkösek. Ha szerencséje van, biztonságban hazatérhet, de bármikor a háború áldozatává válhat. Jemenben gyerekek millióinak kell játék és tanulás helyett napi szinten azzal foglalkozniuk, hogy szüleiknek és testvéreiknek biztosítsák az életben maradáshoz elengedhetetlen vizet. Az országban körülbelül 16 millió ember nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez és nem élhet megfelelő higiéniás körülmények között.

Országszerte közel 400 ezer gyerek szenved súlyos alultápláltságban. Az ország valutája, a Yemeni Rial gyengülési hulláma, illetve a gazdasági krízis együttesen vezetett az élelmiszerárak rohamos növekedéséhez, ami további 2,8 millió gyereket fenyeget táplálékhiánnyal és az alultápláltság kockázatával.

 

SEGÍTEK

 

Az infláció, valamint az infrastruktúrát sújtó sorozatos támadások nemcsak az élelmiszer-ellátást és az ivóvízhez jutást, hanem a közlekedést, az egészségügyi ellátást, az oktatást is megnehezítik. Számos otthonban nincs elektromos áram, és mintegy 8,6 millió gyerek nem fér hozzá jó minőségű szanitációs szolgáltatásokhoz.

 

Ibrahimnak szerencséje van, hogy az Al Marawi’ah kerületi kórházban fogadni tudták, és megfelelő kezelést kaphat kolera ellen. Jemenben az egészségügyi központokat gyakran éri támadás, bizonytalanok a higiéniai feltételek, a kórházak munkaerőhiánnyal küzdenek, az egészségügyben dolgozók több mint két éve nem kapnak fizetést, így az egészségügyi ellátás az ország túlnyomó részén nem is üzemel. A gyermekek élete születésüktől fogva veszélyben forog. Sokan kórházon kívül, nem biztonságos körülmények között jönnek világra, így fennáll a fertőzés és a halál kockázata a kisbabánál és édesanyjánál is. A gyerekek nem jutnak hozzá az alapvető oltásokhoz, így védtelenek az olyan betegségek ellen, amelyek elkerülhetők lennének.

 

Az UNICEF és a WHO közös kampánya keretében hat nap alatt több mint 164 ezer gyereket oltottak be kolera ellen mintegy 3000 egészségügyi dolgozó segítségével. Erre az időre a konfliktusban álló felek fegyverszünetet kötöttek, így Hudajda három körzetében is sikerült megakadályozni, hogy több százezer ember ebbe a fertőző betegségbe haljon bele.

 

SEGÍTEK

 

Ez a kislány megsérült a háborúban, amikor testvéreivel és nagybátyjával megpróbálta elhagyni hudajdai otthonát. Ez idáig csaknem 570 ezer ember menekült el a városból az állandó erőszak miatt. Az UNICEF és partnerei élelmet, higiéniai csomagot, elsősegély dobozt, és készpénzt biztosítanak az otthonaikból menekülő családoknak. Több mint 80 ezer háztartásnak szolgáltatnak 50 millió liter biztonságos ivóvizet, az egészségügyi dolgozók pedig igyekeznek megelőzni a kolerajárvány terjedését.

Gyerekek millióinak élete múlik azokon a szállítmányokon, melyek naponta érkeznek Hudajda kikötővárosába. Az importált étel és víz nélkül az alultápláltság már végletes méreteket öltene az országban. Ha a támadások továbbra is folytatódnak és meghiúsul a rakományok továbbszállítása, az egyre több emberéletet fog követelni. Mindent meg kell tenni azért, hogy a gyerekek biztonságban élhessenek, és biztosítva legyen számukra mindaz a tiszta ivóvíz és táplálék, a megfelelő egészségügyi körülmény, valamint az oktatás, amire szükségük van.

SEGÍTEK

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek