Híreink

Háborúban születtek

2018. február 08. 15:50

Szanaa, 2018. január – Az UNICEF jelentései alapján a 2015 márciusában kirobbanó polgárháború óta már 3 millió jemeni gyermek jött a világra. A “Háborúban születtek” című beszámoló részletekkel szolgál arról, hogy milyen mértékben vannak a jemeni gyerekek kitéve az erőszaknak, a járványoknak, a szegénységnek, az éhezésnek és mennyire szűk a hozzáférésük olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy az ivóvíz.

„Egy egész generáció felnő úgy Jemenben, hogy nem ismernek mást, csak az erőszakot. A jemeni gyerekek egy olyan háború pusztító következményeitől szenvednek, amit nem ők robbantottak ki” – mondja Meritxell Relano, az UNICEF jemeni munkatársa. Az alapvető ellátás hozzáférhetetlensége okán az alultápláltság és a járványok széles körben elterjedtek. Azok, akik valamilyen módon túlélik a polgárháborút, életük végéig fizikai és lelki sebeket hordanak magukkal.

A jelentés alapján:

 • Több mint 5000 gyermek esett áldozatul vagy sérült meg a polgárháborúban – 2015 márciusa óta átlagosan 5 gyerek naponta.
 • Több mint 11 millió gyerek szorul humanitárius segítségre – azaz szinte minden egyes jemeni gyermek.
 • A jemeni gyerekek több mint felének nincs hozzáférése ivóvízhez vagy megfelelő higiéniás eszközökhöz.
 • Körülbelül 1,8 millió gyermek súlyosan alultáplált, közülük 400.000 olyan mértékben, hogy most is az életükért küzdenek.
 • Közel 2 millió gyermek nem jár iskolába, közülük majdnem 500.000-ren a polgárháború 2015-ös kirobbanása óta hagyták abba tanulmányaikat.
 • Több mint 1 millió ember, negyedük 5 év alatti gyerek, fertőződött meg akut vizes hasmenés járvánnyal és feltehetően kolerával.
 • A jemeni lányok háromnegyede 18 éves kora előtt férjhez megy.
 • Az egészségügyben dolgozók és a tanárok az elmúlt évben csak részben jutottak hozzá fizetésükhöz. Ennek következményeként körülbelül 4,5 millió gyermek oktatása került veszélybe. Az egészségügyi intézmények mindössze fele képes maradéktalanul ellátni funkcióját.
 • Jelentések alapján 2017. szeptember végén 256 iskola vált használhatatlanná, 150 iskolát óvóhellyé alakítottak, 23-at a fegyveres erők foglaltak el.

Mielőtt a polgárháború kirobbant volna 2015-ben, Jemen már akkor is a Közel-Kelet legszegényebb országának számított. Az ország évtizedeken át ki volt téve a háborús konfliktusoknak, a gyermekek jelentős része alulfejlettségben szenvedett, amely egyenes következménye a gazdasági hanyatlásnak és az amúgy is szegényes közinfrastruktúra és a közintézmények lerombolásának. A legtöbb jemeni gyermek és család csak a humanitárius segítségnek köszönheti a túlélését.

A jelentés a háború összes szereplőjét és a globális közösséget felszólítja, hogy elsőbbséggel kezeljék a jemeni gyermekek védelmét a következők figyelembevételével:

 • Azonnali hatállyal politikai béke kötése és az erőszak lezárása.
 • A nemzetközi humanitárius törvények betartásával óvják a konfliktus által érintett gyermekeket minden körülmények között.
 • Biztosítsanak fenntartható és feltétel nélküli segítséghez való hozzáférést minden rászoruló jemeni gyermeknek.
 • Előzzék meg a szociális közintézmények (egészségügyi ellátás, oktatás, ivóvízellátó rendszerek) teljes összeomlását azzal, hogy az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak kifizetik juttatásaikat.
 • Megfelelő pénzügyi támogatással segítsék a humanitárius munka fenntartását. 2018-ban az UNICEF 312 millió dollárral segíti a jemeni rászoruló gyerekeket.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek